Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uhuh83

zaparcia u dziecka-jak pomóc?

Polecane posty

Gość uhuh83

Witam, moja 3 letnia córczka robie kupki co 2-3 dni a ostatnio nawet co 7-8:/ meczy sie przy tym strasznie,płacze ze chce kupkę a nie moze zrobic. podaję jej teraz Lactulosum. ostatnio byla chora,miala goraczke 39 stopni.do tego ma powiekszone wezły chłonne. czy to wszystko sie moze jakos ze sobą wiazac? chce jutro isc zrobic usg brzucha i morfologie (mamy skierowanie do powornych badan ze wzgledu na wysoki poziom limfocytów). moze ktos doradzi jakie badania zrobic,zeby wszystko sprawdzic? czy robienie CRP,OB,piewiastków (potas,zelazo) ma sens? nie znam sie na tym za bardzo a chce coreczce jakos pomoc. z gory dziekuje za odpowiedzi iprzepraszam za taki chaotyczny opis:/

Gość uhuh83
nikt nic nie wie na ten temat? szkoda.. no nic.

Gość bhjbjh
Na pewno dieta ma duże znaczenie- unikaj ryżu, marchewki. Za to podawaj jabłka, śliwki (gerber ma taki deser- suszone śliwki warto mieć jeden awaryjny słoiczek), jogurty. Trzeba też pilnować, żeby dziecko dużo piło. Można spróbować podawać na czczo wodę. Przy dłuższym okresie kiedy dziecko nic nie robi możesz podać czopka glicerynowego. Ja ostatnio gotowałam mojej córeczce zapobiegawczo kompot z suszonych owoców (w święta jej posmakował). Poczytaj w necie co ma dużo błonnika.

Gość to jajajaja
Twoja mała musi mieć zaparcia nawykowe. Są one typowe dla tego wieku. Mój syn miał takie zaparcia od 2 do 4 roku życia. Z diety weliminowałam wszystko co może zapierać łącznie ze słodyczami. Do tego dawałam bardzo dużo do picia. Niestety to wszystko nie przynosiło super efektów. Najlepszy efekt był w postaci syropu laktuloza, jest kilka firm http://www.domzdrowia.pl/filter/1,276,polfarmex/11,1654,laktuloza ten mi pomagał najbardziej. Jest jeszcze http://www.i-apteka.pl/product-pol-831-LACTULOSE-MIP-syrop-200ml.html i ten kupiłam ostatnio dla synka 18 miesięcy, w aptece poradziła mi żeby dać małą dawkę czyli 2,5 ml. Efekt masz jeszcze tego samego dnia. Kupa jest miękka, dziecko się ładne czyści, nie ma zastojów. Laktulozę stosowałam przez 2 lata u starszego syna i z doskoku u młodszego. Laktulozę poleciła mi pediatra. Jeśli masz wątpliwości to spytaj swojego pediatrę. Laktuloza jest bezpieczna i właśnie stosowana u dzieci przy częstych zaparciach. Mam nadzieję, że pomogłam.

Gość bhmjuk
Najlepsza, najskuteczniejsza rzecz na zaparcia to picie dużej ilości wody i tylko to! Woda, woda i jeszcze raz woda! Niech to wejdzie w nawyk, z zaparcia skończą się jak ręką odjął

Gość 30manna30
Mój synek (3,5roku) jeszcze 4 miesiące temu miał te same problemy. W związku z tym nie chciał w ogóle robić kupki bo kojarzyło mu się to z bólem, jak nie robił to kupka się zapiekała i tak koło się zamykało. Ten problem z kupką trwał ok 8 miesięcy. Podawaliśmy mu laktuloze. Odrzuciliśmy całkiem czekoladowe słodycze, ryż i zupkę marchwiową. Zwiększyliśmy ilości wypijanego soku z marchwi, jabłka i wody. Do soków trudno było małego przekonać bo od małego nauczony był pić wodę i za słodkim piciem nie przepada. Ale się udało. Częściej do obiadu zamiast ziemniaków gotowaliśmy kaszę. Troszkę więcej spacerowaliśmy i więcej zajęć ruchowych mu wprowadziliśmy. Były takie chwile, że bóle brzuszka od nierobienia kupki były takie, że do szpitala w nocy jechaliśmy. Miał usg, ale z powodu gazów mało widoczne. Laktulozy dawaliśmy więcej. Czopki były. Już nawet o lewatywie myślałam. Aż nagle... problem sam zniknął. Któregoś dnia syn powiedział, że chce kupę i przymierzył się do siadania na ubikacje i zrobił. Popłakałam się ze szczęścia. USG polecam, bo koleżanki syn miał przypadek takich złogów w jelicie, że w szpitalu mu lewatywę robili. i prawdopodobnie było już bardzo groźnie.Jemu lekarz zalecił picia na czczo letniej wody z łyżką miodu. Prawdopodobnie działa cuda. Polecam suszone owoce za wyjątkiem suszonego banana, kompoty. Postaraj się ograniczyć cukry.

Gość okaoka
przerabiałam ten problem. córka po zapaleniu sromu, po wizycie na basenie, bała się nawet siku zrobić, bo ją wszystko szczypało. to zaowocowało unikaniem toalety i skonczyło się zaparciami. Trzeba zminić dietę, surowe owoce i warzywa wprowadzić, mają błonnik. u nas jabłko dziennie, do tego dawałam sliwki ze słoiczków, działały idealnie. lactulosum też, naczytałam się mnóstwa porad w necie i znalazłam świetny błonnik dla dzieci,produkowany w Czechach,ale już dostępny w aptece,bo pani z Polski się zajęła jego dystrybucja www.zdrowybrzuszek.pl - tu mozna poczytac. co jeszcze, oczywiście dużo pić wody, w ogóle pić!na śniadanie owsianka z płatków lub otrebów owsianych z pokrojonymi śliwkami suszonymi, odstawić słodycze, czekolady, białe pieczywo. nie wiem co jeszcze. u nas dużo dało namawianie do zrobienia kupki,najpoźniej w 3-4 dniu, smarowałam dziecku odbyt wazeliną, bo plakała przy wypróznianiu się, pojawiała się krew, bo pojawiały się mikrouszkodzenia ścianek odbytu. ogólnie swoje przeszliśmy my i dziecko,ale jakoś pomału z tego wyszlismy. nawet dawalismy nagrody, słodkie, po kązdej kupce,co działało na moje dziecko motywujace,bo ma jedną słodycz ulubiona i zycie dla niej odda. powodzenia

Gość kika899
Daj jej do picia rumianek. Powinno pomoc.

Gość okaoka
co do badań nie doradzę. nie robilismy żadnych. może pediatrę warto podpytac. ale wezły chłonne bym sprawdziła, nie wiem czy to może się wiązać z zaparciami, raczej nie. może to infekcja grypowa jakas. ale ob i crp warto zrobić. ja jestem czujna jeśli chodzi o węzły, bo z drugim dzieckiem w szpitalu przez nie wyladowalismy.

Gość gość
może jakiś blonnik podawać

Gość gość
Moze to może tamto to nie szczur laboratoryjny jakieś dowody na to ze ma niedobory w błonniku ? Ze radzisz by go podać Autorko przyczyn jest wieleee od alergi bo grzyba w jelicie a nawet stres! spróbuj naturalnie albo więcej mleka w posiłkach albo soków świeżych np z pomarańczy

Gość Joanna325
Jak mleko to najlepiej kozie. Krowie często uczula, kozie jest lepiej tolerowane. Ja mam syna 5 letniego, też ma czasem zaparcia ale nie tak bardzo często. Jak nie może się załatwić i widzę, że ma z tym problem to rozpuszczam mu w wodzie w ciągu dnia 3 saszetki dicopeg junior i daję mu wypić w ciągu dnia w kilku podaniach. Kiedyś miał częściej zaparcia, teraz rzadziej się one zdarzają odkąd zamiast gotowych napoi pije wodę.

Gość gość
Joanna325 a ile Twoje dziecko ma lat? Mogę podać ten dicopeg junior 2 latkowi?

Gość Joanna325
Myślę, że dicopeg junior możesz podać dwuletniemu dziecku, spojrzałam teraz na ulotkę to napisane jest od 6 miesiąca życia. Pamiętaj o przepajaniu wodą. Jeśli Twoje jej nie pije to naucz je picia wody bo to jest zdrowy nawyk.

Gość gość
Ogranicz w diecie dziecka mięso i nabiał, poważnie. jesli je sporo mięsa np 4 razy w tygodniu, a poza tym jogurty, serki, ser żółty, to wlasnie to najprawdopodobniej jest źródłem problemów. dawaj dużo owoców i warzyw. suszone daktyle, morele, sliwki. dużo wody. rano woda letnia z miodem i cytryną

Gość gość
Ja bym dawała babkę płesznik.

Gość szamotułka99
a olej dla dzieci z firmy Holle? ja profilaktycznie dawałam mojemu dziecku jak skonczylo 4 miesiace i takie problemy nigdy sie u nas nie pojawiały. wiadomo, trzeba byc systematycznym w stosowaniu, ale naprawde pomaga...

Gość gość
Moja córka po odstawieniu pampersow tez miała problem z zaparciami....wszelkich naturalnych sposobów próbowalismy i nic....dopiero pediatra zapisał nam taki proszek do sporządzenia syropku i po kilku dniach juz było ok i tak jest do teraz...a juz minęło kilka lat...syropem nazywał się Debradid albo jakoś podobnie...

Gość gość
Nie faszeruj dziecka lekami. Odstaw smodyczr, biale pieczywo, makarony ryz... Podstawa diety niech beda warzywa i owoce. NP sniadanie: pol jablka i kromka chleba razowego w kanapce, jogurt. Obiad: fasolka szparagowa z niewielka porcja miesa i surowka. Podwieczorek: ciastko owsiane i gruszka. Kolacja: zupa krem warzyWny. Do picia woda o kazdej porze dnia. Nie ma s'il y wtedy, kal bedzie miekki dzieci duzej ilosci blonnika i wody.

Gość gość
Zdrowa dieta to podstawa

Gość Mama Jasia22
Dzieciaczki mają to do siebie, że prawie każde prędzej czy później będzie miało problem z zaparciami. Nie należy tego lekceważyć! Bolący brzuszek i twarda kupka mogą wywołać u dziecka strach przed załatwieniem się. Ja swojemu synowi podaje dicopeg junior. Bo zmiękcza stolec i nie podrażnia błony śluzowej.

Gość Jekaterinaa
Jak dla mnie są po prostu dwa sposoby: wprowadzenie diety i wykluczenie z niej głównie słodyczy. Nie będzie kłopotów z zaparciami i do tego też zęby będą w dużo lepszym stanie. Po drugie koperek, śliwki oczywiście. Doraźnie polecam czopki Eva/qu w wersji dla dzieci. Są naprawdę bardzo dobre. Skutecznie rozkurczają, po kilkunastu minutach dziecko spokojnie może zrobić kupę.

Gość gość
Ja polecam melilax. Stosuję z polecenia chirurga.

Gość Somkad
Czopki rozkurczeniowe-przeciwzaparciowe moim zdaniem są po prostu najskuteczniejsze. Szybko działają, do tego nie mają skutków ubocznych, są łatwe w aplikacji. To dużo lepsze rozwiązanie niż np. podawanie roztworów na rozpuszczenie zalegającej kupki.

Gość gość
Wsadz palec w dupke