Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama2-latka z próchnicą

próchnica atakuje.

Polecane posty

Ma ktores z waszych dzieci prochnicę? moj ma plamy na jedynkach i dwójkach. Pije dużo soków rozcięczonych z wodą przez butelkę- mały nie bierze smoczka i zastępuje go sobie słodkim piciem z butli, potrafi taka butlę "ciumać" przez pól godziny. Od kiedy skończył pół roku budził sie w nocy co jakies pół godziny. Więc zaczęłam mu dawac w nocy picie. Nie wodę-sok. I myslę że to od tego. Teraz już czasu nie cofnę, próchnica sama się nie wyleczy ale może cos pomożecie? Gadałam z dentysta i mówił że nie ma żadnych past ani nic żeby trochę to załagodzić. Mam z nim przyjsc- pójdę po nowym roku ale on mi nawet nie chce jamy ustnej pokazać.. i co taki dentysta zaradzi na próchnicę u 2 latka? Aha i czy próchnica mleczaków ma cos wspólnego z tym, czy jak wyjdą nowe zęby to też mogą być chore? Piszcie, ci którzy się z tym spotkaliscie i ci którzy macie o tym pojęcie. Komentarzom typu: sama mu tego narobiłas, dziękuję, bo wiem, że to moja wina.

Gość luuuuuuuuuuuuuuudzie
ja miałam to samo u syna, dentysta posmarował miejsca chyba azotanem srebra, nie pamiętam dokładnie, miejsce z próchnicą zrobiło się czarne ale dalej próchnica nie postępowała. zęby wytrzymały do momentu, aż wyszły stałe, które były zdrowe. Wizyta oczywiście prywatnie

Gość tak,zęby
mleczne maja duży wpływ na ząbki stałe znajdź fajnego dentystę który ma podejście do dzieci i rób wszystko żeby zaleczyć te ząbki

Znajdź co najważniejsze dobrego stomatologa (najlepiej dziecięcego!) który to zacznie leczyć zęby a nie będziesz mówił farmazony "Mleczaki nie ma sensu leczyć".Jak już pojawiła się próchnica to będzie atakować zdrowe zęby. A tak to zrezygnuj ze słodkich napojów - zastąp je wodą,herbatą nie słodzoną,ogranicz słodycze i myj dziecko dobrze zeby.

Gość jheufrhhf
Próchnica jest zaraźliwa (powodują ją bakterie próchnicy) i przekazywana przez ślinę osób które już ją mają a od soków czyli działania kwasów to co najwyżej "tak zwana próchnica" spowoduje naruszenie szkliwa ale nie postępuje tak szybko dalej. Musisz mu regularnie myć zęby 3 razy dziennie (pastą elmex), najlepiej nie dawać słodyczy i unikać napojów słodzonych . Wyrzuć butelki i smoczki . Myślę że dałoby się zahamować tą próchnicę gdybyś utwardzała szkliwo pasta elmex ale i dbała o podaż wapnia. Jak próchnica dosięgnie korzenia to mogą zostać zaatakowane wiązki zębów stałych.

Gość Killme
Próchnica to, to czego najbardziej się boję. I robię wszystko,żeby mały nie miał problemów z nią. Nie daję soków, pije wodę, herbatę czarną, wieczorem po mleku myję zeby na tyle ile pozwoli, czasem to gryzienie szczoteczki,ale zawsze trochę tej pasty zostaje na zębach. Idź najlepiej do dentysty, odstaw soki i myj wieczorem synowi zęby,albo dawaj mu wodę do picia,żeby płukać zęby,mi tak doradziła dentystka

Własnie wprowadzilismy z mezem akcję "kubusie i woda" od pół roku w nocy mały pije wodę więc nie ma problemu, teraz tylko w dzień trzeba odzwyczaic od "czerwonego soczku". Kubusie lubi ale jak znowu zacznie pić tylko kubusie to też lipa. :D Dentystę mam dobrego- prywatnego. Na pewno zrobi to co trzeba. Tylko boję się czy to nie pójdzie dalej? Teraz ma załatwione jedynki i dwójki. Ale może przejć na trójki? czwórki? Jak pójdę do dentysty i on mu posmaruje to tym, o czym wspomniałyscie to powinno być ok? Próchnica nie będzie rozprzezstrzeniać się?

on pije wodę w nocy a co do szczotkowania, to ja zawsze wymuszę od niego pod jakims przymusem i daje mi umyć zęby. Gorzej z babcią- babcia zajmuje się nim od prawie roku i rzadko kiedy rano myje mu zęby (ja wieczorem zawsze) ale rano babcia przez pierwsze pół roku w ogóle mu nie myła a teraz daje mu tylko szczoteczke i on ją gryzie.

Gość luuuuuuuuuuuuuuudzie
u nas się nie rozprzestrzeniła, a zapomniałam wspomnieć że przyjmował również fluor w kroplach

sam jestes durny bo to na prawdę próchnica. ale wiem, ze mnie prowokujesz.. więc... pisz sobie co chcesz.

mały ma myte z zęby włanie pastą elmex, je słodkie ale ograniczamy mu. I teraz zaczynamy tą akcję bez soków. A kubusie są zdrowe? Nie szkodzą tak na zeby jak np. ski rozcięczalne?

Gość takie pierdoły piszecie,ze
dieta dieta niestety zarcie przetworzone i tyle.

Gość lkjhgr'
ja ide z moim 3latkiem na borowanie i ozonowanie bedzie mial syrop dormicum podany przed wizyta boje sie dzialan ubocznych ale niemamy wyjscia bo 2 wizyty bez niczego juz nie doszly do skutku tak sie rzucal zeby myje 3 razy dziennie i tak nic z tego