Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zawiedziona mama

mój syn sypia ze swoją dziewczyną... jak z nimi porozmawiać?

Polecane posty

allium - jak ktoś w boga nie wierzy to tym bardziej w to, że zalegalizowanie związku z partnerem jest darem od niego. mnie ślub nie przeszkadza, ba, nawet chętnie wezmę, ale dla własnej przyjemności, nie dlatego, że nie wierzę w miłość bez stempla.

Off to się nazywa zakłamanie. Gdyby zamachowiec który miał zamiar wysadzić Sejm spełnił to co zamierzał to nagle wszyscy by brawo klaskac zaczęli że zbawca się znalazł ale że go złapali to naród dalej twierdzi że im z tą władzą jaka teraz jest jest dobrze.

już nie przesadzaj z tym wysadzaniem sejmu. starą nokią i słoikiem kulek do łożysk nikt jeszcze nikogo nie wysadził :D

Przeciw właśnie biurokratom , urzędnikom i innym środkom władzy naród jednoczy się dopiero po tym jak znajdzie się śmiałek który sam zacznie przedstawienie które według większości jest potrzebne i zaprosi innych do odegrania w nim własnej roli. Drugim czynnikiem takiej bierności społecznej wobec rządu jest wszechobecny dzisiaj komformizm. Bo po co ja mam o swoje walczyć. Grecy mają 750 euro miesięcznie i walczą bo im za mało ale ja prosty Polak jestem po co mi więcej wolę przeciez wygodnie pierdzieć w stołek po pracy i zarabiać 1300 zł :D

ceremonia ślubna wynika z wymagań kościoła katolickiego, prawa oraz tradycji a nie z nakazów biblijnych. trzeba to do wiadomości przyjąć i brać ten ślub albo nie brać stosownie do własnej oceny sytuacji. ale bynajmniej fakt że można być "przed bogiem" małżeństwem bez tej ceremonii nie oznacza że można się co tydzień łajdaczyć z innym/ą i uważać że robi się to za boskim przyzwoleniem.

Facet z tego co pamiętam miał 5 kg substancji wybuchowych więc coś by napewno zdziałał

Wow, wreszcie wyłoniła się jakaś sensowna, inteligentna dyskusja. Myślę, że każdy powinien z powyższych wypowiedzi wyciągnąć wnioski.

Gość iuyhgfdfgh
offerma - przeszkadzają ci śluby czy jak?

"Facet z tego co pamiętam miał 5 kg substancji wybuchowych więc coś by napewno zdziałał" 123 mówili nawet o 4 tonach. ale jakoś ci, którzy mówią o 4 tonach materiałów wybuchowych a pokazują zdjęcia starej nokii są dla mnie mało wiarygodni. facet był pasjonatem pirotechniki i tyle. przecież już dawno stracił palce przy konstruowaniu jakieś petardy domowymi metodami. a ponieważ był przy tym wkurwiony na władzę to służby specjalne znalazły jelenia którego wkręciły w "próbę zamachu". przecież poza nim to ta jego grupa "zamachowców" to się składała w całości z podpuszczających go agentów. taki był z niego zamachowiec z bożej łaski :D

"ale bynajmniej fakt że można być "przed bogiem" małżeństwem bez tej ceremonii nie oznacza że można się co tydzień łajdaczyć z innym/ą i uważać że robi się to za boskim przyzwoleniem." I właśnie tutaj wchodzi w grę biblijne prawo jednego wyboru że możesz za partnerkę wybrać jedną kobietę a nie mieć 5 i cudżołożyć.

jak komuś podoba ise wybierać z wiary tylko to co jest dla niego wygodne - czy ja mogę mu w tym przeszkodzić ?Jeśli ktoś swoją wiarę tka dalece utożsamia z KK i partiami politycznymi - cóż mnie od tego ? Ale ja piszę o Bogu z Biblii , Bogi Starego i Nowego Testamentu , Bogu ,ktory ustanowił władzę , ustanowił powagę małżeństwai rodziny . Jeśli ktoś chce dla swojej wygody naciągać Biblię - jego wola .

Off mozliwe ja tylko w migawce wiadomości o tym słyszałem jako że telewizji nie oglądam a że za granicą mieszkam to nie czułem się zobowiązany do dalszego zagłębiania w temat

wielokrotnie juz pisałam o wążności ślubu czy to tzw cywilnego czy kościelnego - niekoniecznie w znaczeniu katolickiego . Wierzę w Boga i wierzę , ze On chce żebyśmy nie żyli niczym złoczyńcy ukrywający się ze swoja żoną / mężem przed światem .

Gość Zuzanna Amelia & 21
Ci w konkubinatach akurat przed swiatem bynajmniej sie nie ukrywaja. A instytucja rodziny czy malzenstwa nie mma akurat nic wspolnego z twoim bogiem czy biblia. Istnialy w roznych cywilizacjach , roznych religjach i roznych ukladach. Tak samo jak iwernosc czy lojalnosc

Allium jedyna która naciąga Biblie na tym topiku jesteś ty bo jak nazwiesz kogos kto twierdzi że wierzy w Boga a nie stosuje się do postepowania według Biblii która pozwól ze Ci przypomnę została napisana przez Boga a woli słuchać kościoła katolickiego który twierdzi że wie lepiej od samego Boga jak powinno wyglądać życie wierzących w niego. Wiesz jak to się nazywa?? Bo po mojemu to jest właśnie naciąganie Biblii według własnego widzimisię :D

a te rozne cywilizacje i układy to twoim zdaniem wyewoluowały z małp ? czy Bóg je stworzył ?

nie znasz mnie pawlo - wiec ci powiem - nie jestem katoliczką . Więc nie produkuj sie darmo w tym kierunku ,bo twoje oskarżenia nie maja pokrycia .

moorland - ja mimo,ze w Boga iwerzę to jak czasmi czytam co ludzie piszą zaczynam myśleć ,ze niektórzy .....z pewnością :D

"Off mozliwe ja tylko w migawce wiadomości o tym słyszałem jako że telewizji nie oglądam a że za granicą mieszkam to nie czułem się zobowiązany do dalszego zagłębiania w temat" 123 no to możesz nie wiedzieć że ostatnimi czasy w polsce władza ma coraz większą ochotę założenia obywatelom ciaśniejszego kagańca. mówi się o delegalizowaniu organizacji politycznych (oczywiście "faszystowskich") zwiększeniu urpawnień służb specjalnych, przyjęto restrykcyjną ustawę o zgromadzeniach (helsińska fundacja praw człowieka coś tam protestowała ale nic nie wyprotestowała). w takiej sytuacji groźny "zamachowiec" jest władzy bardzo na rękę.

W dzisiejszych czasach nawet księża korzystają z Biblii jak im wygodniej allium i nie mów mi ze nie bo skoro w Biblii jest mowa o tym że każdy wierzący w Boga ma prawo do chrztu to czemu księża z tego słowa każdy robią każdy którego rodzice mają ślub kościelny??

mogę z ciekawości zapytać do którego z odłamów chrześcijaństwa należysz? Pachniesz trochę quakers ale nie wiem czy są w Polsce. No, chyba, że się wstydzisz ;)

Gość Zuzanna Amelia & 21
Ci co wyewoulowali od malp nie sa jeszcze najgorsi. Maja uczucia, wyczucie, instynkt, niosa ze soba duzo radosci. Bije od nich energia zyciowa. Sa naturalni. Duzo gorsi sa fanatycy religijni ktorzy zabiliby za radosc, usmiecxh , przyjemnosc.

a tak przy okazji - małżeństwo to umowa która zawsze miała zabezpieczyć interes obu stron i zawsze za tym szły pieniądze. Za czasów kiedy biblię pisali to ludzie często swojego przyszłego małżonka na ślubie poznawali ;)

Gość par excellence
Alium - jesteś katoliczką? Prawda jest taka, że większość wierzących (i niewierzących) interpretuje Biblię tak jak chce - choć wtedy już nie są katolikami i nie mogą się tak nazywać, bo katolik całościowo zgadza się z tłumaczeniem Biblii przez kk (który swoją drogą zmienia co jakiś czas interpretacje w niektórych kwestiach)

chrzest w Biblii jest udzielany ludzim dorosłym świadomym swoich grzechów i wierzących w Boga - co ma do tego ślub rodziców ?

"Duzo gorsi sa fanatycy religijni ktorzy zabiliby za radosc, usmiecxh , przyjemnosc." najgorsi są jednak fanatycy antyklerykalni wygadujący takie brednie.