Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość świeża mamuska

Nie karmiące piersią - mały nasz zakątek...

Polecane posty

Gość mama ani
Nie oceniam nikogo, ale podzielę się tylko swoim doświadczeniem... Początki karmienia- rzeczywiście trauma... unormowało się dopiero po trzech miesiącach, bo bardzo o to walczyłam . Dziś moje dziecko ma 4 miesiące i mm od wyjścia ze szpitala nie dostało. Od urodzenia spało po kąpieli 4-6 godzin, w dzień jadło co 2-3 godziny. Po skończeniu 3 miesięcy przesypia 8-12 godzin w nocy bez przerwy ;) Jedyny minus jest taki, że muszę przed pójściem spać i po wstaniu odciągać pokarm, bo po takiej przerwie piersi pękają a potem pokarmu brakuje :( Niech każdy robi jak uważa, ale karmienie piersią w cale nie musi być równoznaczne z niewyspaniem :)

Gość hhgsdghjk
Wszystkie matki powinny wiedzieć, że jednemu dziecku będzie lepiej na piersi a drugiemu na mm. Mój syn zdecydowanie lepiej i zdrowiej wyglądał na mm. Gdybym wiedziała, że tak będzie to od razu miałabym gotową butelkę i mniej stresu z powodu choroby dziecka. Wiem, że tej dziewczyny dzieci są też niedożywione, ona jest praktycznie sama z nimi, nie ma pomocy od rodziny, mąż pracuje. Sama twierdzi, że nie ma czasu wyspać się, zjeść, wypocząć to skąd ona może mieć dobry pokarm na dwójkę dzieci. Ten pokarm nie leci z nieba, jak matka się źle odżywia to i dzieci nie będą silne. Dwójkę chłopaków wykarmić to jest naprawdę wyzwanie. Ta sama pediatra leczyła moje dziecko i też mi wciskała za jedyne ... zł, że tylko moje mleko jest naj. Dopiero położna obejrzała dziecko i od razu zaproponowała dokarmianie, że chłopak jest duży i chce porządnie zjeść. Tylko, że w szpitalu tego nie powiedzą głośno bo jest program: wszystkie matki karmią piersią. Ja dziękuję za takie karmienie. Nigdy więcej, żeby moje dziecko miało silną anemię.

Gość kaska2112
Piersią karmiłam 3 miesiące, przeszlysmy na modyfikowane, bo po prostu skonczyl mi sie pokarm. Stalo sie jak sie stalo, mam zdrowe dziecko, nie choruje, jest i bylo szczesliwe. Aczkolwiek uwazam, ze karmienie piersią jest mocno przereklamowane, nie zapewnia dziecku zycia bez chorób, a jedynie frustruje matki, szczegolnie te mlode, dla ktorych priorytetem jest karmienie piersią. Jest pokarm, to sie karmi. Nie- to nie. Nie ma tragedii. Najgorsze podejscie do tematu stwierdzam na wsiach. Wszystkie babki, matki muszą za wszelka cene karmic piersia, a gdy ktoras mama nie moze z przyczyn niezaleznych od niej samej - jest potępiona. Śmieszne i oczywiscie zacofane podejscie.

Gość bez obrazy ale
nie wstydzę sie tego, że karmię z butli a dlaczego tak jest to moja sprawa i nie mam zamiaru się przed nikim tyłumaczyć czy co gorsza uważać za wyrodną matkę. kazda niech robi jak chce, na szczęście nie odbierają dzieci za to, że nie karmimy piersią :D

A czy ktoras z Was planowala karmic tylko piersia i po prostu z jakiegos powodu nie wyszlo? Czy z gory zakladalyscie karmienie mm?

Gość MamaOskarkaa90
Karmiłam 1,5 roku piersią i jestem b. zadowolona. Synek NIGDY nie miał kolek, bólu brzuszka i nigdy nie płakał. Noce przesypialiśmy oboje jak chciał pierś-to miał. Nigdy nie byłam i nie jestem sfrustrowana i drugiego Synka też będę karmić piersią-nie wyobrażam sobie innej możliwości tak jak urodzenia naturalnie.

Gość MamaOskarkaa90
Dodam, że Synek ma obecnie 3 latka i zachorował może 2-3razy- nigdy gorączki tylko lekkie przeziębienia z kaszlem i katarkiem.

Gość nie p i e r d o l c i e glupot
Powtarzam jak chcecie karmic butla to karmcie wasz wybor i wasze dzieci beda mialy tego konsekwencje ale nie opowiadajcie glupot na temat karmienia piersia.

Gość MamaOskarkaa90
I jeszcze jedno- od 6 miesiąca życia Małego podawałam mu inne produkty-papki, zupki robione w domu oczywiście.

Gość sssmykii
Jakie konsekwencje będą miały dzieci wykarmione mm? Byłam karmiona mm od urodzenia, mama po moim porodzie dostała zakażenia i kilka mc spędziła w szpitalu walcząc o życie. Dziś mam 37 lat i co i nic. Uważasz, że mleko matki jest zdrowe. Akurat. Jeśli masz swoje owoce, warzywa, mięso, wiesz co jesz, zdrowo się odżywiasz to można powiedzieć, że jest zdrowe. Ale większość matek kupuje i je byle co, byle jak. Warzywa z biedronki czy innych marketów, parówki, najtańsze wędliny, soki, napoje, glutaminian sodu, konserwanty we wszystkim, 100% czystej chemii. I to samo dostaje dziecko w mleku matki. Większość matek nie stać na nowe śpiochy dla dzieci, nie mówiąc o szynce za 50zl/kg dobrej w miarę jakościowo czy dobrych gatunkach ryb.

Gość Mooooooonika
Ja rodze dopiero za trzy m-ce a mimo wszystko od poczatku ciazy wiem ze nie bede karmic piersia i to tylko z wlasnych pobudek wiem ze moze to i dla dziecka zdrowiej i lepiej ale nie chce i juz bede miala troszke wiecej swobody:)

Nie oceniam ludzie, kotrzy karmia butla i mm. Lae tez nie rozpwszechniam falszywych informaci o mm. A wy piszecei glupoty na temat karmienia piersia. Napisalam: karmcie jak chcecie wasz wybor i konbsekwencje beda dla waszych dzieci. Ale nie piszcie aklamswt. Piszesz o zdrowym odzywianiu sie matek: a myslisz, ze krowy ktorych mleko pija wasze dzieci zyja na innej, super eko planeci i ich mleko jest wolne od wszlikich zanieczyszczen, JA WAS TYLKO PROSZE NIE PISZCIE GLUPOT I NIE UDAWADNIAJCIE SOBIE NA SILE ZE WASZ WYBOR JEST SLUSZNY STOSUJAC KLAMLIWE ARGUMENTY; A prawda jest taka ze wiekszosc dzieci pije mleko mamy a po jakis czasie modyfikowane.

ja nie mam najmniejszych wyrzutow sumienia. Poza teraz mozna przebierac w mlekach w proszku, sa w skladniki bogatsze niz mleko matki. Poza jak sie karmi piersia to nie mozna kontrolowac ilosci podawanej dziecku, troche to trwa, nie mozna zjesc tego co sie chce, moze to bolec i nie mozna wyjsc na dluzej do ludzi. Ja laktacji zapobiegalam jak tylko moglam. Nie wiel dlaczego w polsce tepi sie karmienie butelka. Kiedys te mleka w proszku bylydo du.. ale czas i nauka leci do przodu

Poza jak sie karmi piersia to nie mozna kontrolowac ilosci podawanej dziecku, A PO CO KONTROLOWAC? troche to trwa, ???????? nie mozna zjesc tego co sie chce, A DLACZEGO? moze to bolec FAKT CZASEM BOLI ZANIM AMAM I DZIECKO ZNAJDA ODPOWIEDNIA POZYCJE i nie mozna wyjsc na dluzej do ludzi. A DLACZEGO??? Ja laktacji zapobiegalam jak tylko moglam. Nie wiel dlaczego w polsce tepi sie karmienie butelka. Kiedys te mleka w proszku bylydo du.. ale czas i nauka leci do przodu sa w skladniki bogatsze niz mleko matki. ZADNE MLEKO MODYFIKOWANE NIE JEST BOGATSZE NIZ MLEKO MATKI ANI LEPIEJ PRZYSWAJALNE.

Gość 30jhjhjjhs
Niech każdy karmi jak chce, ale nie piszcie głupot na temat wręcz "szkodliwości" karmienia piersią. Może podświadomie czujecie się winne i dlatego tak atakujecie te, które karmią piersią? Róbcie swoje, ale nie atakujcie, tych, które nie podzielają Waszych poglądów. Jak już moja przedmówczyni zauważyła, mleko krowie wcale nie jest takie wolne od zanieczyszczeń, w dodatku zawiera antybiotyki, które na masową skalę podaje się krowom, a w dodatku jego skład jest idealny dla cieląt, a nie ludzi -a cięta mają inne potrzeby, potrzebują np. składników idealnych dla rozrostu kopyt, rogów, a ludziom to jest niepotrzebne -jest to wręcz zbędne dla nas :) Każda kobieta sama decyduje w jaki sposób karmić swoje dziecko, ale dlaczego od razu wyzywacie te karmiące naturalnie pseudo ekolożkami, przecież to śmieszne. Mleko ludzkie nigdy nie będzie gorsze dla ludzkiego dziecka niż mleko krowie, ponieważ jego skład jest dostosowany do potrzeb rozwojowych małego człowieka, a nie małego cielaka.

Gość hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
otyłość , alergie ,cukrzyca ,próchnica to są efekty podawania mm od urodzenia w latach 80 tych.

Gość hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
i żadne żadne mm nie jest lepsze od mleka matki !

wiesz ja sie tylko tak uczylam w szkole, w ksiazce bylo napisane. Wiecie, ja sie nie znam, moze osoba wyzej jest madrzejsza niz ci wszyscy naukowcy i profesorowie co pisa te ksiazki. wiesz kontrola prowadzi do regularnosci. regularnosc w jedzeniu jest ponoc wazna. Ale co ja tam wiem. Mleka trzeba dobierac odpowiednio, ni powolywac sie na jedno. Przyswajalne- hmm no chyba z kosmosu nie jest i enzymy dizecka je strawia. tak czy owak kazde idzie najpierw na rozklad do watroby, bo tylko glukoza idzie do krwi.Ja nie potrafie wywalic przy ludziach cyca, nawet nie chcialam zeby bylo w nim mleko.

Gość 30jhjhjjhs
Poza tym, nad tym co jemy w czasie karmienia mamy kontrolę, możemy się starać odżywiać bardziej zdrowo, nie opychać się śmieciowym jedzeniem, ale nie mamy już kontroli nad tym, co jedzą krowy w przemysłowej hodowli, a zazwyczaj to jest jeden wielki syf, bo na wszystkim się oszczędza..., więc przytoczony wyżej argument, że przecież odżywiany się niezdrowo i nasze mleko jest niezdrowe, jest o dupę rozbić :)

do taka woda byc: nie do konca rozumiem czego uczylas sie w szkole i co czytalas w ksiazkach?

Gość smikiiiiiiiiiii
30jjhghjk nie ośmieszaj się Nie czuję się winna, dziecko nigdy nie chorowało, dosłownie nigdy, nie ma otyłości, próchnicy itp. Nie miałam obłędu w oczach, żeby karmić za wszelką cenę. Dzisiaj byliśmy w kościele, było kilka młodych matek i już bylo widać, że niektóre dałyby się zabić za karmienie piersią.

Gość 30jhjhjjhs
taka woda być - a propos tego wywalania przy ludziach cyca, to to są tylko nasze opory, które wynikają z ogólnej nieżyczliwości ludzi w stosunku do kobiet publicznie karmiących, albo ciężarnych, które nie siedzą zamknięte w czterech ścianach, tylko "bezczelnie" jeżdżą komunikacją miejską i jeszcze robią zakupy ;) Ewentualnie można odciągnąć swoje mleko i nie wywalać publicznie cyca. Ja myślę, że to coraz bardziej powszechne karmienie sztucznymi mieszankami bierze się z przeróżnych obaw, np. reakcji ludzi na publiczne karmienie piersią, na to, że kształt piersi może się zmienia, że czujemy się źle z tym, że cieknie z nas mleko... Ja to wszystko rozumiem, każdy ma prawo do swoich obaw i swoich decyzji, ale nie wmawiajcie wszystkim na około, że karmienie piersią jest gorsze, bo nie jest, nigdy nie było i nie będzie.

domyslam sie ze nawet sie nie domyslasz kim ja bede jak juz skoncze szkole? ;) o ile ja skoncze. Ostatnio to czytalam dlatego sie wypowiadam. Ale przeciez nie narzucam. Analizuje i porownuje

ale co czytasz i co analizujesz i porownujesz?? Bo z twojej wypowiedzi nic nie wynika....

Gość 30jhjhjjhs
smikiiiiiiiiiii, ale to Ty się ośmieszyłaś swoim komentarzem :) Moje słowa nie były skierowane personalnie do nikogo konkretnego, więc nie wiem czemu wzięłaś je do siebie :) I co w tym złego, że ktoś chce karmić piersią? I skąd w Tobie tyle agresji i po czym poznałaś, że jakieś tam kobiety w kościele, gotowe byłyby się zabić za możliwość karmienia piersią? :) Myślałam, że w Kościele należy się koncentrować nad czymś innym, niż ocenianie innych ludzi, którzy są w tym kościele -w dodatku tylko na podstawie swoich urojeń :)

no to ze nic nie wynika to jak arazie tylko Ty tak uwazasz. Ja nie mialam mleka w piersiach i nigdy nie karmilam dziecka, jakos jest normale i zdrowe pod wzgledem fizycznym

Gość fghjnhmnjhmmjmjmj
taka woda być -jak na razie żadnej szkoły jeszcze nie skończyłaś i też nie wiesz, kto jest "po drugiej stronie monitora" :)

Gość fghjnhmnjhmmjmjmj
taka woda byc, ale to o to chodzi, że nie można atakować kobiet karmiących piersią tylko dlatego, że same tego nie robicie.

Gość ojojojoddf
W nawiązaniu do niektórych komentarzy dodam, że moja mama nie karmiła piersią mojego brata i nie jest on zdrowy psychicznie. Zawsze tak jest, że jakaś część populacji jest zdrowa, jakaś chora a ludzie zawsze tak to sobie dopasowują, żeby im pasowało i mogli tego użyć jako argumentu w dyskusji :) :) KAZDY KARMI JAK CHCE, ALE NIE KRYTYKUJCIE KARMIENIA PIERSIĄ, bo tylko się ośmieszacie w ten sposób...

Gość Aboteraz9899
A bo teraz to kobiety się zrobiły takie wygodne... Poród tylko cc, karmiermienie tylko butelką... No coment.