Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość B52

Kawa z ciastkiem jest faux pas?

Polecane posty

Gość B52

Jak w temacie. Slyszeliscie o czyms takim. Doszlo to do mnie ale nie wiem o co chodzi. Jakas nowa herezja chyba. Przed wojna bylo ok, po wojnie ok, a teraz nagle zle?

Gość te?.....g
teraz sie chodzi na browara, kolacje w b.drogiej restauracji albo loda z połykiem

Gość B52
@fiku mikuuu ja tez nei rozumiem co jest niestosownego w kawie z ciastkiem... To do kawiarni czy tez niedrogiej juz nie mozna? O matko. Ale bedzie bezrobocie :d Ajjj! Nie chodzi o zaproszenie na kawe tylko o samo serwowanie czy spozywanie. Jak mlaskanie przy jedzeniu. Czyli w domu nawet kogos poczestowac kawa i ciastkiem do tego to zle O to chodzilo :D

Gość B52
Twoja wypowiedz jest za to jasna i przejrzysta. Najwiecej wniosla malkontencie(tko) :P

Gość selafi
leci b52 na pokładzie bombkę ma japonczyki skurczybyki uciekaja gdzie sie da:classic_cool: taka byla kiedys piosnka:P

Gość a przy jakiej okazji?
?

Gość B52
Podobno bez wzgledu na okazje nie powinno sie podawac kawy z ciastkiem. Ponoc to niezgodne ze sztuka savoir-vivre'u 0_o Nie wiem juz jak inaczej opisac problem :P

Nie wiem, może chodzi o tort i o to,że tak naprawdę niektóre torty psują smak dobrze zaparzonej kawy. Kruche ciastka i pralinki na pewno można podać. Ale nie popadajmy w przesadę ;-)

Gość B52
Dzieki Czarna :) Jakis slad i konkretna wypowiedz. Jednak jesli sa gdzies takie zasady zapisane to czemu ich nie stosuja kawiarnie i restauracje. Wlasnie chodzilo o ciastka jakies kremowe itp. Nie o jakies suche. Wlasnie mysle ze to przesada, bo praktykuje sie takie zestawienia od dziesiecioleci i to nie tylko na kawce u cioci :P Pewnie jakis mlody narybek "specow" chce wprowadzic nazi savoir-vivre :D

Gość ojojku
jak ja jem cos slodkiego, nawet z kremem to zawsze mi sie chce kawy. Przestrzegam mnstwa zasad, które inni mają w nosie. Zawsze uwazam kto komu sie pierwszy klania, kto podaje ręke, dziękuje przy odejsciu od stołu a nie po zakończonym jedzeniu, nie kończe pierwsza rozmowy tel jesli nie ja dzwonie tip itd.. ale kawe do ciacha pic bede!

Wiesz...Pijesz kawkię z jakims przystojniakiem. Mówisz "wiesz, że niezłe z Ciebie ciacho?" Po czym wgryzasz się chrupiąco w suchara oblizując okruchy językiem z ust:)

Gość b52
@Gwint - dobre :D Szperam wlasnie i szoku doznaje. Trzeba chyba isc pod wiatr i w ogole olacewac wszystko, bo zaczynaja kombinowac. Do niedawna to facet wczodzil pierwszy do restauracji po czym przystrzymujac dzwi umozliwial wejscie kobiecie. Teraz czytam ze to blad i archaizm. Mam wrazenie ze nowe pokolenia redaktorow roznych portali (mlodzi zazwyczaj ludzie i czesto kobiety) na sile chce wprowadzic cos swojego. Chleb sie odlamywalo teraz pisza ze kroimy nozem i widelcem 0_o Kanapki to kolejny jakis rozdzwiek. raz ze mozna jesc trzymajac w lwej rece innym razem ze ...noz i widelec i tylko raz znalazlem uzasadnienie tego. Ponoc Holendrzy tak jedza. Moze po zbiorach owocow wrocili i teraz chca zaszczepic na polski grunt zachodnie obyczaje. To mlaszczmy przy jedzeniu jak chinczycy(wskazane nawet u nich)

Ja tam jestem na etapie nie warczenia na wspólbiesiadników podczas rozrywania padliny:P Myślę, że za kilka lat uda mi sie powstrzymac ten głuchy, instynktownie dobywajacy się z moich trzewi warkot;P

Gość B52
Gwint przekonujesz mnie. Mowisz aby wrocic do pierwocin? Np widelec w lewej mnie zawsze wkurzal tak samo jak skubanie skrzydelka nozem i widelcem(ile tego naskubiesz?) Taaak! Czas wrocic do natury :P

Noża powinno sie używać jedynie do zdobycia pozywienia a nie do jego konsumpcji...Podziwiasz moją pierwotną mądrośc?:P;)

Gość B52
Zaczynasz byc moim guru w tym temacie :D Powazniej mowiac czytam dalej i co strona to cos innego pisza a chodzi caly czas o zachowanie przy stole. Chyba zaraz siegne ksiazke napisana przez ambasadora z nastoletnim stazem, zeby skonfrontowac te wypociny netowe specow. I nozke usmaze ktora zjem trzymajac w palcach :D

Proponuję palce prawej nogi. Będziesz miała wolne ręcę;)

Gość zasady mają być racjonalne
w przeciwnym wypadku to tylko pretensjonalne i śmieszne gesty - jak wdzięczne odchylenie małego paluszka u rączki trzymającej łyżeczkę/uszko filiżanki. Nieracjonalne zasady trącą prowincją.

Wg mnie jedyną zasadą jest: Najeść się zanim CI zabiorą...No ale co kraj to obyczaj:P

Moim zdaniem odwrotnie - to nie nowa zasada a stara i przestarzała. A czemu nie stosują się do niej kawiarnie? Bo nie byłoby klientów? Konieczność serwowania samych najlepszych gatunków kawy i herbaty broń Boże ze śmietanką albo cytryną bo też nie wypada...

Gość b52
Czarna...jak to nie wypada ze smietanka? To jeszcze lepsze niz tytulowy problem. Nie tak dawno czytalem o otwarciu w Gdansku luksusowej kawiarni gdzie mozna wypic kazda(gatunek) i na dowolny sposob przygotowana. Ktoras kawka z menu 70 zl :P Znaczy zbankrutuja skoro ze smietanka nie wypada pic :) @zasady mają być racjonalne - ochylanie palca jest jest niezgodne z zasadami z tego co mi wiadomo, ale raz tylko tym czytalem gdzies. Fakt faktem troche "hrabiostwem" to podchodzi :D A co z tymi kanapkami? Kroicie nozem i widelcem jecie? Widzieliscie cos takiego? Bylem na paru imprezach bardziej oficialnych z ludzmi "swiatowymi" i nigdy nie widzialem czegos takiego