Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cholewcianoooo:(

Alimenty na okres ciąży

Polecane posty

Witam, Czy są tutaj kobiety co pobierały alimenty na czas trwania ciąży?

kiedyś któraś forumowiczka napisała coś, że należy się na 3 ostatnie miesiące ciąży. Jeśli masz konkretne pytania zadaj je na forum prawnym, tam są rzetelne odpowiedzi.

Gość .............,,,,,,,,,,,,,,,,,
art. 133 1 k.r. i o.. ojciec, nie będący mężem matki, obowiązany jest przyczynić się w rozmiarze odpowiadającym okolicznościom do pokrycia wydatków związanych z ciążą i porodem oraz kosztów trzymiesięcznego utrzymania matki w okresie porodu. Z ważnych powodów matka może żądać udziału ojca w kosztach swego utrzymania przez czas dłuższy niż trzy miesiące. Jeżeli wskutek ciąży lub porodu matka poniosła inne konieczne wydatki albo szczególne straty majątkowe, może ona żądać, ażeby ojciec pokrył odpowiednią część tych wydatków lub strat. - Roszczenia matki w tym zakresie przedawniają się z upływem lat trzech od dnia porodu art. 141 k.r. i o.. Jeżeli ojcostwo mężczyzny, który nie jest mężem matki, nie zostało ustalone, zarówno dziecko, jak i matka mogą dochodzić roszczeń majątkowych związanych z ojcostwem, tylko jednocześnie z dochodzeniem ustalenia ojcostwa (art. 143 k.r. i o.). Wniosek - można starać się o alimenty dopiero jak dziecko się urodzi a ojciec uzna je w USC albo na drodze powództwa sądowego.

do puszek okruszek miło,że pochwaliłas się tym,że chłop Cie nie chciał a póki co - nie życz drugiemu co tobie nie miłe bo ci jeszcze jajniki zgniją albo dziecko zachoruje śmiertelnie :)

ale ja nie chce na ostatnie 3 m-ce tylko na pół roku przed porodem brać od niego kasę !z czego niby mam sie utrzymywać jak nie ma dochodu np.?Jest jakaś luka w prawie? To co podajecie to ja doskonale juz o tym wiem

Gość .............,,,,,,,,,,,,,,,,,
a teraz z czego żyjesz?

puszek skonczylam podstawowke nie smiej sie

puszek mam podstawowe wiec odczep sie

ja sie do twojego poziomu zniżać nie będę bo bym się musiała położyć na podłodze, a inteligentni ludzie się do czyjegoś poziomu nie zniżają. do autorki: nie dociekam tylko znam dziewczyne która miała umowę na 3 miesiące, 2 miesiące przepracowane i dała sie zwolnić, a tu może być podobna sytuacja.

zanim zaszłam w ciąże byłam na wypowiedzeniu teraz mam kasę z UP i oszczędności. A dlaczego mam nie brać pieniędzy od ojca tatusia? co Was tak boli ? Wy płacicie ? Chciał dziecko to ma a że wolał 18-tke to jego problem ...

Gość puszek okruszek !
podszywie :D i tak nie musiałabym się włóczyć po sądach, ja mam męża, a nie jakiegoś typka co nie poczuwa się do odpowiedzialności :D no ale widziały gały co brały, a brały byle co :D

Gość puszek okruszek !
a mój mąż ma obciągane 5 razy dziennie i dlatego JESZCZE ze mną jest on lubi takie co obciągają zamiast nogi rozkładają :D, ale nie powiem epizod ze spuszczeniem w małolatę miał ale wybaczyłam w końcu przynosi te 8000 zł do domu

do: puszek okruszek ! bo ja już jedno martwe na szczęście urodziłam i nie musiałam po sądach się włóczyć JAK MOŻESZ TAK MÓWIĆ ??? WIDZĘ, ŻE NIE MA W TOBIE DUSZY NIE JEDNA BY SIE ZAŁAMAŁA A U CIEBIE WIDZE RADOŚĆ OCH BIEDNY MĄŻ JESTEŚ GORSZA OD SUKI BO ONA PO SMIERCI SWOICH DZIECI MIESIACAMI TESKNI NIE JE ITP A TY JESZCZE bo ja już jedno martwe na szczęście urodziłam CIESZ SIE CIESZ MASZ Z CZEGO

Gość Do: cholewcianoooo:(
ty masz 18 lat? :O a ile ma ojciec dziecka?

Gość fjdfjlsz
i jeszcze innym życzy żeby urodzili martwe- no nieźle ! Pewnie jakaś sraczka to jest co zazdrości !

Gość Do: cholewcianoooo:(
ty masz 18 lat? :O a ile ma ojciec dziecka?

Gość rozumiem ze facet ma placic na
dziecko, ale na ciebie? puscilas sie z byle kim to teraz zyj za byle co..

Gość masz 18 lat i bękarta???
do książek smarkulo a nie za sex się bierzesz :O

Ja i 18 lat buhahahahahahaa chciałabym mieć :( szkoda ze to tak dawno temu było

do cholewcianoooo:( W sytuacji, gdy ojcostwo mężczyzny nie będącego mężem matki zostało ustalone, ojciec dziecka, jest obowiązany przyczyniać się do pokrycia wydatków związanych z ciążą i porodem oraz kosztów trzymiesięcznego utrzymania matki w okresie porodu, w rozmiarze odpowiadającym okolicznościom. Dla określenia wysokości pomocy finansowej ze strony ojca dziecka, istotne znaczenia będzie mieć to czy matka dziecka pracuje. W sytuacji, gdy matka dziecka nie pracuje, możliwe jest, że ojciec dziecka będzie musiał pokrywać koszty jej utrzymania w całości. Z ważnych powodów matka dziecka może żądać udziału ojca w kosztach swojego utrzymania przez czas dłuższy niż trzy miesiące. Do ważnych powodów można zaliczyć zarówno chorobę matki dziecka, jak również chorobę dziecka, z czym wiąże się konieczność jego stałej opieki ze strony matki. Jeżeli wskutek ciąży lub porodu matka poniosła inne konieczne wydatki (np. ubranka, środki do kąpieli i higieny) albo szczególne straty majątkowe (koszty niezbędnych leków dla matki), może żądać, aby ojciec pokrył odpowiednią część tych wydatków lub strat. Powyższe roszczenia przysługują matce także w wypadku, gdy dziecko urodziło się nieżywe. Czytaj więcej na Wieszjak.pl: http://alimenty.wieszjak.pl/alimenty-na-dziecko/262167,Alimenty-na-czas-ciazy.html#ixzz2GpVxIGPt Czytaj więcej na Wieszjak.pl: http://alimenty.wieszjak.pl/alimenty-na-dziecko/262167,Alimenty-na-czas-ciazy.html#ixzz2GpVrsrJJ Czytaj więcej na Wieszjak.pl: http://alimenty.wieszjak.pl/alimenty-na-dziecko/262167,Alimenty-na-czas-ciazy.html#ixzz2GpVcznCR