Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fgrujr6u

Kłopoty z sikaniem

Polecane posty

Gość fgrujr6u

Odkąd pamiętam mam kłopoty z sikaniem, chce mi się sikać ale nie potrafię oddać moczu, stoję nad pisuarem minutę czasem dwie i skupiam się nad oddaniem ale nic z tego dopiero po jakimś czasie udaje mi się załatwić. Czy to może być spowodowane jakimiś problemami z prostatą ?

Gość baba z ciechanowa
tak

Gość zegda
przerost gruczołu prostaty biegusiem do lekarza

Gość fgrujr6u
Tylko że mnie nic nie boli, nie ma żadnego bólu podczas oddawania moczu i przed, po prostu muszę dłużej stać nad kibelkiem żeby się załatwić.

Gość lisavieta
dokładnie przerost prostaty uciska na cewkę moczową i "zakleszcza" ujście typowe objawy, choć lekarzem nie jestem i moze znajdzie się inna przyczyna jednak objawy typowe mąż miał operację na to w czerwcu a na kilka dni przed operacją miał już tak, że pół nocy nie spał, bo nie mógł w ogóle oddać moczu wcześniej oddawał po troszeczku i latał całą noc na kibelek w dzień było nieco lepiej, w nocy tragedia

Gość fgrujr6u
A jak wyglądały badania przed ? możesz coś więcej napisać na ten temat ? Jak się mąż o tym dowiedział, jak wyglądało wczesne leczenie ? Rozumiem że mam się z tym zgłosić do lekarza rodzinnego ?

Gość lisavieta
raczej do rodzinnego a on pewnie da do urologa będziesz najprawdopodobniej miał badanie krwi, którego wynik może wskazywać przerost i badanie palpacyjne przez odbyt - to robi urolog możesz też mieć robione usg lub rtg jeżeli prostata będzie duża to potem pewnie biopsja i w zależności od wyniku zabieg operacyjny może też lekarz próbować leczenia farmakologicznego, jeżeli przerost nie jest za duży x ale być może masz inne schorzenie, może coś z samą cewką trzeba to zbadać i tyle

Gość lisavieta
a mąż się dowiedział przypadkiem w wyniku jakiegoś prześwietlenia, kiedy zakład fundował im jakieś takie kompleksowe badania diagnostyczne leczył to 2 czy trzy lata lekami, nic nie dało i nie było już wyjścia

Gość fgrujr6u
No cóż, poproszę męża aby mi znalazł dobrego urologa

Gość fgrujr6u
To na górze to podszyw. Dziękuję za wyjaśnienie. w takim razie udam się do lekarza. Nie dawno miałem robione badania krwi i wszystko wyszło w porządku no ale może jednak...

Gość lisavieta
to badanie krwi to PSA rutynowo się go nie robi chyba, ale jeśli faktycznie miałeś to badanie i wynik był ok, to raczej nie masz przerostu prostaty (to tak z mojej wiedzy nabytej podczas choroby męża)

Gość fgrujr6u
Ja ogólnie właśnie dwa tygodnie temu robiłem sobie badania całą morfologię krwi + mocz i wyniki wyszły mi dobre. Nie wiem czy to przypadkiem nie będzie jakiś problem natury psychicznej, jakaś blokada psychiczna może. W pracy np nie ma szans żebym się załatwił, o ile jest jeszcze spokój i w miarę luźno i już naprawdę nie daję rady wytrzymać to spokojnie się wysikam ale tak to nie ma szans. Toalety miejskie do których ludzie wchodzą co chwilę i się załatwiają omijam szerokim łukiem, nie potrafię tam sikać mimo że mam parcie to nie potrafię bo potrzebuję ciszy i spokoju żeby się załatwić. Odkąd pamiętam miałem z tym problem. Moi koledzy potrafili stać w pięciu jeden obok drugiego i bez problemu sikać a ja nie, zawsze musiałem odchodzić gdzieś w krzaki daleko i na spokojnie się załatwić.

Gość lisavieta
może jest tak, jak piszesz może też masz jakieś zwężenie cewki od urodzenia i to zaczęło problemy a potem dołączył problem psychiki - jedno nakręcało drugie takie błędne koło trzeba iść do lekarza a jeśli to psychika, to pewnie psycholog... (jakoś w nich nie wierzę) powodzenia

Gość Marek1985
Czy mieliście kiedyś do czynienia z lekiem Ranlosin? Stosuję go od jakiegoś czasu i zaobserowałem pewne niepokojące mnie objawy. Czy w waszym przypadku pojawiły się jakieś skutki uboczne. Na pewno nie jestem z tym odosobniony, bo wiedzę, że tutaj też parę osób ma podobne objawy: http://www.listalekow.pl/ranlosin/ - Z góry dziękuję za zaangażowanie.