Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Rosemoon

Umowy śmieciowe

Polecane posty

Gość Rosemoon

Cześć. Piszę pracę na temat umów śmieciowych. Czy ktoś z was pracował na takich warunkach i mógłby się na ten temat wypowiedzieć?

Gość ,.,.,.,.,.,.,
jakie masz pytania

Gość Rosemoon
Głównie chodzi mi na czym polegała Twoja praca i czy uważasz, że to było wykorzystanie Cb przez pracodawcę, czy odpowiadała Ci taka forma pracy?

Gość marcelinna
niewesoło

Gość ,.,.,.,.,.,.,
Pracuje na umowę zlecenie w szpitalu, pełny wymiar czasu. Nie byłam na urlopie, nie moge zachorować poniewaz nie nalezy mi sie L4, jestem zmeczona i mniej wydajnym pracownikiem. Zarabiam mniej, nie placa mi za nocki, za świeta. Mam w dupie taką umowe, ale co zrobić, gdzies pracowac trzeba.

Gość kilojk
Call center, umowa zlecenie. Na L4 można iść, jeśli się człowiek zgłosi i będą odprowadzane składki. Pasowało mi to, że jak nie chciałam pracować w święta to nie pracowałam. Zawsze kiedy chciałam wolne-dostawałam. Mogłam sobie swobodnie oddawać dni i godziny, jeśli tylko znalazłam kogoś kto chciał je ode mnie wziąć. Minusy to brak płatnego urlopu, okresu wypowiedzenia i brak gwarancji zatrudnienia w przypadku ciąży. Na dłuższą metę, jako główne, stałe źródło zarobków nie, ale dla mnie to była praca dorywcza i było ok. I ponieważ byłam dobrym pracownikiem to w zasadzie w każdej chwili miałam możliwość przejścia na umowę o pracę.

Gość skoro nie chce
TO I JA sie wypowiem:) mam 30 lat. pracę zaczęłam 2007 roku po studiach. w pierwszej firmie pracowałam 2 lata i 2 miesiące na umowę zlecenie. jeśli chodzi o zarobki, to dostawałam brutto tyle samo, co pracownik etatowy, więc na czysto miałam więcej. Firma ograniczała pracowników etatowych jako pracownik na zlecenie nie miałam zapewnionego: -płatnego urlopu, więc na urlop nie chodziłam. to samo z chorobowym - nie miałam dofinansowania do wyżywienia - nie miałam prywatnej opieki (luxmed) - nie miałam karty multisport - nie miałam szkoleń - w drodze wyjątku raz pojechałam na szkolenie:) - jeśli chodzi o pracę to 8h i robiłam to samo, co etatowy pracownik druga firma- przez 1,5 roku pracowałam jako podwykonawca na swojej działalności. potem zatrudnili mnie na etat, więc mam porównanie:) - jeśli chodzi o kasę to trudno powiedzieć, bo każdy miał tyle ile sobie wynegocjował. ale łatwiej było wywalczyć podwyżkę na działalności. Pracując jako podwykonawca: - warunki pracy tzn. 9h - wyżywienie zapewnione - brak socjala tzn. - brak prywatnej opieki medicover - brak karty multisport - brak premii na święta, dzień kobiet, półrocznej i rocznej - brak szkoleń - brak dofinansowania do dojazdów, - brak tel. - brak laptopa - brak wyjazdów integracyjnych przechodząc na etat możesz porównać likwidując słowo "brak"

Gość kilojk
No to ja jeszcze dodam-premie, opieka medyczna (luxmed), karta multisport, grupowa polisa na życie-wszystko to samo co pracownicy etatowi. Jedynie prezenty na święta były inne, ale trudno stwierdzić czy lepsze czy gorsze. Dla tych na zlecenie niby mniejsze i tańsze, ale ja akurat wolałam czekoladę niż daktyle, bo daktyli nie lubię. ;) Szkolenia jakiekolwiek były rzadko, ale wszyscy mogli w nich uczestniczyć na tych samych zasadach, bez względu na rodzaj zatrudnienia.

Gość ja miałam to 1:)
zapomniałam o polisie:) i możliwości wzięcia wysokiej pożyczki niskoprocentowej

Przestańcie walczyć z tymi umowami bo wcale może nie być pracy :( Każdy boi się zatrudniać i to nie chodzi o podatki ale np o ciążę

Gość Rosemoon
Dziękuje wam bardzo za odpowiedzi :-)

Gość Rosemoon
Nie będziecie miały nic przeciwko jeśli zacytuję wasze wypowiedzi ?są naprawdę bardzo ciekawe

Gość kilojk
Jeśli o mnie chodzi to nie ma sprawy.

Gość gość
nie tylko brak benefitu, szkoleń, czy prywatnej opieki medycznej, ale przede wszystkim na umowie zlecenia jest brak urlopów, także urlopu macierzyńskiego!