Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Flora zOpola

Co myślicie o kulcie Maryi w kościele?

Polecane posty

Gość Flora zOpola

"3 Nie będziesz miał cudzych bogów obok Mnie! 4 Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! 5 Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym" (księga wyjścia rozdział 20) x x x x "7 Nie będziesz miał bogów innych oprócz Mnie. 8 Nie uczynisz sobie posągu ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko albo na ziemi nisko, lub w wodzie poniżej ziemi. 9 Nie będziesz oddawał im pokłonu ani służył. Bo Ja jestem Pan, Bóg twój, Bóg zazdrosny" (księga powtórzonego prawa rozdział 5) x x x x " 9 Wszyscy rzeźbiarze bożków są niczym; dzieła ich ulubione na nic się nie zdadzą; ich czciciele sami nie widzą ani nie zdają sobie sprawy, że się okrywają hańbą. 10 Kto rzeźbi bożka i odlewa posąg, żeby nie mieć pożytku?" (księga Izajasza rozdział 44) x x x x "16 Ty zaś nie wstawiaj się za tym narodem, nie zanoś za niego błagań ani modłów, ani też nie nalegaj na Mnie, bo cię nie wysłucham. 17 Czy nie widzisz, co czynią w miastach Judy i na ulicach Jerozolimy? 18 Synowie zbierają drewno, ojcowie rozpalają ogień, a kobiety ugniatają ciasto, by robić pieczywo ofiarne dla "królowej nieba"7, a nadto wylewają ofiary z płynów dla obcych bogów, by Mnie obrażać. 19 Czy Mnie obrażają - wyrocznia Pana - czy raczej siebie samych, na własną hańbę? 20 Dlatego to mówi Pan: Oto się żar gniewu mojego rozlewa na to miejsce, na ludzi i na zwierzęta, na drzewa polne i na owoce ziemi - płonie i nie zagaśnie. " (księga Jeremiasza rozdział 7) x x x x "42 Wydała ona okrzyk i powiedziała: Błogosławiona jesteś między niewiastami i błogosławiony jest owoc Twojego łona" (ewangelia Łukasza rozdział 1) x x x x "47 Ktoś rzekł do Niego: Oto Twoja Matka i Twoi bracia stoją na dworze i chcą mówić z Tobą. 48 Lecz On odpowiedział temu, który Mu to oznajmił: Któż jest moją matką i którzy są moimi braćmi? 49 I wyciągnąwszy rękę ku swoim uczniom, rzekł: Oto moja matka i moi bracia. 50 Bo kto pełni wolę Ojca mojego, który jest w niebie, ten Mi jest bratem, siostrą i matką" (ewangelia Mateusza rozdział 12) x x x x "27 Gdy On to mówił, jakaś kobieta z tłumu głośno zawołała do Niego: Błogosławione łono, które Cię nosiło, i piersi, które ssałeś. 28 Lecz On rzekł: Owszem, ale przecież błogosławieni ci, którzy słuchają słowa Bożego i zachowują je. " (ewangelia Łukasza rozdział 11) x x x x cytaty z biblii tysiąclecia x x x x x co sądzicie na temat kultu Maryi w kościele ja uważam że coś jest nie tak

Gość Paulinka*******************
LOSY KOŚCIOŁA Niewiasta i Smok1 12 1 Potem wielki znak się ukazał na niebie: Niewiasta2 obleczona w słońce i księżyc pod jej stopami, a na jej głowie wieniec z gwiazd dwunastu. 2 A jest brzemienna. I woła cierpiąc bóle i męki rodzenia. 3 I inny znak się ukazał na niebie: Oto wielki Smok3 barwy ognia, mający siedem głów i dziesięć rogów - a na głowach jego siedem diademów. 4 I ogon jego zmiata trzecią część gwiazd nieba: i rzucił je na ziemię. I stanął Smok przed mającą rodzić Niewiastą, ażeby skoro porodzi, pożreć jej dziecię. 5 I porodziła Syna - Mężczyznę, który wszystkie narody będzie pasł rózgą żelazną. I zostało porwane jej Dziecię do Boga i do Jego tronu4. 6 A Niewiasta zbiegła na pustynię, gdzie miejsce ma przygotowane przez Boga, aby ją tam żywiono przez tysiąc dwieście sześćdziesiąt dni5. 7 I nastąpiła walka6 na niebie: Michał6 i jego aniołowie mieli walczyć ze Smokiem. I wystąpił do walki Smok i jego aniołowie, 8 ale nie przemógł, i już się miejsce dla nich w niebie nie znalazło. 9 I został strącony wielki Smok, Wąż starodawny, który się zwie diabeł i szatan, zwodzący całą zamieszkałą ziemię, został strącony na ziemię, a z nim strąceni zostali jego aniołowie7. 10 I usłyszałem donośny głos mówiący w niebie: Teraz nastało zbawienie, potęga i królowanie Boga naszego i władza Jego Pomazańca, bo oskarżyciel braci naszych został strącony, ten, co dniem i nocą oskarża8 ich przed Bogiem naszym. 11 A oni zwyciężyli dzięki krwi Baranka i dzięki słowu swojego świadectwa i nie umiłowali dusz swych - aż do śmierci. 12 Dlatego radujcie się, niebiosa i ich mieszkańcy! Biada ziemi i biada morzu - bo zstąpił do was diabeł, pałając wielkim gniewem, świadom, że mało ma czasu. 13 A kiedy ujrzał Smok, że został strącony na ziemię, począł ścigać Niewiastę, która porodziła Mężczyznę9. 14 I dano Niewieście dwa skrzydła orła wielkiego, by na pustynię leciała na swoje miejsce, gdzie jest żywiona przez czas i czasy, i połowę czasu, z dala od Węża10. 15 A Wąż za Niewiastą wypuścił z gardzieli wodę jak rzekę, żeby ją rzeka uniosła. 16 Lecz ziemia przyszła z pomocą Niewieście i otworzyła ziemia swą gardziel, i pochłonęła rzekę, którą Smok ze swej gardzieli wypuścił. 17 I rozgniewał się Smok na Niewiastę, i odszedł rozpocząć walkę z resztą jej potomstwa11, z tymi, co strzegą przykazań Boga i mają świadectwo Jezusa. 18 I stanął na piasku [nad brzegiem] morza.

Gość Flora zOpola
"Gdyby więc wam powiedziano: oto jest Mesjasz na pustyni, nie chodźcie tam" (Ew. wg św. Mateusza).

Gość Flora zOpola
czy ktoś się jeszcze wypowie?

Gość Flora zOpola
up

Gość nocococo
Kult Maryi nie ma żadnego uzasadnienia w Piśmie Św. Dogmaty o Zaśnięciu, Wniebowzięciu, Niepokalanym poczęciu zostały ustalone na Soborach przez Papieży w Watykanie. Gdyby Jezus chciał żebyśmy się modlili do Maryi to by nam o tym wyraźnie powiedział. Teksty typu, że pod krzyżem nakazał zaopiekować się Janowi Maryją o niczym nie świadczą (tzn. świadczą - o tym że odtąd Jan opiekował się matką Jezusa). Jeśli coś jest kłamstwem to trzeba to tak naciągnąc żeby wyszło na prawdę. I tak jest z wieloma rzeczami w KK...dlatego tam nie chodzę bo mnie krew zalewa...

Gość nocococo
Tak Fubu, znamy Twoje teorie. Skoro tak bardzo w to nie wierzysz, to po cholere ciągle włazisz na takie tematy? Ja sie nie interesuje ciążą i macierzynstwem i tam nie pisze wiec Tobie radze to samo

Gość nocococo
Masz jakiś dowód na obie te teorie?

Gość piramiddka
tak samo z gejami jezus nigdy nie potępiał gejów ani nie wyganiał ich od kościoła, 3/4 rzeczy co serwuje nam kk to ustalenia ludzi a nie Jezusa, ludzi zachłannych, zakłamanych, hipkrytów, w KK nie zjadziecie Jezusa, ja nigdy Jezusa nie zastałam w kościele katolickim i nikt z moich znajomych :(

Gość nocococo
:D daj mi numer do swojego dilera :D

Gość zew ryczacej gesi
Nie będziesz miał cudzych bogów obok Mnie! 4 Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! 5 Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym" a co to ma wspólnego z kultem bałwochwalczym inych bogów a Maryja matka Boga nikt do maryji się nie modli tylko prosi o wstawiennictwo do Jezusa a ze się nazywają to tylko uproszczenie

Gość agdfbd
Ja też tak uważam, pokój jej duszy.

Masz żółte papiery?Zgłoś się po nie bo coraz gorzej z twoją głową. Jakieś Snieżki,Galileusz,Dziwisz,,bracia Grimm.Niedługo będziesz miał etap białych myszek.