Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wierzeWdobro

zycie w troje-2 zony i maz

Polecane posty

Gość tapeta wytapetowana
jezus u jehowych był gejem? :D

tyle tylko ,ze mój werset nie pochodzi ze ST a z Ew. Mateusza i to śa słowa Jezusa .

a jeśli Jezus miałby być jednem ciałem z apostołami w sensie małżeńskim to nie dość ,ze byłby gejem to jeszcze bigamistą .

Gość wierzeWdobro
cala biblia jest obsiana poligamia. gdyby byla jednoznaczna to nie byloby tylu spekulacji. bardziej jasno jest opisana kwestia nie jedzenia miesa. a jakos prawie wszyscy jedza. to kwestia indywidualna kto w co wierzy.chcialabym jedynie aby dziewczyna ktora ma zyc z nami miala jakies wartosci moralne. jesli wierzy w Boga to super. jesli uwaza ze bladze to na pewno mnie sprostuje. Oceniacie zbyt pochopnie. Jezus nie byl gejem. i nie trzeba byc swiadkiem Jehowy zeby to wiedziec.

Gość wierzeWdobro
ale Jezus nigdy nie powiedzial ze przychodzi cos zmieniac tylko wypelniac. to w takim razie skoro niby zmienil to powinnismy olac stary testament bo staje sie bezwartosciowy. o to przykazania Boze tez sie nie licza bo przyszedl Jezus i wszysko zmienil.ciekawe.

Jezus nie jest gejem ale ty usiłujesz go z Niego zrobić . Poligamia była ukształtowana historycznie i kulturowo - ale Jezus bardzo wyraźnie ise wypowiada przeciwko niej . Nie chodzi o nie jedzenie mięsa ale o zakaz spożywania min wieprzowniy . - -co ty za Biblię masz ?

Jezus nie zmieniał nauk ST ale je uzupełniał - bo jak inaczej wytłumaczyć to co uważał na temat sprawiedliwości typu oko za oko ? Nie tylko sie temu sprzeciwiał ale podawał kompletnie inne rozwiązanie .

zdaniem ST (23) Jeżeli zaś ona poniesie jakąś szkodę, wówczas on odda życie za życie, (24) oko za oko, ząb za ząb, rękę za rękę, nogę za nogę, (25) oparzenie za oparzenie, ranę za ranę, siniec za siniec. (Ks. Wyjścia 21:23-25, Biblia Tysiąclecia) zdaniem Jezusa w NT (38) Słyszeliście, że powiedziano: Oko za oko i ząb za ząb! (39) A Ja wam powiadam: Nie stawiajcie oporu złemu. Lecz jeśli cię kto uderzy w prawy policzek, nadstaw mu i drugi! (40) Temu, kto chce prawować się z tobą i wziąć twoją szatę, odstąp i płaszcz! (41) Zmusza cię kto, żeby iść z nim tysiąc kroków, idź dwa tysiące! (Ew. Mateusza 5:35-41, Biblia Tysiąclecia)

nie jestem specjalnie religijna, ale nie lubię jak ludzie sobie wycierają gębę Bogiem i wiarą, przecież to by było cudzołóstwo. A o ile mi wiadomo religia tego nie popiera. Nie naginajcie zasad wiary do własnych potrzeb :O

Gość Tester
Sama sobie przeczysz. Szukasz dziewczyny nie odrzucajacej boga, a chcesz aby postepowala wbrew bibli. Czy Ty nie widzisz sprzecznosci? Znalazlas juz przykazanie o cudzolozeniu? Jesli nie to doczytaj. Idac dalej "mozna byc jednym cialem z jedna zona i jednym cialem z druga. "; to jakas bzdura. Jestes jednoscia. Polaczona, zespolona itp. Jak chcesz sie odzielic i polaczyc z drugim? Jesli tak zrobisz zaprzeczysz temu zjednoczeniu. Chyba, ze to jakas hiposowska interpretacja. Moze czytasz zbyt doslownie to polaczenie cial. Tu nie chodzi o wkladanie penisa w kobiete, chociaz to czesc malzenstwa. Raz penis w jedna, a raz w druga? :D Bylo juz kilka takich interpretacji w USA i innych panstwach. Czym sie skonczylo taklie interpretowanie? Smiercia zony Polanskiego min.. Wczesniej wyprawami krzyzowymi oraz innymi chwalebnymi czynami. Moze i masz dobre checi i zamiary. Tego (o ile to nie prowokacja) nie neguje. Chodzi mi o zaprzeczanie wartosciom i zasadom zawartym w bibli. Wyraznie wspominasz o seksie. Co prawda teraz sie wycofalas i juz tylko przyjazn wystarczy. A dziewczynie moze bedzie potrzeba wlasnego dziecka. Co wtedy?

takie mieszanie Boga w tego typu ciemne sprawy ma je uwiarygodnić , nadać im szlif pobożności a wieć i cnoty . A to zwykła rozpusta jest . Jak tak autorko szukacie ludzi , których możecie pokochać - adoptuj dziecko , zaopiekuj sie kimś starszym - weź psa ze schroniska - to też jest pomoc i takiej pomocy i milości bardziej potrzeba niz dwóch bab dla jednego faceta a wszystko w imię miłości .

Gość wierzeWdobro
zalozcie osobny watek jesli chcecie debatowac o religii.co do miesa to jest napisane ze tak jak wino kala czlowieka. taka jest moja wiara,a od dziewczyny oczekuje tylko aby miala zasady moralne i wierzyla ze jest sila wyzsza od nas i Stworca nas wszystkich. My tez nie chcemy zostac zranieni przez kogos kto tu przyjdzie,bedzie przyjety pelnym sercem a nas zrani. Jesli mielibysmy isc za przykladem Jezusa to samo mowil ze najlepiej abysmy pozostali sami aby w pelni oddac sie Bogu. My chcemy sie podzielic miloscia. Seks to tylko dodatek do udanego malzenstwa.

Gość wierzeWdobro
czemu wszystko podpisujecie pod seks.seksu nie musi byc wcale jesli ktores nie chce.a przeciez mozna sie kochac.

seksu mozę nie być - alenie bierzesz pod uwagę , że kobieta moze być np . stara ?:) czyżby starzy ludzie nie byli godni miłości ? albo jej nie potrzebowali ?:D

i nie Jezus tak mówił - o bezżenności ale ap. Paweł . - jeszcze raz zapytam - jaką ty Biblię masz ?

Gość Tester
Dopisujemy? Sama o seksie mowilas i bogu. Seksu nie wykluczasz jedna, a jesli tak to mijasz sie z biblia. Pojmij to i nie wciskaj nam ze 10 przykazan stracilo na waznosci.

Gość Tester
allium - moze biblie ma normala w jakims tam przekladzie, ale przeczytala kilka wersetow, ktore pasowaly do koncepcji. Pasowaly, bo wprost ich znaczenie bylo odczytane. Poco przeczytac 20 wersetow ktore sa komentarzem do pierwszego? ­ Mieso zabronione? :D Księga Rodzaju 9: (3) Wszystko, co się rusza i żyje, niech wam służy za pokarm; tak jak zielone jarzyny, daję wam wszystko. (4) Lecz nie będziecie jedli mięsa z duszą jego, to jest z krwią jego. (BW)

Gość skądpoligamia?
Wierzewdobro, czy ty nie pochodzisz z okolic Puław lub Lublina? Słyszałem o jakiś odjazdowcach co tak naciągają interpretację Biblii, że widzą tam poligamię, jakby Bóg ją stworzył. Jesteś w błędzie ale nie będę przekonywał na forum, bo wydaje ci się że masz rację.

Gość Tester
skądpoligamia? - masz jakies blizsze informacje o tych interpretatorach z Pulaw czy tez Lublina?

Gość wierzeWdobro
nie te rejony.malopolska.

Gość rynt560
Zaraz zaraz mormoni z USA przecież wywodzą sie z chrześcijaństwa . Pewny ich odłam wciąż dopuszcza poligamię !!!! Tak więc autorko może ty od nich !? Tak u nich jest to możliwe .

Gość asweraaaaaa
sekta jakas czy coo...?!chcesz wypelnic duzy dom.. to dzieci sobie spłódz a nie szukasz drugiej baby

Gość skądpoligamia?
Tylko z drugiej - trzeciej ręki, dlatego nie będę ich powtarzał. A co do interpretacji jaką ma wierzęwdobor, to to jest typowe sekciarskie wycinanie fragmentów Biblii. Biblię należy traktować jako całość. To, że Bóg pozwalał w pewnym czasie na poligamię, nie znaczy, że to jest prawidłowa interpretacja Bibli. Bo stowrzył Adama i Ewę ( a nie Adama i Stefana, czy Adama i Ewę, Gosię i Zosię). W większości pojawiają się pojedyńcze żony, a wielożeństwo wynika z kultury czasów w jakich żyli ci, którzy mieli wiele żon. Nowy Testament nic nie mówi o wielu żonach ale o jednej, czy w prypadku biskupa nawet o "pierwszej" jako jednej (brak rozwodów, małżeństwa duchownych?) 1Tm3.2. Pan Jezus mówi o jednej żonie, Ap. Paweł i Piotr tez mówią o "jednożeństwie" a to, że się zdarzało w ST ( w NT nie ma nic na ten temat) to nie jest argument, żeby dziś to popierać. Jakbym miał tak interpretowąc Biblię, tobym powiedział, że "Boga nie ma" bo to też jest w Biblii napisane.

no to od razu byłoby wiadomo,że jesteś głupi bo to głupi mówi w sercu swoim - nie ma Boga :)

Gość wkurwiona żona
lonek idz spac 🖐️

Gość skądpoligamia?
No ale głupi nie jestem i nie mówię, że "nie ma Boga". Nie można wybiórczo czytać Biblii - nikt nie czyta książek wybiórczo - chyba, że "Świat wiedzy". Każda książka, która coś opowiada zaczyna się, ma jakąś akcję i się kończy. To że wiele wersetów Biblii ma charakter sentencji i przysłowia, poszczególne księgi też mogą mówić pewne "zamknięte" rzeczy ale najłatwiej jest Biblię zrozumieć jako całość i tak też ją traktować - jako całość a nie zbiór historii i przepisów religijnych bo wtedy faktycznie trudno zrozumieć.

Gość Tester
Miala dobre zamiary. Ciezko powiedziec na ile to bylo powazne. Jesli jednak bylo to wcale bym sie nie zdziwil, ze jest dobrze zmanipulowana przez meza. Juz widze jak po pierwszej szukaja nastepnych. Z taka argumentacja jaka dawala ma sznase komus namacic w glowie. Jakas 16latka latwo sie da zmanipulowac :/

Chyba jestes moja bratnia dusza,tez chcialabym zyc w 3-osobowej rodzinie i dawac dobro tylko, ze mezom. Marze o tym. Moglabym od switu do nocy zajmowac sie domem, kuchnia bylaby moim krolestwem, wymagalabym tylko opieki, ale przeciez dwoch mezczyzn nie czuloby sie tak obciazonych pod wzgledem ekonom. jak jeden, wiec mozna by bylo potraktowac mnie jak dziecko. Szkoda, ze swiat jest taki niesprawiedliwy i nigdy nie bede taka zona,najwyzej moge zostac kochanka. :(

Gość wierzeWdobro
nie jestem zmanipulowana. poczulabym sie tak jesli maz chcialby dziewczyne na jedna noc a nie na cale zycie. nic w tym zlego aby dawac milosc,szacunek,troske dwóm osobom jesli wszystkim to odpowiada. tu nie chodzi o seks tylko o przyjazn,szczerosc i prawde, o kogos kto ma podobne idealy i razem chce zmagac sie z trudnosciami zycia i razem cieszyc sie z tych dobrych chwil. dziewczyna moze byc zona bez seksu jesli tego nie chce, a jesli by chciala i czula ze moze byc tą drugą to jesli chce to maz moze miec pierwsze dziecko z nia. PEWNIE GDYBY MOJ WATEK MIAL TYTUL: SZUKAM DZIEWCZYNY NA JEDNA NOC DO TROJKACIKA to niewielu by mialo cokolwiek przeciwko a dziewczyny zglaszalyby sie jedna po drugiej. TU NIE CHODZI O SEKS. ludzie sa rzeczy wazniejsze, nie mierzcie innych wzgledem siebie

Gość wierzeWdobro
Jego Natchnienie. Z calym szacunkiem do Ciebie za to ze masz swoje zdanie u nas sprawa jest bardziej zwiazana z wiara w Boga znanego z chrzescijanstwa a tym samym taki zwiazek o ktorym mowisz jest wbrew Jego woli. to nie naturalne aby kobieta miala wiecej mezczyzn. Z naturalnego i religijnego punktu widzenia tak nie powinno byc, ale to nasze zdanie i nikogo nie chce tym urazic i skrzywdzic. Idea drugiej zony jako bratniej duszy zarowno dla mnie jak i dla meza napelnia mnie szczesciem. jedna osoba wiecej do kochania, wspolne wychowywanie dzieci, wspolne obowiazki, wspolna zabawa. nie widze argumentow przeciw. Szczerze zycze Ci abys znalazla swoje szczescie