Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ania233333333

Jaka jest wasza ulubiona koleda?

Polecane posty

Gość Ania233333333

macie jakas ulubiona?

Gość łynter łonderlend
przybieżeli swym bentleyem pasterrze :classic_cool:

Gość Ania233333333
Dla mnie najpiekniejsza jest ,, Z Narodzenia Pana". Nie jestem zbyt wierzaca osoba ,ale swieta to dla mnie i tak wyjatkowy czas i uwazam ,ze polskie koledy sa piekne...

Gość j.w
kryszmas alkoholis

Gość Bog sie rodzi
ze wzgledu na swoja historie , w 18w napoisana przez F.Karpinskiego, melodia pochodzi z czasow Stefana batorego, grana byla na kooronacjach, uwazana byla z polski hymn. Lulajze Jezuniu - fragment w koncercie Chiopina.

Gość gwiazdkowy prezent
a ja lubie Medrcy Swiata Monarchowie

Gość git majonez :)
W tej kolędzie, kto dziś będzie, każdy się ucieszy; A kto co ma podarować, niechaj prędko śpieszy, Dać dary z tej miary dla Pana małego, By nabył po śmierci zbawienia wiecznego. Kuba stary przyniósł dary, masła na talerzu; Sobek parę gołąbeczku takich jeszcze w pierzu; Wziął Tomek omułek i jajeczko gęsie, Bartek nie miał co dać, dobre chęci niesie. Wialek sprawiał tłuste raki, nierychło z wieczora: Nałożywszy dwie kobiele, biegł z niemi przez pola: Aż tu strach napotkał Walka nieboraka, Stanęły dwa wilki, niedaleko kraka. Gdy zobaczył owe gały, podskoczył wysoko; Z wielkim strachem przestraszony, wybił sobie oko. Uciekał przez krzaki, podarł swe chodaki, Wilcy mu targali z kobieliny raki. Szymek wziął kozę za powróz, prowadził do Pana; Śpiewa sobie, wykrzykuje: danaż moja, dana! Koza się zbrykała, powróz mu urwała, Skoczywszy jak dzika, do lasu bieżała. On porwawszy się prędziuchno, biegł za nią przez krzaki, Koza skacze jak szalona, spłoszyły ją ptaki. Chwycił ją za ogon, trzymając co mocy, A koza fiknęła, podbiła mu oczy. A tak wziął konia za uzdę, nie miał go kto wsadzić, Wstyd mu było jak jałówkę za sobą prowadzić. Chciał skoczyć na konia, potłukł sobie boki, A wilcy go targali, ścigając go w skoki. Stach kudłaty, chłop bogaty, wziął czerwony złoty, Nie chciał się nikomu kłaniać, biegł prędko do szopy. Uderzył Jurka w brzuch, aż mu kiszki wzruszył, A Jurko go za łeb, kudły mu obruszył. Głupi Wojtek goląc głowę, mówił: łatwiej będzie Po kolędzie szperki zbierać, gdzie które nabędzie. Biegł Wojtek bez włosów po śniegu, po grudzie, Cieszą się, śmieją się: cha, cha, cha, cha, ludzie! Maciek biegł po śliskim lodzie, wybił sobie zęby, Chciał z dzbana mleko połykać, leciało mu z gęby. Biegł prędko i upadł, rozbił z mlekiem dzbanek, Smucił się, żałował, że miał ten frasunek. Przeto wszyscy oddawajmy temu Panu dary, Pan to dobry, wszystkim szczodry - przyjmie nas do chwały! Niech będzie, niech będzie, Jezus pochwalony, Który jest, który jest, w żłobie położony!

Gość GruszkaIcynamon
Gdy śliczna Panna Nieźle wyciągam górne dzwieki jak śpiewam :-) A z pastoralek to Całą noc padał Śnieg

lililililaaaaj mojee dzieciąąąteczkooooo lililililaaaaaaj ślicznee paaaniąąteeeczkooo ja też wyciągam :)

Gość tuuftutfuftu
jak widać każdy ma inny gust pod tym względem :) moje ulubione cicha noc gdy śliczna panna Bóg sie rodzi Gdy sie Chrystus rodzi Lulajże Jezuniu

Gość Panie Thebil
Hej maluski i cicha noc

Gość dupa wołowa 123
Kolenda Zaleska. Katarzyna zresztą. Cały rok aktualna.