Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bebilon Pepti/ Bebiko

Karmienie mlekiem mm i jego zmiana.

Polecane posty

Witam mam pytanie do mam karmiących mlekiem modyfikowanym. Moje maleństwo od samego porodu było na antybiotyku przez co miało problem z trawieniem i było karmione Bebilonem Pepti teraz już jest wszystko dobrze mała już dwa tygodnie nie zażywa leków i mamy zgodę na zmianę mleka. Zdecydowaliśmy się na Bebiko u tu mam pytanie jak je zmienić? Zacząć od podawania obu naprzemiennie czy mogę od razu przejść na Bebiko? Z góry dziękuję za wypowiedzi :)

Gość mama czterolatka
Robi sie to tak. Np jesli dziecko wypija 120 ml mleka to dajesz 4 miarki tak? wiec przestawianie zaczynasz od tego ze jednego dnia dajesz 3 miarki starego mleka i 1 miarke nowego. Nastepnego dnia dajesz 2 miarki starego mleka i 2 nowego. Kolejnego dnia dajesz juz 3 miarki nowego mleka a starego 1. W taki sposob sie zmienia mleko.

A ja zmieniłam z dnia na dzień, nawet nie wiedziałam, że trzeba na raty. Małemu nic nie było, z tym ze on dostaje 2 butle po ok 90 ml dziennie

Gość Mleko zmienia się etapami
stopniowo. Dziecku może nic nie być od nagłej zmiany ale jego organizm jest bardziej przeciążony (żołądek i jelita) bo nowy skład jest nowością dla dziecka i żołądek musi się nauczyć go sprawnie trawić co nie znaczy że to wszystko jest widoczne gołym okiem ;). Z tego co ja pamiętam zmieniało się tak: jednego dnia załóżmy 6 posiłków starego mleko a jeden 7 posiłek nowego , na następny dzień 5 posiłków starego mleka, 2 posiłki nowego mleka aż zastąpimy nowym mlekiem całą rację posiłków. Mleka sie nie miesza i to jest jasne. Nie wolno mieszać proszku w jednej butelce dwóch różnych firm i uczyli nas w szpitalu że to jest podstawa by to wiedzieć.

Jeszcze jedna wskazówka by nowe mleko nie przypadało na sam wieczór ale bardziej na przedpołudnie. Podawanie na noc nowego mleka może odbyć się przebudkami .

odbić przebudzeniami ;) sorrki :)

Dziękuję za rady tylko szkopułem jest to, że małą nakarmiłam już nowym mlekiem dałam jej 75ml o 16 jest strasznym żarłokiem i mam tylko nadzieję, że nie będzie problemów w nocy jak na razie grzecznie sobie śpi dodam, że przebudziła się głodna dostała butlę przy której ciągnięciu zasnęła i tak sobie drzemie..

Gość Są dwa rodzaje przestawień z
jednego mleka na drugie a jednym z tych sposobów jest właśnie ten podany przez przedmówczynię (Mleko zmienia się etapami) a drugi sposób to podawanie jednego posiłki nowego mleka a następnego posiłku starego mleka , potem znowu nowe mleko i stare i tak aż do popołudnia bo wieczorem i nocą podajemy tylko stare mleko . Takie przestawianie trwa do 4 dni , po czym 5 dnia podajemy już tylko nowe mleko. Osobiście stosowałam pierwszy sposób bo wydawał mi się delikatniejszy. Oba sposoby włącznie z tym podanym przez koleżankę dostałam od lekarza jak i informację że mieszanek sie nie miesza, potem tą samą informację przeczytałam na portalu Hipp więc uwierzyłam i nie próbowałam mieszkać :)

Gość Są dwa rodzaje przestawień z
Nie powinno się nic dziać jeżeli ma tolerować to mleko i nie ma na niego uczulenia to nic się nie stanie, byle nie dawać już wieczorem i nocą bo wtedy jelita pracują wolniej i mogła by się mała męczyć.

Gość Moja córka też piła
bebilon pepti przez pierwsze 2 miesiące ale potem przeszłam na Hipp combiotic. Nie chcę ci nic zarzucać ale jak dziecko ma wydelikacony żołądek to warto zakupić lżejsze mleko bo bebiko jest trochę cieższe i ogólnie często się słyszy że są jakieś atrakcje typu zatwardzenia po nim.

Gość Bebiko jest wzbogacone
glukozą natomiast dobre mleko powinno zawierać tylko laktozę

Mała tylko dlatego dostała ten Pepti bo przy dostawaniu antybiotyku a mieszali go z mlekiem (początkowo podawali sam Bebilon) dostała regularnych biegunek no ale już jest wszystko dobrze. Pani doktor tłumaczyła, że lek osłabia florę bakteryjną i powoduje chwilową niemożność trawienia laktozy ...