Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kassika

Pierwszy fotelik - pomóżcie.

Polecane posty

Gość Kasianadodskokach
Nie można montować tyłem do kierunku jazdy fotelika z grupy II

Gość urheuhjrt
Arszenika polecam Cybex Gold line Pallas 2

Gość urheuhjrt
Oczywiście nie montuje się takiego fotelika tyłem do kierunku jazdy ale to już twoja złośliwość jak się domyślam ;)

No własnie podobno można i jest to najbezpieczniejszy sposób podróży dla malca, tylko w pl jest to bardzo rzadko praktykowane. A skoro koleżanka jest w temacie to może coś podpowie.

Gość urheuhjrt
Otrzymał bardzo dobrą ocenę w Autobild.at i my też taki kupujemy bo dziecko powoli wyrasta.

Żadna złośliwość tylko kiedy rozmawiałam z kolegą męża. Pracuje w niemczech w jakiejś firmie która m.in. robi testy fotelików i to od niego informacja. Myślałam, że masz może jakieś info na ten temat.

Gość urheuhjrt
Co ty tak ciągle czepiasz się tego że jestem w temacie? Pracuję przy fotelikach i powiem ci że masz błędne informacje bo nie montuje sie fotelików wyższych grup tyłem do kierunku jazdy :) . Może przytocz skąd takie rzeczy słyszałaś i kto taki fotelik posiada? Tyłem montuje się foteliki grupy I

Gość urheuhjrt
Owszem to prawda ale tylko w fotelikach grupy I, wszystkie pozostałe są tak dostosowane oparciem że nie ma możliwości by oparcie było usztynione jedynie pasami a dziecko twarzą do oparcia siedziska samochodowego.

Nie czaepiam się(jakaś przewrażliwiona jesteś). Po prostu pytam, bo słyszałam, że jest taka możliwość.

Gość urheuhjrt
Zważ na to że fotelik cięższej kategorii wagowej montuje się przeplatając pas samochodowy przez sam fotelik gdzie jest przymocowane do oparcia fotela samochodowego i do niego przytwierdzone a teraz wyobraź sobie jak by to miało wyglądać tyłem do kierunku jazdy? Wyobraź sobie też dziecko 18 kg które nie jest już przymocowane pasami samego fotelika ale pasami samochodowymi i jakbyś to zrobiła gdyby dziecko siedziało plecami tyłem do fotela samochodowego? Trochę nierealne prawda? :D

Gość urheuhjrt
nie jestem przewrażliwiona, zwyczajnie wiem że nie ma takich fotelików i sądziłam że to jasne plus to że bierzesz mnie trochę pod test.

Arszenika ma racje ze sa foteliki z 2 grupy ktore montuje sie tylem do kierunku jazdy, tylko nie wiem czy jest to mozliwe w europejskich samochodach. Mieszkam w Stanach i tutaj do drugiego roku zycia zaleca sie aby dziecko jezdzilo tylem do kierunku jazdy. Raczej wszystkie foteliki z 2 grupy da sie tutak tak zamontowac. Ja mam britax i tylko ok moesiaca syn jezdzil w nim tylem do kierunku jazdy bo wtedy zalecali wozic tylem do roku. http://www.diapers.com/buy?freetext=britax%20marathon&SortExpression=Bestselling%20(Descending)&hp=gnew&src=10offgoog&utm_source=Google&utm_medium=cpc_D&utm_campaign=Britax&utm_content=Britax-Marathon&utm_term=britax%20marathon Ale tak jak napisalam nie wiem jak to jest z europejskimi fotelikami

Arszenika to bylo 4 lata temu i maz montowal ale pytalam sie go przed chwila i mowi ze pasami montowal wg instrukcji. Ale nie pytaj mnie jak :D wszystkie te foteliki dla troche wiekszego dziecka maja pieciopunktowe pasy wiec z przypieciem dziecka nie ma problemu. Teraz syn dalej korzysta z britax maraton a do drugiego samochodu dokupilismy britax frontier 85 i tego juz tylem do kierunku jazdy nie zamontujesz. Ale tez ma pasy pieciopunktowe i rosnie z dzieckiem. Do osiemnastki bedzie w nim jezdzil ;) No ale nie wiem czy w Pl sa tez odpowiedniki tego fotelika.

Chyba skatuję męża żeby zadzwonił do tego kolegi i polecił jakiś dobry tyłem do kierunku jazdy. Czepiłam się tak dzisiaj tego fotelika bo jechaliśmy samochodem dzisiaj i doszłam do wniosku, że młody wyrasta z tego pierwszego i szukam, szukam.

Tylko,że starsze dziecko będzie się nudzić jadąc tyłem. Pomijam tu kwestie bezpieczeństwa- bo tyłem niby pewniej. ale co ci po tym jak dziecko będzie się wydzierać całą drogę? ja na drugi kupiłam chicco xpace czeka spakowany aż mała do niego dorośnie.

Gość Foteliki z gupy II
montowane tyłem to w Europie pewnego rodzaju nowość a i nie wszędzie o tym wiedzą bo sama pytałam w kilku sklepach i panie rozdziawiały buzie i nie wiedziały co powiedzieć (Mieszkam w Austrii) ale trafiłyśmy na jeden punkt i tam nam doradzono by nie kupować takiego fotelika dla 3 letniego dziecka (córka ma 3 latka) bo raz że to o ile bezpieczniejsze to jednak męczące dla dziecka które nic nie widzi a dwa jak ktoś planuje kupno innego samochodu to musi się liczyć z tym że nie do każdego wozu taki fotelik będzie pasował. Tu jedna koleżanka upierała się że takich fotelików nie ma i do tej pory też bym się tak upierała aż do wczoraj kiedy trochę więcej sklepów zeszliśmy z mężem.

Nie no dla 3 latka to juz przodem lepiej. W stanach zalecaja do 2 urodzin. Wczesniej bylo zalecane do roku wozenie tylem. Moj jezdzi przodem odkad skonczyl rok. Swoja droga wydawaloby sie ze wszedzie powinny byc takie same zalecenia i takie same foteliki a tu takie roznice :) Nasz fotelik juz dwa razy byl w pl tylko przyczepialismy wtedy pasami bo mozna go przypiac albo pasami albo zamocowac innymi pasami od fotelika bezposrednio do metalowych zapiec w samochodzie. Ale juz wtedy przodem mocowalismy :)