Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fiołek_24

wada serca u ciężarnej

Polecane posty

Gość fiołek_24

Witajcie, Piszę z pytaniem do mam, które mimo wady serca są w ciąży albo urodziły już dziecko. Mam wrodzoną niedomykalność zastawki mitralnej stopnia III i trójdzielnej stopnia II. Jako dziecko miałam powiększony prawy przedsionek, ubytek w przegrodzie międzyprzedsionkowej co w efekcie dawało straszne szmery w sercu. Częściowo został zarośnięty wraz ze wzrostem. Jestem od dziecka pod stałą kontrolą kardiologa. Przyjmuję leki na stałe - beto zk 50 mg x2 dziennie. Mój lekarz prowadzący chce po ciąży zrobić ablację, bo bez leków mam tętno sięgające 200/min. Na czas ciąży przestać brać leki. Teraz jestem w 25tyg i biorę tylko dorażnie. Dzisiaj poszłam na wizytę w ramach nfzu to poradni ginekologicznej. Pani doktor zbadała mnie i przeszła do mierzenia tętna płodu. Aparat wskazywał następujące wartości 58 i 140. I tak co 4 s przeskok. Dostałam skierowanie do szpitala. Bardziej ze wg na moją wadę serca niż na arytmię serca płodu. Dzwoniłam do mojego ginekologa, do którego chodzę prywatnie, ale dzisiaj akurat jej nie było. Wizytę mam 08.01. Kazała mi poczekać do wtorku i zobaczymy wtedy jak serce synka będzie pracować. Mam mieć w przyszłym tyg echo serca płodu w celu sprawdzenia czy nie ma wady. Proszę o wypowiedź mamy, które mają/miały podobny problem. Pozdrawiam

Gość instalowanie
Pokaż odbyt szmato

Gość moja koleżanka
urodziła zdrowe dziecko, mimo że sama miała operację na sercu w dzieciństwie. Jeden lekarz to nawet kazał jej usunąć ciąże. Poza tym były podejrzenia że dziecko ma tą samą wadę. Była pod stałą opieką kardiologiczną, miała cesarkę ale dziecko jest zdrowe.