Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marlena_

Gdy ojciec dziecka jest obcokrajowcem

Polecane posty

Gość Marlena_

Czy są tu jakieś Panie które mają dziecko z obcokrajowcem? Z jakiego kraju jest? Jak wygląda Wasz związek? Dziecko ma imię uniwersalne czy typowe dla któreś z danych krajów? Dziecko jest wielojęzykowe czy uczycie go jednego języka? Jakie obywatelstwo posiada dziecko? Może ma podwójne? Zapraszam do dyskusji! :)🌼

Gość nie jeden ciapaty
może być lepszy od twojego angola co posuwa angielke na bogu zamiast polke w domu :D

Gość nie jeden ciapaty
za to mój Mohammed posuwa na boku turczynkę :O

Gość nie no angielki i ogólenie
wyspiarki są szpetne to się nie dziwię, ze wyspiarze spotykają się z przyjezdnymi :)🖐️

Gość Katastrofffa
A kto to jest ciapaty? I dlaczego maja byc marginesem spolecznym.Ja nie mam zbyt dobrego zdania o anglikach ale kazdy ma prawo byc szczesliwy z kim chce.Ja mam generalnie dosc 'skomplikowana' sprawe.Moj maz jest z pochodzenia wlochem ale ma obywatelstwo francuskie i tu sie urodzil.Nasza corka w sumie jest pol wloszka pol polka ale ma obywatelstwo francuskie ;) a co do imienia to ma uniwersalne.W Polsce jak zwykle skrytykowane natomiast we francji zawsze slysze ,ze bardzo ladne imie.Mala posluguje sie jezykiem francuskiem ale rozumie po polsku i po angielsku tez :)

Gość panna marianna
Ojciec mojej córeczki jest Włochem, jesteśmy małżenstwem. Dziecko ma imię włoskie ale brzmi tak, że i w Polsce jest zrozumiałe i łatwe do wymówienia. Obywatelstwo ma na razie tylko włoskie, bo za dużo formalności by wyrobić mu polski paszport wiec nieco odkładam sprawę. Mówię do niej po polsku, rozumie prawie wszystko ale ma opory by odpowiadać.

Gość Katastrofffa
panna marianna -ja wlasnie tez mam problem z obywatelstwem polskim! chcialam mala zarejestrowac to kazali mi oddac oryginalny akt urodzenia malej i to byl warunek wydania polskiego aktu.Jakas paranoja.

Gość Panna nie z tej ziemi
mój mąz też jest włochem i tutaj mieszkamy. Imię nadane na pamiątkę śp dziadka ze strony włoskiej :) ale przerobione na wersję polską i tak też zarejestrowane we Wloszech (łatwe do wymówienia dla włochów), dziecko zarejestrowane we włoszech, w polsce zarejestruję przy okazji najbliższej podróży. Mówie i chcę mówić do niego po polsku by znało ten język - na razie jest za malutkie by sprawdzić na ile to mi się uda :)

Gość Marlena_
@Katastrofffa @panna marianna ­ Dziewczyny, a jak mają na imię Wasze pociechy? I czy Wy płynnie mówicie po włosku i francusku? czy porozumiewacie się ze swoimi partnerami po angielsku? ;)

Gość jednak Włosi mają wzięcie
:D

Gość Katastrofffa
a jakie piekne dzieci z tej mieszanki wychodza ;)

Gość panna marianna
Ja po włosku mówię płynnie i z moim mężem jak najbardziej gadam w tym języku.

Ja miałam sąsiadów Ojciec Włoch, mama Polka mieszkali z dziadkami babcia Niemka dziadek francuz Ojciec z dziadkiem rozmawiali po rosyjsku, ojciec z matka po angielsku a z babcia po po niemiecku, matka z dziadkiem po francusku. Dzieciak jak mówił to przeskakiwal w rozmowie na wszystkie te języki

Gość do wyzej...
ogolnie wloskie dzieci ladne sa... a mieszanki to moga byc fajne-ja znam kilka maluchow ,gdzie tata z Ameryki pld....

Gość o tak!!!!
im bardziej wymieszane geny tym dziecko ładniejsze ;)

Gość Katastrofffa
Ja na poczatku rozmawialam z mezem po angielsku stad mala rozumie tez angielski.

Gość zona perso-greka
moj jest perso-grekiem , maz ma 2 obywatelstwa dziecko nasze jest 3 jezyczne, mieszkamy w szwecji, rozmawiamy po grecku:) imie miedzynarodowe

my rozmawiamy po włosku.... moja koleżana ma męża algierczyka, ich córeczka jest prześliczna....że nie powiem jaka kochana i urocza w swoim zachowniu :)

Gość czy możecie
wyjaśnić jaki jest problem z uzyskaniem obywatelstwa polskiego dla dziecka?

Gość ja mieszkam we Francji
Dzieci maja obywatelstwo Pl i Fr. Starsze jest dwujezyczne, mlodsze jeszcze nie mowi ale rozumie obydwa jezyki. w domu z mezm rozmawiam po francusku. z dziecmi tylko i wylacznie po polsku. Imiona maja takie, kotre sie podobnie wymiawia w obydwu jezykach. starsze pisane po francusku, mlodsze po polsku

Gość joijoi;jio
Mowcie do dzieci od poczatku tylko po polsku, bycie dwujezycznym to naprawde wielki dar

Gość panna marianna
Problem z uzyskaniem polskiego obywatelstwa związany jest z biurokracją. Sporo kosztuje, długo się czeka. Tak więc na razie dałam sobie spokój.

Gość derr
panna marianna, pamietaj tylko, ze gdybys rozstala sie z mezem (co wsrod par polsko-wloskich jest baaardzo czeste), to nie masz prawa wywiezc dziecka do polski. Wloska biurokracja jest wieksza od polskiej wiec nie przesadzaj

Gość Katastrofffa
Problemu jako takiego nie ma pod warunkiem ,ze zgodzisz sie na durne zasady panstwa polskiego.W moim przypadku jak pisalam chciano mi odebrac oryginalny akt urodzenia corki ,zeby wydac mi swistek papieru pt.polski akt urodzenia co bylo by jednoznaczne z nadaniem obywatelstwa polskiego.

Mnie w urzędzie polskim powiedziano że wystarczy napisać podanie o rejestrację dziecka czyli uwierzytelnienie aktu urodzenia włoskiego. Do tego należy oczywiście dołączyć akt urodzenia i tłumaczenie..i mam nadzieję że to wystarczy. Jeśli będę robili z tym problemy to pewnie to też oleję, bo w polsce nie jestem często.

Katastrofffa ale co znaczy dokładnie to odebranie aktu oryginalnego? tutaj w urzędzie włoskim dano mi kilka odpisów aktu urodzenia, i mogą w każdej chwili mi wydać kolejne...i myślę że to wystarczy.... czy się mylę?

Gość Katastrofffa
Mnie poprosili o ten pierwszy oryginalny a nie odpis.Sami nie wiedza co sie dzieje na swiecie,jakie prawa i zasady sa na swiecie,kieruja sie na slepo swoimi decyzjami i przez to jest zamieszanie.

Gość Katastrofffa
oczywiscie akt nie do zwrotu.Ma zostac w ksiegach usc w polsce jako dowod na ktorej podstawie zostal wydany polski akt.

moj maz jest z Indii, nasza corka ma imedzynarodowe (w Polsce co prawda zamieniamy koncowke jej oryginalnej pisowni z E na A i wtedy starsze pani rozplywaja sie jakie piekne staropolskie imie:-P )/ Miedzy soba mowimy po ang, corka do 2 roku zycia nie mowila po polsku, (moj blad) bo mieszkalismy w kraju anglojezycznym, ale szybko nadrobila w przedszkolu. Maz teraz stara sie nadrobic nauke swojego jezyka ale mloda dosc niechetnie do tego podchodzi. Corka ma polskie obywatelstwo, wyszarpane doslownie przez czlonkow rodziny i znajomych (polska biurokracja jest niesamowita- w zlym znaczeniu tego slowa....). W naszym przypadku nie wystarczyl polski paszport tymczasowy wydany przez konsula w londynie, z czasem nie wystarczyl nawet polski akt ur i PESEL, stale zameldowanie w PL (taka kolejnosc wyrabiania dokumentow- tak przy okazji). Musielismy wystepowac o 'potwierdzenie nadania obywatelstwa polskiego'. Nic to nie kosztowalo finansowo ale nerwy, i stracony czas juz niegdy nam nie zostanie zwrocony. Tym bardziej jest to nonsens poniewaz w przypadku dzieci polsko-indyjskich dziecko moze miec tylko obywatelstwo jednego z rodzicow (prawo indyjskie zezwala na podwojne tylko w przypadku wybranych krajow). Mowie wam komedia, w kwietniu czeka mnie powtorka, moze bedzie latwiej bo 2 dziecko ma sie ur w PL...

Gość Katastrofffa
z tego co sie orientuje polska zezwala rowniez tylko na jedno obywatelstwo.To znaczy dziecko moze miec 2 ale wedlug prawa polskiego ma tylko jedno.pewnie dlatego sa takie koszmarne problemy z rejestracja dzieci z malzenstw mieszanych i urodzonych poza polska :(