Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość smutnaania25

corka nie mowi ze kocha

Polecane posty

Gość smutnaania25

Kiedy wasze dzieci zaczely mowic ze was kochaja? i jak czesto? moja corka ma 3lata i nigdy tego nie powiedziala.

Gość u nas bez tv
Mój ma 2.5roku i nie mówi że kocha,bo to abstrakcja dla takiego dziecka ale przychodzi i przytula się,daje buzi. jak powiem że mi zimno to biegnie do swojego pokoju,bierze swój koc i mi przynosi i mnie okrywa. jak mówię że mnie bolą plecy to biegnie po takie drewniane coś do masowania i masuje mi plecy (to akurat podejrzał jak męża bolały plecy i mu masowałam). nie musi mówić,on to okazuje całym sobą.

Gość napiszę tak
Moja córka (5 lat) 2 razy mi powiedziała :D Raz jakieś pół roku temu powiedziała mi " Lubię mamę", co dla mnie było równoznaczne z wyznaniem miłości przez nią. Wczoraj zapytałam się czy mnie kocha to odpowiedziała " Noo tak...". Wiem, że jest mało wylewna i nie lubi otwarcie pokazywać swoich uczuć. Nawet przytulać się z własnej inicjatywy zaczęła około rok temu, wcześniej wolała jakieś siłowanie i łaskotanie. Młodsza ma trzy lata i bezustannie mi przypomina, że mnie kocha a robi to od mniej niż pół roku, bo mówić zaczęła "normalnie" dopiero w maju. Jest od urodzenia przylepką, której najlepiej u kogoś z rodziców na rękach. Dwoje dzieci tak samo wychowywanych, traktowanych i przede wszystkim kochanych a tak różnie u nich z otwartością. Jeszcze się doczekasz.

Gość moja mowi i rozumieeee
u nas bez tv- jaka abstrakcja dla dziecka pfff zastanów się co piszesz i nie generalizuje się.... moja ma 2 lata rowne 24 miesiace juz od jakiegoś czasu mówi do mnie mama kocham cie masz sliczny nosek, uszka, wloski, mama jest cudowna.... tak bardzo cie kocham i przytula, gladzi mnie po twarzy! akurat moje dziecko pod względem intelektualnym jest bardzo rozwnięta mówi wszystko zdaniami wielokrotnie złożonymi i rozumie zarowno co mowi do nas i co my do niej.Ostatnio powiedziala, mama jestes moja najlepsza przyjaciolka i przytulila mnie-az sie poplakalam ze wruszenia

Gość gogollaaa
moja ma 3 lata i od jakiegos czasu niemal codziennie mowi Nam ,ze nas kocha ,a ty autorko,czy powtarzasz to swojemy dziecku?

Gość u nas bez tv
No wybacz ale to ze 2letnie dziecko powie że kocha to nie znaczy że rozumie znaczenie tego słowa. po prostu powtarza po dorosłych.

u nas bez tv- tak się składa, że rozumie ale nie będę z Tobą prowadziła na ten temat konwersacji...bo mi szkoda czasu,

Gość bo jej tego sama nie mowisz
jw

przecież takie małe dzieci w ogóle nie znają znaczenia takich abstrakcyjnych pojęć ( miłośc, nienawiść, zazdrosc itd) Powtarzają na zasadzie wyuczonego mechanizmu 🖐️

Gość Julkazmalegomiasteczka
matko co za problem macie czy 3 latek nie mowi ze kocha ,5 latek powiedzial tylko dwa razy .Kazdemu dzieku inaczej jest ukazywana milosc i bliskosc stad te rozbieznosci. Trzylatek moze tlumic w sobie swoje emocje i mimo tego, ze kocha nie bedzie tego mowil tak samo z 45 latkami. Sa tez dzieci nawet 2 letnie ktore czaja baze co to znaczy kocham....co osoba to inna opinia

Gość dzieci inaczej pojmują świat
Tak naprawdę znaczenie słowa kocham to rozumie dziecko w wieku 8-9lat. A wcześniej jest to na zasadzie powtarzania. Jeśli nie mówisz i nie okazujesz miłości dziecku to ono też nie będzie jej okazywać. A nawet jeśli Ty okazujesz,to może być tak że dziecko jest mniej wylewne i nie będzie non stop powtarzać kocham. Do moja mówi i rozumie-może i dziecko jest rozwinięte intelektualnie,ale Ty chyba nie do końca? Papuga też będzie powtarzała jak się ją nauczy,ale nic z tego nie zrozumie. Dziecko kopiuje znane sytuacje nic więcej.

to może moje dziecko jest inne, bo niepowtarza tego jak papuga. Kiedy ja np.usypiamai siedze przy lozku wtedy mi mowi: mamusiu tak bardzo cie kocham, gladzi moje wlosy, dotyka np. nosa i mowi ze mamusia ma sliczny nosek. W ciagu dnia nie chodzi i nie powtarza tego slowa ot tak sobie. Dobra ale dyskutowac nie bede

Gość poziomkapoziomeczkaaaa
oo panie psycholożki się zleciały znawczynie dziecięcych uczuć, niepatrzące na indywidualizm dziecka w roznym wieku, kierujace sie wzorcami książkowymiznajace idelalnie psychologie rozwojowa dziecka i kazdy wiek rozwojowy maja w jednym paluszku jupiiiiiiiiiiiii

Gość u nas bez tv
Dziecko odtwarza sytuacje. to nie chodzi że bezmyślnie powtarza,ale mówi nie rozumiejąc znaczenia słowa. wie że to coś miłego i że się ucieszysz. ty jej nigdy przy usypianiu nie mówiłaś? to tak jak u mnie z masowaniem pleców czy przynoszeniem koca. maly wie że jak jemu jest zimno to go przykrywam,to i on zrobił to samo jak usłyszał że mi jest zimno. ale to nie jest jednoznaczne ze świadomością znaczenia słowa kocham. bo moim zdaniem to i dorośli często nie rozumieją czym jest miłość i tak tylko mówią,bo wypada. i nie z własnego doświadczenia to piszę,tylko obserwując to co się dzieje w koło kiedy mąż i ojciec nagle po 15latach zakochuje się i zostawia rodzinę. czy on kiedykolwiek wiedział czym jest miłość? tym bardziej dla dziecka które nawet jeśli bardzo rozwinięte to nie pojmuje pewnych pojec.

u nas bez tv -rozumiem cie....-być może mnie przekonałaś, tylko naprawdę ona az tak wiarygodnie to mowi ze wydawaloby sie ze to rozumie:)pozdrawiam

Gość moja ma 4 latka prawie
i mówimy to sobie kilka razy dziennie :D wyznaje miłośc od bardzo dawna

Gość moja ma 4 latka prawie
moja rozumie i zawsze mówi to w sytuacjach adekwatnych. Rano po przebudzeniu, wieczorem przed zasnieciem, jak przyjdzie sie w dzien przytilic, albo jak podbiegnie na placu zabaw, by dac mi buziaka.

Mowimy sobie po kilka razy dziennie, nie mam problemu z okazywaniem uczuć- więc często córce to powtarzałam odkąd się urodziła. Teraz ma 4 lata i tak jak pisałam mówi mi ( i ja jej też ) że mnie kocha i to w jezyku angielskim, francuskim, niemieckim i oczywiscie w polskim :) Nic tak nie rozczula jak słowa córki " Mamusiu kocham cię najbardziej na świecie i wszechświecie" Nie wiem od kiedy dziecko zaczyna rozumiem słowo " kocham". Moja córka jakiś miesiąc temu przyszła z przedszkola i powiedziała że jest zakochana w Igorze, mało tego twierdzi tak do tej pory :)

o maatkoo, i czy to jest taki powod do depresji?? moja ma najstarsza 16 ,prawie 17 lat i wcale tego nie mowi,najmlodsza ma niemal 4 i juz bardziej jest wylewna ale gdy tylko ma powod :p Jakos tysiąc krotnie codziennie "kocham cie" nie wypowiada sie No mąż jest o wiele bardziej otwarty,ale bez przesady

może to działa w 2 strony. Jak dziecko słyszy w domu tak mówi... Moi sąsiedzi mają zawsze z nas polewkę, bo moje małe dzieci (już teraz 12 i 14 lat) jak miały ok 4 -5 wołały mnie z podwórka ja leciałam do okna "co się stało" a tam jeden albo drugi "nic, kocham Cię" Minęło kilka lat, a mój najmłodszy robi to samo :D Ryczy na pół ulicy :D W domu często mi mówią. Nawet najstarszy, z tym,że teraz już mnie 14 latek instruuje,żebym mu czasem z czułościami nie zrobiła siary przy kolegach, albo na jakimś portalu :D