Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pediatryczka z powołania

służę pomocą...

Polecane posty

Witam serdecznie, Jestem świeżo upieczonym pediatrą. W lutym tego roku zdałam LEP. Obecnie odbywam staż w Szpitalu na oddziale patologii noworodków. Jestem osobą samotną i bezdzietną a jako że chętnie udzielam się na różnych forach, zajrzałam i tutaj ;) Chętnie posłużę pomocą i fachową radą medyczną jeśli ktoś takowej potrzebuje. Proszę zadawać pytania - będę zaglądać tu często Pozdrawiam

Gość miosonna
ok, moje pytanie czy czarny/brazowy jezyk po antybiotyku to normalny objaw czy raczej juz grzybica jamy ustnej?

Gość rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
moje pytanie odnosnie karmienia: synek ma prawie rok. do pol roku karmilam wylacznie piersia. teraz na sniadanie je kaszke, po spacerze danonka, obiad je ten co ja, je tez kanapki, miedzy czasie chrupki, herbatniki, pije ok 150 ml wody i 150 ml soku, na kolacje je kaszke. nad ranem podaje mu raz piers. mam mleka tle co nic. czy podawac mu jeszcze mm??? zeby nie mial za malo wapnia

Gość Powiem ci ja
Czy leki: sombucol gripp-heel drosetux(syrop) mogę brać bez problemu w ciąży?

Gość a jakie firany asia masz
miosonna - trudno mi odpowiedzieć na Twoje pytanie, bo antybiotyk może spowodować podrażnienie chemiczne języka ale równie dobrze może to być grzybica albo wynik jakiejś choroby ogólnoustrojowej. Udaj się do lekarza żeby dokładnie obejrzał język rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr - Twoja laktacja zanika, ponieważ zmniejszyłaś ilość karmień piersią. Zasada jest taka, że im więcej karmisz tym więcej mleka "produkujesz". Roczne dziecko na dobę potrzebuje ok. 800 mg wapnia - Danonek to ok. 90 mg, kaszki też są bardzo bogate w wapń. Gotowe kaszki można kupić z dodatkiem mleka modyfikowanego więc polecam takie właśnie (dodaje się do nich tylko wody) a jeśli malec zechce pić mleko modyfikowane to również możesz mu podawać. Sądzę jednak, że skoro zjada dwa razy dziennie kaszkę a do tego inne, bogate w wapń produkty, to zaspokaja swoje zapotrzebowanie Powiem ci ja - skonsultuj ze swoim lekarzem

przepraszam - skopiowałam w swój pseudonim nie to co powinnam - piszę na kilku forach i w różnych tematach, chciałam odpisać dziewczynie o takim pseudonimie. Obiecuję się zaczernić żeby nie było takich problemów

Gość milanóweczczczczka
skąd gorączka u półrocznego dziecka skoro nie ma przeziębienia i czy przy gorączce może wymiotować?

Gość hndndten
Jak odstawić od piersi 14 miesięczne dziecko, które uwielbia mleko z piersi, pije w nocy i przed snem?

Gość JESTEM TU ZNÓW
idę z synem 12 latkiem na eeg ,wiem że ma mieć czystą głowę ( znaczy umytą ) ale czy ma być na czczo itp ?

milanóweczczczczka - musisz udać się do lekarza jeśli tego nie zrobiłaś do tej pory. Gorączka może pojawić się przy ząbkowaniu, zapaleniu ucha środkowego, może być też przyczyną bakterii w moczu albo jakiegokolwiek innego stanu zapalnego czy infekcji w organiźmie. Tak, dzieci wymiotują i miewają biegunki podczas gorączki. Pamiętaj by malca często poić

Gość Powiem ci ja
Każdy jest człowiekiem i może się pomylić. Dlatego pytam.

hndndten - powinnaś karmić piersią dziecko najdłużej jak to możliwe. Jednak jeśli chcesz lub musisz odstawić dziecko od piersi to, niestety, najlepiej zrobić to w dość drastyczny sposób - przygotuj się na płacz przez pierwsze noce. Najlepiej by do malucha w nocy wstawał przez parę dni ktoś inny niż Ty. Zamiast piersi niech podaje wodę

Gość Ja mam Farera i w tej chwil
Autorko nie podoba mi sie twoja wiedza (a raczej odnosze wrazenie, ze jej brak) na temat dzieciecej diety. Powaznie.

JESTEM TU ZNÓW - przez 24 godziny przed badaniem należy odstawić przewlekle przyjmowane leki i nie należy też przyjmować nowych a bezpośrednio przed badaniem należy zjeść posiłek z większą ilością cukru

Gość podejrzenie autyzmu
jakie badania należy wykonać przy podejrzeniu autyzmu u 3-latka ?

Witam mam pytanie jak czyścić zatkany nos dziecku niby nie ma kataru a wszystko spływa po zatokach

Gość calistaF.
autorko, czy to możliwe, że niemowlę w ciągu 3 miesięcy zachorowało 4 razy na zapalenie oskrzeli przez to, że ząbkuje? żadnych innych chorób nie było od urodzenia dopiero, gdy skończyło 6 miesięcy zachorowało zapalenie oskrzeli za każdym razem jest bez gorączki z bardzo dobrym samopoczuciem dziecka, dziecko ma normalnie apetyt, bawi się jak zawsze tylko ma potworny kaszel i świsty w oskrzelach dodam, że przez pierwsze 6 miesięcy karmiłam tylko piersią i gdy dziecko skończyło 6 miesięcy zaczęłam wprowadzać nowe pokarmy

Gość JESTEM TU ZNÓW
ok dziękuje ,a powiedz mi jeszcze jak przed rezonansem magnetycznym ( głowy /mózgu)

Gość Powiem ci ja
Co do eeg mi lekarz mówił że mam w tym dniu nie przyjmować leków. wodę dziecku zamiast mleka? pierwsze słyszę!

Twoj brak wiedzy na temat diety to kropla w morzu... Przynaj otwarcie, ze nie jestes zadnym pediatra. :o Przeciez kopiujesz odpowiedzi z wyszukiwarki Google, a naiwne dziewczyny cie sluchaja. Liczysz tu na swoje 5 minut, zeby sie dowartosciowac? Dziewczyny ostrzegam - to nie jest zaden pediatra.

Gość Powiem ci ja
Jestem tu znów poradz się neurologa bo ta dziewczynka nie ma pojęcia:)

Ja nie rozumiem czym sie kieruja takie osoby wchodzac na forum i podajac sie za jakiegos specjaliste, ani tym bardziej matek, ktore ufaja wirtualnym konwersacja?! Przeciez w gre wchodzi zdrowie dzieci na litosc boska. Autorko, zdajesz sobie sprawe z tego, ze ktos niedoswiadczony moze cie posluchac i zaszkodzic dziecku?! Dlaczego jestes tak lekkomyslna i nieodpowiedzialna?

Gość do jestem tu znow
Spozywanie pokarmow czy picie napojow nie ma nic wspolnego z wynikiem badania EEG. To badanie fal mozgowych. Sama mialam takie badanie wielokrotnie jako dziecko i rowniez jako osoba dorosla. Po prostu z buta wchodze do gabinetu, reszta juz nalezy do lekarza.

Gość hndndten
prowokacja...

Gość JESTEM TU ZNÓW
może ma może nie , jej odp napewno mojemu dziecku nie zaszkodzą więc traktuję tę polemikę luzno , gorzej jeśli ktoś potraktuje jak wyrocznie i odstawi np lek

Gość do jestem tu znow
Pierwszy raz slysze o odstawianiu lekow, 24 h bez lekow w przypadku epileptyka moze miec fatalne skutki.

Gość Powiem ci ja
Dlatego ja jeśli coś wyczytam zawsze pytam potem lekarza czy to prawda. Bo niestety ale nie jedna próbuje się w ten sposób dowartościować. Na moje pytanie powinna mi poradzić przeczytanie ulotki.

Powiem ci ja - powiem Ci szczerze, że nie znam składu podanego przez Ciebie leku i dlatego odsyłam Cię do specjalisty

Gość Powiem ci ja
Ja miałam dawkę 2 razy dziennie jedna tabletka depakine 500 mi lekarz kazal nie brać rano. tylko po eeg. Pytajcie normalnych lekarzy nie tych co próbują zrobić prowokację

Skoncz dziewczyno i naprawde daruj juz sobie. :o Zakladanie takich tematow dla zabawy jest cholernie nieodpowiedzialne.