Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama łobuza:)

sposób na małego niejadka

Polecane posty

witam. mam problem z moim 13 miesięcznym synkiem. już brakuję mi pomysłów jak go przekonać do jedzenia. wcześniej nie było z tym aż takiego dużego problemu ale od 3 miesięcy jest koszmar przy każdym karmieniu. on nie chce jeść totalnie nic. dziś np. zjadł 120 ml mleka, 2 malutkie łyżeczki jajecznicy i mały jogurt. obiadem pluł dalej niż widzi ( zresztą jak prawie zawsze). . oprócz tego niejedzenia często jest marudny. zębów jeszcze nie ma ale nawet nie widać żeby mu jakiś wychodził. ja już nie wiem co mam robić żeby on chociaż trochę zjadł.

Gość Ofca cała
pomachaj mu zegareczkiem lub inna biżuterią przed oczami :D

Gość pikus22
ja tez przchodziłam cyrki z karmieniem od 5 miesiąca jak zaczeły isc zęby, do tej pory jest mało jadkiem, ma 2 lata. musisz zacisnąc zęby, nie pchac na siłe i poczekac az zgłodnieje. pusc mu bajke i próbuj pokarmic

Gość aneczkal....
Tez to przechodziłam z córką...i niewiele na to poradzisz. ALe pocieszenie jest takie, ze to mija, teraz córa ma 3 latka i je wszytsko bardzo ładnie :) Ale umeczyłam sie z nia do 2 lat, tak własnie jak piszesz...Cierpliwosci duzo zycze! Hmmm, mnie by martwil ten brak zebów w tym wieku...rozmawialas o tym z pediatra?

ale on chyba wcale nie głodnieje. czasami w ciągu dnia zje mleko rano i wieczorem po 150 ml i kromkę chleba. żadne bajki, piosenki i zabawianie go nie pomaga. a co do zębów to ostatnio rozmawiałam z lekarzem i mówił że wszystko ok. ja dostałam pierwszego zęba jak miałam 15 miesięcy i mój mąż też. ale zawsze na wizycie mówią mi że za mało waży i musi więcej jeść ale już kilka razy im mówiłam jak to jego jedzenie wygląda i na to już nikt nic nie chce mi poradzić.

Gość dnfbdnhbfnhfb
Zębów jeszcze nie widać co nie znaczy że dziąsła się nie rozpulchniają a to raczej przyjemne nie jest. Wydaje mi się że tu należałoby zaakceptować metodę że dziecko jak będzie głodne to zje a jak nie chce to nigdy nie zmuszać i nie namawiać. To wszystko to tylko chwilowe etapy przez które przechodzi większość dzieci. Postaraj się aby jedzenie było podawane w maleńkich ilościach, zawsze różnorodne i w miarę kolorowe jak się da :). Moja trzynastomiesięczna córka to dopiero był niejadek ale zrobiłam tak jak powyżej. Na śniadanie zawsze chętnie wypijała mleko (zagęszczałam jej mieszanką z pełnego zboża - taką specjalną do mleka) a czasem kupowałam mleko Hipp na dobranoc o smaku bananowym więc dostawała takie z rana i na wieczór. Po mleku z rana trzeba było odczekać z godzinkę po czym serwowałam jej cieniutko pokrojoną surową marchewkę do chrupania, chrupki zbożowe śniadaniowe dla dzieci (luzem w miseczce) a do tego gęsty sok warzywny z dodatkiem wyciśniętego pomarańczowego i jak to wszystko zjadła to byłam szczęśliwa . Na obiad podawałam ciemny makaron (świdry) które sama paluszkami wybierała i zjadała, do tego sos pomidorowy własnej roboty albo ze słoiczka który doprawiłam bazylią i startym żółtym serem i standardowo sok warzywny (z buraków, selera, pomidora itp). Na podwieczorek jabłko w całości obrane i jakieś małe ciasteczko . Na kolację najczęściej wypijała już tylko mleko. To tylko przykłady tego co serwowałam ale stałym elementem były soki warzywne i mleka zbożowe bo warzyw oprócz marchewki normalnie nie tknęła , tylko w soku jakoś przechodziły jej przez gardło. Wymyślaj przeróżne rzeczy stosując się do prostej zasady by malec dziennie dostał 3 razy warzywo, 2 razy owoc, 2 razy posiłek mleczny (najlepiej połączony ze zbożami) , jeden ciepły posiłek warzywno - mięsny (mięso 30 g 3 razy w tygodniu) . Nie musisz wpadać w panikę jak czegoś nie zje , juz lepiej odczekać i dać mu zaakceptować nowe smaki. Jak nie zaakceptujesz jego "woli" to będzie jeszcze większym niejadkiem i znienawidzi nowe smaki.

Gość hgptg
zamow sobie coś za darmo na www.free.amciu.com polecam

dnfbdnhbfnhfb dzięki za radę. nie zmuszam go do jedzenia ale trochę mnie już to martwi że on tak mało je.

fajne te kolorowe jedzonko i mogę spróbować ale na 99 procent jestem pewna że on się tym tylko pobawi i wyrzuci.

Gość aneczkal....
no, wiem że to martwiące :( Tez odchodziłam od zmysłów, mała zawsze na 3 centylu wagowo...No ale jakos przetrwalismy, wmuszanie nic nie dawało, było tylko gorzej...Dopiero jak troszke podrosła to na zasadzie pertraktacji, ze np jak zje ladnie zupke, to porobimy cos extra itp...no i dzieki temu cos trafiało do brzuszka, ale tez co sie naplakałam przy tym karmieniu to moje :(

no mam nadzieje że za jakiś czas będzie lepiej bo ja już wariuje:)

Gość jugo
dnfbdnhbfnhfb - Ty chyba niejadka nie widziałaś... jakby moje dziecko zjadało to wszystko o czym piszesz to byłabym w 7 niebie

Gość Mnie pediatra powiedział
że ważne żeby dawać maleńkie ilości (tak jak tu jedna w dziewczyn pisała) tak by maluch widział że więcej nie ma (zwłaszcza jak posmakuje) a mniejsza ilość lepiej działa na oko i żołądek. Jedzenie powinno być wyraźne (każdy składnik osobno) i w różnych barwach . Dzieci w tym wieku nie lubią zlanych papek które są nudne , bez koloru i kształtu a przeciez one lubią coś co ma konkretny kształt, kolor i coś co da się pogryść , schrupać. Moja córka nie chciała jeść kiedy tylko posadziłam ją w foteliku za to biegając po pokoju sama podchodziłą co chwila by móc sobie rączką coś wybrać z talerza lub podanego przezemnie. Wiem że to nie uczy zasady że je się przy stole a i jest ryzyko że coś pobrudzi ale o dziwo ona jadła! Dziś moje dziecko ma 22 miesiące i wie że sama może jeść tylko przy stole więc nie woła juz żeby jej dać a ona poskacze na sofie tylko sama domaga się by dać ją na fotelik by mogła jeść samodzielnie łyżką lub ręką. 13 miesięczniakowi trzeba tak dobrać jedzenie by mógł sam sobie brać do rączki z talerzyka i zaakceptować że zje tyle ile sam sobie weźmie a potem bez słowa zabrać talerz i tyle. Trzeba pilnować stałych pór posiłków bo jak granica się zatrze i będziemy za dzieckiem chodzić pół dnia to ono zgłupieje i będzie myślało że to jedzenie nie ma końca. Ono musi zgłodnieć ale wcześniej najlepiej dać się dziecu wyszaleć na dworze na świeżym powietrzu.

Gość dnfbdnhbfnhfb
jugo - widziałam , widziałam i na własnej skórze odczułam :D. Tak jak pisałam , moja córka dopiero po zastosowaniu moich metod zaczęła jeść, wcześnie był chorror bo dziecko wypijało jedynie mleko z rana i na wieczór , chudła bo rosła a nie jadła, wszysko było niedobre, pewnego razu tak mnie zirytowała (robiłam dla niej dwa obiady jeden po drugim) że wsadziłam jej na siłę łyżkę do buzi bo jak mogło jej nie smakować skoro nawet nie spróbowała a dziecko dostało ataku szlochu . Po trzecim posiedzeniu na foteliku i widoku mamusi z łyżką mała dostawała rozwolnienia z nerwów więc z wyrzutów sumienia zaczęłam prawie że płakać :D ale powiedziałam sobie że się nie poddam, czyli że teraz stosuję totalną olewkę, kolorowe jedzenie w ilościach śladowych do wolnego wyboru jak ze stołu szwedzkiego i podziałało :D. Nauka zaufania małej do jedzenie trwała miesiąc po czym zaczęła jeść i przybierać na wadze ;)

Gość dnfbdnhbfnhfb
horror ;)