Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość amerykanskapolka.

byłam ostatnio w kosciele...

Polecane posty

Gość amerykanskapolka.

moj maz amerykanin jest protestantem, byłam w lokalnym koscoiele, o matko, co tam sie działo :classic_cool: w pierwszym rzedzie zona i corka pastora, w drugiej lawce spiewali Oh My Lord! w trzeciej Hallelujah, polowa kosciola klaskala, polowa sie trzymala za rece w gorze, afroamerykanki krzyczały Oh Jesus Christ! Superstar! I ludzie sie dziwia ze w Ameryce tyle ludzi chodzi do kosciola :classic_cool: Tutaj msza to jak dyskoteka. A pastora syn gral na pianolce.

Gość amerykanskapolka.
A w Polszy to tylko depresje mozna dostac w kazdej sytuacji tylko smutki a ulubiony temat to chorobu :O

z przyjemnością bym poszła do takiego kościołą pomimo, że jestem niewierząca to bym chciała poprzebywac trochę z takimi fajnymi ludźmi.

e tam , nie trzeba w Ameryki jechać - w moim kosciele jest podobnie :D i uwielbienie i modlitwy i wzruszyć ise mozan i popłakać , Pisma posłuchać i czegoś sie nauczyć :)

allium co to za kosciół, katolicki ? w jakim mieście?? jezeli jest podoobnie jak z postu autorki to bym się przeszła do takich ludzi...

Gość amerykanskapolka.
allium - ale w polsce takich parafii to ze swieca szukac a tutaj to niemal norma

Gość Miss u buntu z haczykiem
Dwie zakonnice jadą samochodem. Zabrakło im benzyny. Jedna z sióstr postanowiła iść na stację benzynową i wzięła ze sobą jedyne naczynie, jakie było dostępne - nocnik. Wróciła i z tego nocnika wlewa benzynę do baku. Obok samochodem przejeżdżają dwaj księża. Jeden mówi do drugiego: - Siła ich wiary rzuca mnie na kolana...

bo to protestanci :) Pewnie ,ze nasze kościoły nie śa takie jak kosćioły amerykańskie ale jak na nasze potrzeby wystarczy :)

trolica - w każdym kosćiel protestanckim , szczególnie jeśli jest tam dużo mlodych ludzi - jest podobnie jak w kościele , który opisuje autorka :)

Gość antychrystka
a u nas w kościele, wpierwszy dzień świat śpiewał kolędy CELEBRYTA... nawiasem mówiąc zdziwiło mnie jak oni mogli GEJA zaprosić do koscioła... i to jest wąłsnie ten KONIEC ŚWIATA

Gość zew ryczacej gesi
protestanci protestują już z 500l lat nawet zapomnieli dlaczego protestują

Gość amerykanskapolka.
Tutaj ogolnie we wszystkich kosciolach jest tak zywiej niz w Polsce, chociaz fakt ze w katolickich i episkopalnych neico powazniej nzi w protestanckich

Gość ehh.............
protestanci protestantami, różne są typy religijnośći. I tak inaczej to wygląda w kościele ewanelicko-augsburskim, a inaczej np u zielonoświatkowców itp gdzie nabożeństwo w oczach wielu to jakaś szopka

Gość ehh.............
allium, a jeśli można spytać, to jakiego wyznania protestanckiego jesteś?? PS. ja jednak wole bardziej stonowane nabożeństwa, jak u ewangelików czy katolików. Te opsiane przze autorkę są przynajmniej dla mnie nie do przyjecia.

Gość amerykanskapolka.
ehhh - NO tak. Nie wiem jak to jest w Polsce, ale tutaj sie dzieli protestantów na dwie grupy: Głównego Nurtu czyli luterani, kalwini i metodysci, oraz na Ewangeliczne czyli Zielonoswiatkowcy, adwentysci i cala retsza.

allium sorki, że tak wyskoczyłam z pytaniem, pytam bo lubię i cenie twoje wypowiedzi na forum :)

Gość ehh.............
antychrystka a czemu gej miałby nie wstąpić do kościoła i nie spiewać koled skoro o ile mnie pamiec nie myli, a nie jestem biegły w tych sprawach - sam Jezus przychdził do celników czy wyciągał rękę do cudzołożnic

Gość ehh.............
amerykanskapolka. to ejst chyba standardowy podział, obił mi sie o uszy.

nic nie szkodzi trolico - to nie jest żadna tajemnica ,choć i też nie pisze sobie o tym na czole :)

Gość amerykanskapolka.
tu mamy katolikow, protestantow glownego nurtu, protestantow ewangelicznych, i jeszcze episkopalian, a w POlsce chyba episkopalian nie ma?

Gość amerykanskapolka.
ehh - No mozliwe, bo luteranie i kalwini i metodysci sa bardzo zblizeni do siebie, troche podobni do katolikow, w Kanadzie nawet jesli dobrze pamietam to Luteranie i Kalwini maja zjednoczony kosciol.

Gość antychrystka
Ja nic przeciwko nie mam bo to bardzo sympatyczny chłopak. Tylko taka zdziwiona jestem tolerancją księży.

Gość GretaBarbo
allium z jakiego jesteś miasta?

Gość ehh.............
tak, pewno mają coś wspólnego, bo nawet pierwszy człown anzwy jest identyczny: Kościół Ewangelicko-Augsburski Kościół Ewangelicko-Reformowany Kościół Ewangelicko-Metodystyczny

u mnie w koscoel małe dizewczynki podczas uwielbienia machają kolorowymi flagami z takim przejęciem jakby od tego ich życie zależało :)

Gość ehh.............
ja zakładam, że płd-zachodznia Polska. Zgadłe;>??