Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

malenka8685

l4 a poronienie- POMOCY!!

Polecane posty

witam. mam pytanie.Bylam w ciąży. 17 grudnia dostalam ciągłość l4 do 21 stycznia od ginekologa z kodem B. Przed świętami trafiłam do szpitala/ poronienie. l4 nowego nie dostalam bo jeszcze jestem na tym "ciążowym". powiedzcie mi czy pracodawce moge poinformować o fakcie poronienia jak bedzie kończyć sie l4? nie mam chęci iść do niego teraz, musze dojśc do siebie. i czy wystarczy że poinformuje go ustnie czy przy kontroli lekarskiej musze miec zaswiadczenie o poronieniu? dodam ze mam umowe na czas okreslony ktora zostala przedluzona do dnia porodu a porodu nie bedzie. czy moge poinformowac pracodawce o poronieniu 21 stycznia tak jak mam l4 ciazowe? i moja umowa bedzie zakończona 21 stycznia..... pomóżcie bo nie wiem co robić. kontakt z pracodawca to ostatnia rzecz o której teraz mam chęc myslec ale musze ten problem rozwiązać.

dzięki... poronienie jest zwiazane z ciaza i pewnie zaswiadczenie/ swiadectwo pracy dostane po 21 stycznia... ale czy musze teraz informowac pracodawce o poronieniu czy moge to zrobić jak l4 bedzie sie kończyć? no i czy wystarczy moja ustna informacja czy podczas wizyty kontrolnej musze prosic ginekologa o jakies zaswiadczenie o poronieniu? aby moja umowa z pracodawca mogła sie zakończyć....

Gość HMMMOPOA
z tego co mi wiadomo, a bylam w podobnej sytuacji: od dnia kiedy mialas poronienie powinnas byc na skroconym macierzynskim (2 miesiące). Powinni Ci to dac w szpitalu.

nie malezy mi sie macierzyński... krwawiłam i podczas badania lekarz stwierdzil ze ciaza jest obumarła... lyzeczkowanie.... pielegniarka przyniosla mi papiery czy chcemy aby płód nam wydano w celu pochówku i wtedy należałby mi sie macierzyński... czy chcemy znać przyczyne śmeirci płodu i wtedy histopatologia i spopielenie... z ciazkim sercem zgodziłam sie na histopatologie... z mezem chcemy znac przyczyne... jest mi tak ciezko minely 4 dni dopiero... maz twierdzi ze spokojnie powinnam odpoczac bo mam l4 i w styczniu w poblizu konca l4 zglosic sie do pracodawcy i poinformowac o fakcie poronienia... nie wiem co robić...

czy wystarczy jak ustnie go poinformuje o stracie ciazy w styczniu i rozwiązemy umowe? choć moja umowa w styczniu juz powinna nie obowiazywać bo konczy sie 31 grudnia a l4 ciazowe ja przedluża...

Gość zau
Przecież wydanie aktu zgonu nie jest zależne od wydania płodu. coś pokręcili w tym szpitalu. Zobacz tu: http://www.dlaczego.org.pl/prawo/strata-dziecka/261-ministerstwo-zdrowia-wycofao-si-z-rejestrowania-urodze-martwych-dopiero-od-22-tygodnia-ciy.html I tu: http://www.dlaczego.org.pl/prawo/strata-dziecka/117-formalnoci-niezbdne-do-zarejestrowania-dziecka.html w ogóle ta strona to dobre miejsce dla rodziców po stracie.

Gość HMMMOPOA
Ja bylam w szpitalu w 19 tc. Na oddziale lezala kobieta w 9 tc i taka sama sytuacja jak u mnie. Nie wydano mi ciala dziecka bo nie chcialam, za duzo jak na mnie. Zglosilam sie do USC po akt zgonu i tyle.

Gość zau
Teraz juz nie ma tego wymogu 22tc. -akt zgonu wydadzą na każdym etapie. "Minister zdrowia zdecydował, że za zwłoki uważa się ciała osób zmarłych i dzieci martwo urodzonych bez względu na czas trwania ciąży. Ponadto kartę zgonu będzie można wystawić nie tyko dla osób zmarłych, ale także dzieci martwo urodzonych, i to niezależnie od tego, jak długo trwała ciąża matki. " z pierwszego linku mojego

wlasnie o to mi chodzilo bo nie wiedzialam ze to sie zmienilo. moja siostra poronila w 20 tygodniu i nie moglii wystawic urodzenia dziacka martwego tylko poronienie i nic jej sie nie mogla zalatwic

ja bylam w 9 tyg a ciaza przestala sie rozwijać. tak twierdzi lekarz i bylo lyzeczkowanie...dzwinilam do szpitala i powiedzieli mi ze jak dalam pracodawcy ciazowe l4 i w trakcie poroniłam to mam iśc i o poronieniu poinformowac jak l4 bedzie sie kończyć... teraz mam odpoczac... i umowa wygasnie w dniu zakonczenia l4 a kiedy bylo poronienie to nie powinno ich intersowac...

i o poronieniu moge ich poinformować ustnie... rozmawialam z babka co zajmuje sie l4... i powiedziala ze l4 nie mozna innym l4 zastąpić...