Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dor11

Niemcy jak wygląda tam start??

Polecane posty

Gość Dor11

Przymierzam się do wybycia na jakiś czas do Niemiec. Posiadam obywatelstwo niemieckie ale nie znam niemieckiego(dobrze). Mam pytanie na co mogę liczyć na starcie? Chodzi mi o zasiłki które bym dostała do czasu znalezienia pracy. Mam jedno dziecko wykształcenie wyższe i nie jestem nierobem tylko najpierw planuję doszlifować język. Są tam podobno roczne kursy. Ktoś to przerabiał może?

Gość DO ROBOTY BENFICIARO
nic ci sie nie nalezy, zakasaj rekawy i do roboty, a nie zebrac o pieniadze z zasilków. Wstyd mi za takich polaków-pasozytów

Gość Dor11
Dziecko jestem dentystką prowadzę swój własny gabinet i nie muszę żebrać. Wyraźnie zaznaczyłam iż chodzi mi tu o sam start a nie o życie z zasiłków. W przeciwieństwie do ciebie ja do roboty w markecie nie wystartuje ,bo nie po to mam doktorat a niemiecki znam w stopniu podstawowym i wydaje mi się iż jest to za mało aby leczyć ludzi. Słyszałam o kursach niemieckiego dla ludzi z wyższym wykształceniem w Niemczech ktoś coś wie bliżej?

skoro nie znasz niemieckiego nastaw sie na polskich klientów , Polaków tam mnóstwo .

Gość ixyyyyyyyyyyy
to w kraju zbieraj na utrzymanie a nie oczekujesz na start zasilkow :o

Gość Mmmlena
Nic sie nie dostaje na start i bardzo dobrze. Jedynie kindergeld po zameldowaniu mozesz otrzymac na dziecko, czyli 184 eiro. Zasilki sie naleza jesli przepracujesz, czyli placisz podatki przez min rok czasu. Bogu dzieki ze tak jest inaczej cale mnustwo leni nie majacych zamiaru nigdy pracowac by sie zjezdzalo i korzystalo.

Gość Mmmlena
mnostwo *

Gość marylouuuuu343
nie nalezy sie nic, kurs niemieckiego tez musisz sama oplacic, lekarzy dentystow Polakow w Niemczech od groma z wlasnymi praxis wiec watpie zeby klientela do niej buchnela do Pollki bez stazu pracy w Niemczech a na staz nikt nie wezmie ledwo dukajacej Polki, taka prawda. I racja, gdyby tak na start dawali tu zasilki to kazdy by tu wyjechal zeby sobie wczasy na koszt panstwa zrobic.

natspena "emigracjuszka";-) nic nie daje ale pyta co moze zabrac;-)) mysle, ze najpierw to ci z "urzedu" dadza tlumacza - no bo skoro jestes obywatelka a nie mowisz w jezyku swojego panstwa - tpo absolutnie to "wina" tegoz panstwa;-)) ppotem zalezni - jak nic nie umiesz robic (tez nie twoja wina;-) - tylko wina okolicznosci - to pewnie gora pienuiedzy ci sie "nalezy" od tych ktorzy wstaja o 8.00 rano i pracuja do 18.00 - no w koncu to ich "wina" ze cos potrafia jelsi masz dzieci - to oczywoscie nalezy ci sie gora pieniedzy x (liczba dzici kt splodzilas) -= bo wiadomo z takiej matki to dzieci skarb i nalezy o nie dbac;-) jak masz wiecej pytan to smialutko - postaram sie wyjasnic;-)

hahaha;-) o start pytasdz kochana? ;-) no to zainwestuj pieniadze np. we wlasny gabinet denstystyczny , wynajmij na pocztake tlumacza to ci powie co i jak - skoro sama sie nie orientujesz, albo specyzuj czym jest dla ciebie start, btw - sama mieszkam w roznych miejscach - i nigdy to nie ejst start aczkolwiek kontynuacja, i rzeczywiscie jak na lekarza to podtswowy niemiecki to znacznie za malo - brrr....w zyciu bym do takiego lekarza nie poszla kt tylko troche kuma co mi dolega;-) z takim podejsciem to lepeij do supermarketu

Gość ixyyyyyyyyyyy
i co z tego, ze masz doktorat jak nie znasz jezyka?

Taki sam jak wszędzie jeśli jesteś krajanem to łatwiej niż obcym

Gość pytanko .......
latwiej jesli jest urodzonym krajanem a nie kiedy ma pochodzenie po stryjku babci wnuka

Dor11 hahah ale prowokacja, dentysci nie musza wyjezdzac na zarobek, wiec nie pitol. Tu piszesz, jaki benefity bedziesz miala na poczatek, czyli nie masz pieniedzy,zeby sie utrzymac, a za chwile walisz scieme, ze dentystka jestes. Zapomnialem, ze na kafe sami przedsiebiorcy, lekarze i dentysci buahahahahahhahaahahahahhahaha jedna wielka sciema

Gość marylouuuuu343
tjaaa mieszkam od 30 lat na zachodzie, wszyscy z ktorymi rozmawialam byli po studiach, domy zostawili w PL, a tu przyjechali w powykrzywianych butach, znam to na pamiec :)

skoro twierdzisz, ze nie musisz zebrac to po co ci w ogole jakies zasilki? Dentystka, majaca wlasny gabinet nie ma ani grosza oszczednosci? Ooojjj, cos tu smierdzi :) Zasilek to nie 'przyjezdne' dla ludzi zza granic. Aby sie nalezaly musisz wpierw dac cos od siebie, popracowac okolo roku. Jedynie na dziecko dostaniesz jak ktos wyzej napisal 184 euro. A co z mieszkaniem? Zeby jakies w ogole dostac trzeba pokazac zarobki, w Niemczech teraz cholernie trudno o cztery katy.

Gość Dor11
O ja i psy się rzuciły : ) postanowiłam zmienić kraj ponieważ moi znajomi po fachu mieszkający tam zarabiają w tydzień tyle co co ja wyciągam na miesiąc. Ich zarobki dobijają nawet 20 tyś euro. A start mieli podobny jak ja. Biedna nie jestem ale nie mam tak jak oni willi z basenem i auta za pół mil zł. Tam za wiedzę się jednak inaczej płaci. Wypowiadacie się a nawet pojęcia nie macie o czym ,zasiłek się należy dofinansowanie do mieszkania ,zasiłek na dziecko plus dopłata za kurs języka. Aha a teraz coś dla polako-pracusi Grecy pracują 3 x mniej niż Polacy a żyją 3 x na wyższym poziomie włoska fabryka wytwarzała dużo mniej aut niż polska ale i tak polakom pandę zabrali do Włoch mimo iż zasuwali niczym roboty za drobne. Może jednak mniej pracy więcej relaksu i nie rozlewajcie tego etosu pracy za marne grosze po całym świecie zostawcie go w Polsce.....

to sie nie pytaj jak wiesz wszystko najlepiej :) tylko sie nie rozczaruj i nie placz potem, jak przyjedziesz z wyciagnietymi rekoma, bo mozesz sie niemilo zaskoczyc. Mimo wszystko zycze Tobie wszystkiego najlepszego, choc niechetnie place podatki na zasilki dla roznego rodzaju nierobow, ktorzy je otrzymuja.

Gość a niby z jakiej paki
chcesz zasiłek ? należy Ci sie może tylko kindergeld i nic poza tym to że masz obywatelstwo to nic nie znaczy jadąc zagranice licz sie z tym że na początku trzeba miec kase na miszkanie jedzenie i ubezpieczenie nikt nikomu nic nie daje za friko to nie stan wojenny że maja Ci dawac wszystko

a co, moze wiesz lepiej co place a co nie? :) i w pewnym sensie, ludziom na zasilkach sie dofinansowuje do zycia, mimowolnie rzecz jasna.

Dor11 - ma racje w tym sesnsie - ze za wiedze plus wysokie umiejetnosci (np. w zakresie medycyny - do czego stomatologia sie niewatpliwie zalicza) po prostu placi sie wiecej - wiec z jej punktu widzenia ekonomicznie powinno wyjsc na plus. Ktos powyzej napisal - ze dentysci nie wyjezdzajaa bo dobrze w PL zarabiaja (oczywiscie jak na polskie realia;-) - to smiem zauwazyc ze nie kazdy emigruje tylko z powodow ekonomicznych;-) (osobiscie uwazam, ze polska jako rynek/gospodarka dopiero sie rozwijajcy/nienasycony, oferuje bardzo dobre mozliwosci zarobkow - oczywisvie jesli ma sie pomysl i cos umie - a nie jak przecietny kowalski kt chce pracowac "w biurze" i miec wille z basenem - bo tak i juz;-) Ludzie emigruja tez spoza ekonomicznych powodow - czego na ogol nie rozumieja ci kt znajduja sie na samym dole trojkatu Maslowa.

Gość Dor11
Jak będę jadła suchą bułkę zakupioną za fundusze z zasiłku to wspomnę tą Panią co na mnie te podatki płaci : ) Oh z góry ci dziękuję jesteś wielka jako jedyna na świecie odprowadzasz podatki. Iluż ty biedakom życie uratowałaś. Nie otrzymałam tu żadnej wiarygodnej odpowiedzi ale za to dowiedziałam się ,że mam obdarte buty i nie mam oszczędności i jestem biedna. Bo jeżeli ktoś pyta o zasiłek to bankowo jest debilem biedakiem i nierobem. Moja siostra mieszka w Austrii w Polsce była pracoholiczką pracowała na 3 etatach i prowadziła własną firmę po wyprowadzce urodziła tam bliźniaki. Po kilku latach pobytu tam zmieniła się nie do poznania. Luz totalny od kilku lat siedzi właśnie na zasiłku i wychowuje dzieci tam jest to normalne. Co do mojej kariery zawodowej to spokojnie poradzę sobie ukończę podszkolę się językowo zaliczę ten kurs i na pewno znajdę pracę i wracać z wyciągniętymi rękami nie będę. Ps kto was tam tak krzywdzi ,że tacy zgorzkniali jesteście? 3/4 z was by się przydała porada psychologa. NIE UDA SIĘ ,NIE DOSTANIESZ ,JESTEŚ ZEREM!!!!!!!! To nie kafeteria tylko depreseria.

" Po kilku latach pobytu tam zmieniła się nie do poznania. Luz totalny od kilku lat siedzi właśnie na zasiłku i wychowuje dzieci tam jest to normalne" xxxxx normalne ale....dla obywateli;-) anie "emigracjuszek" ktore tylko szukaja latwych zasilkow - takich ludzi nie chce zadne panstwo, as easy as it is;-) xxxxx Co do mojej kariery zawodowej to spokojnie poradzę sobie ukończę podszkolę się językowo zaliczę ten kurs i na pewno znajdę pracę i wracać z wyciągniętymi rękami nie będę. Ps kto was tam tak krzywdzi ,że tacy zgorzkniali jesteście? 3/4 z was by się przydała porada psychologa. NIE UDA SIĘ ,NIE DOSTANIESZ ,JESTEŚ ZEREM!!!!!!!! To nie kafeteria tylko depreseria. xxxx nikt nikogo nie krzywdzi ;-) sama zdalas roszczeniowe pytanie z serii "co mi sie nalezy" i bardzo dobrze ze dostalas takie a nie inne odpowiedzi;-) a to ze sobie poradzisz i osiafniesz swoje cele (jakie by one nie byly np. zarobki na tym samym poziomie co twoich koledzy dentysci w niemczech) to zycze ci zeby sie spelnilo - w sumie wszystko zalezy od ciebie;-)

Gość fhjknmf
A czego się spodziewałaś zaglądając tutaj? Niewiele osób na kafe lubi jak ktoś chce coś wiecej, cos komuś się udaje itp... Wiekszość tutaj to zazdrosnicy, nieudacznicy... Ot taka mała forma polskiego piekiełka. Powodzenia

Gość askaaaaa !!!
dor w szoku jestem ty kurwo masz studia medyczne ?

Gość askaaaaa !!!
masz najwyzej asystencje do wysssysania sliny z dzury w zebie, spierdladaj kocmoluchu.

Gość dthbradthrt
Dor11,masz wyższe wykształcenie,a piszesz oh zamiast och :-)

Gość Dor11 piszesz bzdury.
Dentysta w Niemczech może wyjść na czysto jakieś 6 do 8 tys. Euro. Nie wiem, skąd wzięłaś kwotę 20 tys. ale to absolutna bzdura. Poza tym, żeby tyle zarabiać, trzeba mieć własną Praxis, a to wygląda trochę inaczej, niż w Polsce. Musisz mieć np. trzy unity i to najnowszej generacji. Na jednym ty operujesz przy pacjencie, na drugim jest przygotowywany przez pomoc dentystyczną kolejny pacjent, a trzeci jest przygotowywany do przyjęcia kolejnego pacjenta (mycie, dezynfekcja, zmiana narzędzi). Jeśli jesteś dentystką i potrafisz choć trochę się porozumieć, to mozesz poprosić dowolnego dentystę, przy okazji wizyty w Niemczech, żeby pokazał ci swoją pracę. Raczej się zgodzi, to zobaczysz jaki jest standard pracy niemieckich dentystów. Oczywiście wyposażenie na najwyższym poziomie, a sterylizacja obejmuje wszystkie narzędzia (turbiny również). Masz szansę na starcie od razu załapać się na etat pomocy stomatologicznej. Będziesz zdejmowała kamień, zajmowała się pomocą przy zabiegach, możesz dostać trochę powyżej 2 tys. Euro (stawki dla NRW - zachód Niemiec), plus oczywiście Kindergeld. Możesz dogadać się i w tym czasie robić kurs - polecam przy uniwersytetach kurs, przygotowujący do egzaminów na DSH, w miarę dobry poziom. No i żaden zasiłek "na start" ci się w myśl obecnego prawa nie należy. Owszem, jeśli masz niemieckie obywatelstwo, to pomoc socjalną dość szybko otrzymasz, ale to nie jest tak, że za samą chęć życia w Niemczech już dostaniesz jakiekolwiek pieniądze. Jeszcze jedno, Polacy (bo nikt cię tu za Niemkę poważnie nie uzna) mają dość duże problemy z wynajęciem mieszkania. Najlepiej załatw wszystko z osobami, które na starcie mogłyby ci trochę pomóc (rodzina, znajomi).

Gość slabe prowo
na start to mozesz tutaj powiedziec ze jestes niemka, i dadza ci kopa w dupe, takich niemcow jak ty, szczegolnie z rosji jest tutaj zatrzesienie.

Gość no to ja odpowiem
musialabys sie dowiedziec czy nie moglabys sie starac o Hartz IV, nie jest to duzy zasilek ,ale zawsze cos. Mysle, ze jak masz obywatelstwo to powinnas miec droge ulatwiona, na pewno wyslaliby cie z urzedu pracy na kurs jezykowy. zreszta ja robilam tez prywatnie i jest mozliwe znalezienie taniego kursu od 1euro/godzine. jak ktos ci tu podpowiedzial, to ja bym zaczela pracowac nawet gdziekolwiek, a w miedzyczasie bym sie uczyla jezyka, no ale to troche dluga droga. ale nie daj sie zniechecic tym co tu wypisuja, zebys wybila sobie ten wyjazd z glowy