Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość november_rain

Odchudzanie a okres

Polecane posty

Gość november_rain

Witam! Mam 16 lat, 174cm wzrostu i ważę 74kg. Dwa miesiące temu ważyłam 80. Nie stosuje rygorystycznej diety. Jem zdrowiej i codziennie jeżdzę 60 min na rowerku stacjonarnym. W swojej diecie wyeliminowałam słodycze, tłuste, smażone, pieczone, panierowane rzeczy. Nic szczególnego. Czuję się dobrze, ale w tym miesiącu nie miałam okresu. Znajoma powiedziała mi, że to pewnie dlatego, że się odchudzałam. Czytałam w internecie, że ten problem dotyczy spadku wagi od ok.8-10 kg, a nie tylko 6. Owszem, zdarzało się, że kilka razy nie miałam okresu 2 miesiące, a potem wracał, ale to było przed odchudzaniem. Ogólnie zawsze okres mam bardzo nieregularny, ale to wynika zapewne z mojego młodego wieku i rozwijającego się jeszcze ciągle organizmu. Jak już wspominałam wyżej czuję się dobrze. Czy więc brak okresu ma podłoże mojego spadku wagi? Czy może też skoro mam okres nieregularny to za parę dni się pojawi? Koleżanka mnie naprawdę nastraszyła, a słyszałam, że to poważna sprawa.Nie chcę isć do ginekologa. To dla mnie bardzo krępująca sprawa. Proszę o pomoc. Z góry wszystkim dziekuję.

Gość ikujyhtgrf
Powiem Ci coś i bardzo Cię proszę, posłuchaj mnie! Sama też się odchudzałam w zdrowy wg mnie sposób, traciłam wagę stopniowo, niby tak jak powinnam. Pewnego miesiąca nie dostałam okresu i jakoś to olałam... Stwierdziłam, że przecież moja dieta nie jest taka rygorystyczna, więc to nie od tego. Skończyło się na tym, że moje jajniki przestały pracować, byłam w szpitalu, brałam hormony. Nie miałam okresu chyba 8 miesięcy. Odzyskałam go dopiero, kiedy zaczęłam więcej jeść i przytyłam (po tych 8 miesiącach byłam już chudziutka). Jeśli nie chcesz przez to przechodzić, to zacznij jeść bardziej kalorycznie. Dbaj o swój organizm. Może będziesz zrzucać wagę wolniej, ale to na pewno będzie dla Ciebie lepsze.

Gość november_rain
Rozumiem. Czyli mam zacząć jeść normalnie, ale wtedy znowu przytyje. Jak mam w takim razie się odchudzać rozsądnie, aby nie przytyć? Jeść normalnie, a dużo ćwiczyć? Wtedy zapewne też schudnę, a to nie sprawi braku okresu?

Gość ikujyhtgrf
Ciężko powiedzieć, ale myślę, że Twój organizm przeżył szok w związku ze zmianą nawyków żywieniowych. Może jeszcze dostaniesz ten okres? Poczekaj jeszcze i na razie się nie martw, ale jeśli nie dostaniesz go przez długi czas, to chyba będziesz musiała trochę zmienić dietę.

Gość november_rain
Zobaczymy jeszcze. Mimo wszystko bardzo dziękuję za pomoc.

Gość ikujyhtgrf
Nie ma za co. Pamiętaj, żeby nie przeginać z dietą, bo na dobre Ci to nie wyjdzie.

November_rain Nie jesteś na żadnej diecie, tylko odżywiasz się prawidłowo, tak jak powinnaś. Człowiekowi, czy to dziecku, czy nastolatkowi, czy starszemu NIE JEST POTRZEBNY panierowany kotlet, tabliczka czekolady czy tłusta kiełbasa! Rezygnacja z czerwonego mięsa, o ile jest zastąpiona mięsem białym i rybami też nie odbija się na zdrowiu. Zjedzenie jabłka zamiast paczki delicji też. November_rain, masz problemy ginekologiczne, nie są one spowodowane dietą, bo Twoja dieta nie jest rygorystyczna. Radziłabym Ci pójść do ginekologa. Od mniej więcej 16 r.ż powinnaś mieć w miarę regularny okres (o ile zaczęłaś miesiączkować przed 13 r.ż). Być może twój układ rozrodczy nie jest jeszcze dość "wyregulowany", możesz mieć tez problemy hormonalne, torbiele w jajnikach etc. Polecam też wykonanie USG jajników, sprawdzenie poziomu hormonów zwłaszcza progesteronu.

Gość a ja znowu,,,
na dietach mam okres albo 10 dni albo 2 razy w miesiacu :(

Gość november_rain
Przedstawiłam problem dietetykowi. Powiedziałam również zgodnie z prawdą, że w czasie diety nie spożywałam tłuszczy. Nie jadłam ryb, orzechów, olejów itp. Dietetyk wytłumaczył mi, że w moim wieku nieregularny okres jest normalny, gdyż mój organizm przeżywa burzę hormonów i się rozwija. Zalecił mi olej lniany, który zawiera tłuszcze omega 3, a także oliwę z oliwek zawierającą tłuszcz omega 9. Wszystko ma wrócić do normy. Powinnam tylko pamiętać o białku i tłuszczach. Jeśli chodzi o ginekologa to nie uważam, że jest to problem ginekologiczny. Odkąd pamiętam zawsze miałam nieregularny okres. Zdarzało się, że nie miałam go dwa miesiące. Dowiedziałam, się od dietetyka, że chudnę prawidłowo, lecz mój organizm przeżył szok w związku ze zmianą żywieniową i spadła produkcja estradiolu. Myślę, że nie ma objaw do niepokoju. Wystarczy, że zrobię tak jak radził dietetyk. Dziękuję, za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam.