Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PROSZE O RADE

WYNIKI BADAN-WYSOKIE TSH, ANTY TPO, ANTY TG- DLACZEGO???

Polecane posty

Gość PROSZE O RADE

Witam. lecze sie na hashimoto od kilku lat, od 3 tggodni nie bralam leku, bo nie moglam wykupic recepty (zapomnialam kupic przed wyjazdem, a teraz jestem w pl). Zrobilam badania i tak one wygladaja: TSH 8.3247 uIU/ml /przedzial do 4.9400/ ANTY - TPO 241.13 IU/ml /przedzial do 5.61/ ANTY- TG 46.48 IU/ml /przedzial do 4.11/ Czy jest mozliwe, aby taki wynik byl jesli nie bralam EUTHYROX 100 przez 3 tygodnie? Czy raczej jest to pomimo brania ale z dluzszego okresu czasu?

Gość PROSZE O RADE
Podnosze

Gość nie odstawia sie
lekow

Gość ***Koralikowa
Też się dziwię, czemu na własną rękę leki odstawiłaś?

Gość nie odstawia sie
zrób jeszcze fT3 i fT4 i powtórz TSH a następnie do lekarza, zeby ustalił dawkę od nowa. Samopoczucie masz dobre?

Gość PROSZE O RADE
Nie odstawilam z wlasnej woli, ale jak napisalam nie wykupilam leku przed wyjazdem (mieszkam w UK ).teraz przyjechalam na swieta i chcialam zrobic badania. W UK robi mi tylko badania na TSH i to wszystko.... Ostatni raz w UK badania byly ok 3 miesiecy temu...

Gość nie odstawia sie
jaką dawkę brałaś?

Gość ***Koralikowa
Nie chciałabym być niegrzeczna, ale uważam, że nie wykupienie recept równa się odstawieniu z własnej woli. :(

Gość ***Koralikowa
Tak, czy owak ja na Twoim miejscu jak najszybciej poszłabym do endo. Sama widzisz, że masz bardzo złe wyniki!

Gość nie odstawia sie
zacznij od jutra rano na czczo brać 25, endo i tak zleci Ci to samo szybkiej poprawy życzę:)

Gość ejbisi1986
Jest to możliwe, przy hashimoto leki należy brać nieprzerwanie do konca zycia. Prawdopodobnie twoja tarczyca w ogole nie funkcjonuje wiec to mozliwe ze tsh wzroslo tak szybko. Musisz wznowic branie lekow jak najszybciej.

Gość PROSZE O RADE
dzieki za rady. jutro wracam do UK,wiec wykupie recepte. a co do niewykupienia-latwo sie komus mowi, ostatnie dni byly zwariowane, bo bylam na studiach, potem na nocke poszlam do pracy i z rana mialaM lot. Myslalam ,ze sie wyrobie. Nie jest mi latwo, jestem przemeczona, ciagle bym spala, a nie chce mi sie po prostu isc do tej apteki w ktorej kupuje.mysle, ze ktos kto ma ashi mnie zrozumie.Jestem tam calkiem sama niestety. Ogolnie wynikami jestem przerazona, bo zle sie czulam ostatnio, no ale myslalam, ,ze to ze stresu z powodu uczelni.

Gość nie odstawia sie
nikt Cię nie potępia, po prostu takie skutki wywołuje odstawienie hormonu trochę potrwa nim niedoczynność przejdzie, organizm musi się nasycić tyroksyną od której go odcięłaś na 3 tyg ;) Na Twoim miejscu próbowałabym zdobyć receptę jeszcze dziś na pogotowiu, pokaż wyniki, może lekarz się ulituje i wystawi receptę... Powodzenia:)

Gość PROSZE O RADE
dzieki bardzo. Moze i tak zrobie. lepiej ze zdrlowiem nie zartowac. a tam musialabym placic za wystawienie recepty? bo ja w Polsce juz nie mieszkam.

Gość ***Koralikowa
Ale ja Ciebie nie krytykuję i absolutnie nie chciałam robić Ci przykrości! Sama, od wielu lat, funkcjonuję z wyciętą tarczycą i dożywotnio na euthyroxie będę. Zaopatrzenie się w hormon jest moim priorytetem. Zawsze mam zapas, jak ja to mówię "w razie wojny, powodzi czy innego trzęsienia ziemi". Niestety, nam tarczycowcom, nie wolno robić przerw w przyjmowaniu leku. Musimy to zapamiętać!

Gość PROSZE O RADE
hehe ok.

Gość nie odstawia sie
jeśli nie jesteś ubezpieczona w Polsce to pewnie tak, ale za to tabletki kosztują grosze:) tylko nie wzywaj karetki! Musisz podejść czy podjechać sama do najbliższej miejsca zamieszkania Stacji Pogotowia Ratunkowego. Przypuszczam, że wizyta kosztuje osobę niebezpieczoną gdzieś koło 100 zł ale w Twoim wypadku ważniejsze jest, czy będą chcieli wogole Cię przyjąć...

Gość PROSZE O RADE
szkoda nerwow. asle i tak dziekuje.dzieki ale jak jutro juz wracam to juz dam sobie spokoj. chcialam sie tylko zorientowac, czy takie wyniki sa spowodowane postepujaca choroba czy wlasnie tylko ta prz\erwa. a tak w ogole mam ochote przestac brac te tabletki. mam dosc taskiego zycia na lekach.tylko chyba to nie bedzie dobrerozwiazanie.

Gość ***Koralikowa
Nie wrócisz do leków -> choroba się rozwinie! Masz to jak w banku!

Gość PROSZE O RADE
jak sie rozwinie? meczy mnie to lekomaniactwo. moze przestac i zobaczyc jak sie vbede czula? bo przeciez gorzej byc nie moze. i tak mi ciezko , wstawanie, wlosy slabe, okropne itd.

Gość ***Koralikowa
Oczywiście, że może być jeszcze gorzej! Twoje TSH TPO TG mogą być jeszcze gorsze! A Twoje samopoczucie też się może jedynie jeszcze bardziej pogorszyć! Chcesz tego?

Gość PROSZE O RADE
Czasami wydaje m i sie, ze gorzej byc nie moze... ciezko tak zyc ze swiadomoscia ze trzeba co miesiac lazic do lekarza (albo co jaks czas, no ale zawsze .... i ten stres). denerwje nie to ,ze jestem przywiazana do tego leku, ze nie moge zyc "wolna", bez myslenia o tym

Mozesz tak zyc:)Ja tak wlasnie zyje, kiedys wiecznie przyjmowalam leki, potem lekarze stwierdzili ze musze usunac cala tarczyce, nie wyobrazalam sobie zycia, w ktorym biore az do konca leki.Od 3miesiecy nie przyjmuje zadnych, czuje sie swietnie, ale to ja, do niczego nie namawiam, pisze o mojej osobie.

Gość ***Koralikowa
Rzodkiewko, wróć na swój temat i tam wypisuj te bzdety o leczeniu guzów kiełkami. :P

Gość ***Koralikowa
I jeszcze jedno: widać, że te "na głowę" też odstawiłaś. A nie powinnaś!

Gość PROSZE O RADE
Generalnie czy jest ktos kto ptrobowal odstawic tabletki i mu sie pogorszylo?

Gość zdecydowanej większości
się pogarsza po odstawieniu euthyroxu nie wiesz, że jeśli jesteś chora to już do końca życia?

Gość PROSZE O RADE
Tzn mam dosc zycia na tabletkach... mam podwojny podbrodek i wyglada to okropnie:( nigdy nei bede piekna jak kiedys:( a o samopoczuciu nie wspominam . W ogole to jedna dziewczyna mi powiedziala ze jej kolezanka tez ma ta chorobe a czuje sie swietnie i mi powiedziala ze ja przesadzam i wyolbrzymiam(puchnace nogi, buzia z rana jak iwleki balon, szarawa skora na twarzy, sucha, wlosy w okropnym stanie, ciagle przemeczenie, uczucie braku snu, brak konceptracji, brak sil do zycia...)