Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

e ona

Ruchy w 24 tygodniu ciąży

Polecane posty

Ruchy czuję od jakiegoś 16stego tygodnia. Bardzo szybko. Dzisiaj 23t5d a ja nie czuje wyraźnych ruchów, w ciagu dnia poczuje 5-6 kopniakow łącznie z takim jakbym przeciągniem się czy przekręcaniem. Powinnam się tym martwić? Bo niestety bardzo mnie to niepokoi. Przez brzuch ruchy czuła tylko kilka razy...

Gość załamka;(
Nie martw się tym. Ja w tamtym tygodniu pytałam o lekarza. Dokładnie martwiło mnie, że mój młody bardzo mało się rusza, a kończę już 28 tydzień. Powiedział, że jeśli czuję codziennie wieczorem to wszystko jest dobrze. Jak byłam w 24 to zdarzały mi się jeszcze chwile, gdzie 2 dni nic nie czułam. Teraz dopiero od 5 dni czuję ruchy nie tylko wieczorem, ale też w ciągu dnia. Lecz nadal są delikatne. Taki urok mego synka, że jest leniwy, chyba po tatusiu:)

ja to w ogole całą ciąże się o coś martwię, najpierw czy wszystko dobrze, czy maluszek żyje, teraz boje sie panicznie przedwczesnego porodu...

ja mialam wizyte 18stego a i tak się martwię. Następną wizytę mam już za tydzień na szczęście, ale potem będę czekać miesiąc, masakra.... A dlaczego musicie leżeć?

Gość załamka;(
ja leżę, bo mam ogromne skurcze od 21 tygodnia, a lekkie zaczęły się już w 18. Szyjka skrócona do 1,5 cm (tzn. tydzień temu taka była i mam nadzieję, że nie jest już krótsza). Chodzę do lekarza co 3 tygodnie, a że prawie nie wychodzę z domu to czas między wizytami dłuży mi się okropnie i leżę i myślę o głupotach. Ale już bliżej niż dalej, choć to słabe pocieszenie.

przekroczylas 28 tydzein a to bardzo dobrze bo dziecko ma duuuuuze szanse na przezycie, ja nie mogę się doczekać tego 28 tygodnia, może potem bede mowic inaczej - napewno ale tak jakoś latwiej. Ja tez mialam bole brzucha mocne, jade na nospie caly czas, szyjka poki co ok, ale achizowalam ostatnio ze mi sie wody sączą.... No i dokucza mi kaszel i katar juz z tydzien i to mnie martwi...

Gość załamka;(
Możemy sobie ręce podać. Ja już biorę fenoterol, na początku razem z nospą, ale teraz nospę kazał odstawić. I też leżę z przeziębieniem. Czekałam na ten 28 tydzień jak na zbawienie, a teraz czekam tak do 32:) pewnie później będę czekać na kolejne:) Wiem, że są duże szanse na przeżycie dziecka w tym okresie, ale każdy dzień w brzuchu to bardzo dużo, więc niech sobie tam jeszcze lepiej posiedzi:)

no pewnie, a nie mialas skierowania do szpitala przy takiej szyjce? Zawsze to bezpieczniej, no ale wiadomo w domu najlepiej... No ja z domu prawie nie wychodzę ale maz przylukl bakterie do domu ;/

Gość załamka;(
bardzo nie chciałam iść do szpitala, lekarz ostatecznie pozwolił leżeć w domu, a przy ostatniej wizycie powiedział, że jest bardziej miękki i już nie proponował;) Chociaż mnie ta nospa pomagała, ale powiedział żeby na razie jej nie brać, bo miał pacjentkę, której się właśnie po niej szyjka skracała. Tylko doraźnie, jak jest bardzo twardy. W wigilie wzięłam 2 i na razie nie biorę.

Pamietaj że warto czasem sie polozyc do szpitala - to przytlacza wiem, ale zawsze masz czestą kontrole, usg na zwolanie, no nie wiem. Ale bedzie dobrze :) Daj znac po wizycie jak szyjka... jej, ciekawe czemu tak sie dzieje? Oszczedzalas sie w ciazy?

Gość załamka;(
Szczerze to do 21 tygodnia żyłam normalnie, nawet nie czułam się w ciąży, więc chodziłam do pracy, robiłam zakupy, sprzątałam. Tak jak zwykle. Czułam się super więc się szczególnie nie oszczędzałam - może zakupy trochę lżejsze robiłam. Za to jak mnie ścięło tak teraz większość czasu leżę. Wizytę mam dopiero 12 stycznia i nie wiem jak do tego czasu wytrzymam. Byłam tydzień temu, a już najchętniej szła bym jutro:)