Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość stronga

załamana wagą dziecka- 5 miesięcy

Polecane posty

Gość stronga

witam, mój syn za tydzień kończy 5 miesięcy a waży zaledwie 6400, karmię piersią, zaczęłam podawać zupkę raz dziennie i kaszkę raz dziennie. Co mogę zrobić żeby przytył??? zrezygnować z piersi na rzecz mm?

Gość katastrofffa
A jaka mial wage urodzeniowa?

Gość stronga
3180, 57 cm

Gość stronga
nikt mi nic nie podpowie? lekarz mówi że, jest w tych dolnych granicach, żeby podawać mu obiadki, ale to nie przynosi większych rezultatów

Gość katastrofffa
nie ma jeszcze az takiej tragedii ;) generalnie maly urodzil sie dlugi i chudy ;)Na sile takiego malucha mysle ,ze nie utuczysz ;) jesli nie placze miedzy posilkami ,ze jest glodny to widocznie mu wystarcza :) porozmawiaj z lekarzem przy kolejnym balansie ale mysle ,ze nie ma sie za bardzo czym martwic.Moja corcia wazyla w tym czasie 7 kilo ale urodzila sie o 300 gram ciezsza i zarlok byla koszmarny :)

Gość stronga
mój od urodzenia raczej niejadek, pierś ssał max 6 minut, teraz mu odciągam i zjada ok 130 ml na porcję. Karmimy się tak 7.00 mleko ok 130 ml 9.00 kaszka 11-12 mleko 130 ml 13-14 obiadek ok 3/4 słoiczka małego 16.00 mleko 130 ml 17.00 deserek - np troszkę jabłka 19.00 mleko w nocy ok 1-2 razy pierś

Gość bosska
Wg mnie jest dobrze, w 6 mies powinuen wazyc tyle co waga urodzeniowa x2 . Wiec jest ok. Moj synek tez wazy malo a podaje mu mm, deserki, zupki, ciastka , oczywiscie qstystko dla niemowlat zgodne z wiekiem i tak w 8 mies wazyl niecale 9 kg

Gość allllaaa123
w sioatce centylowej, sprawdzilam, twoj synek jest obecnie przed 10 centylem, wiesz co ja bym nie patrzyla na siatki centylowe, tylko jak ostatnio przybieral, nie podalas tez wzrostu dziecka, w ogole siatki centylowe sluza by porownac z innymi dziecmi oraz proporcje wzrostu do wagi, jezeli waga i wzrost bedą przy 10 centylu nie ma się czym martwic. moze Twoj synek jest drobniutki i taka jego uroda? Ponadto dzieci karmione tylko piersią zawsze beda szczuplejsze. Pamietam jak moja corka marnie przybierala na wadze, ile się stresu najadlam.

Gość bosska
To zjada dobrze, co 3 godz

Gość stronga
wiecie, trudne to dla mnie jeśli wszystkie dzieci wokół przybierają tak pięknie, w domu na mnie patrzą krzywo że jeszcze podaję "piciu" z piersi zamiast "zjeść". Córka starsza przybierała pięknie, synek, taka drobinka, boję się że coś robię źle i że mu zaszkodzę

Gość bosska
Karmione piersia drobne? Pierwsze co slysze raczej kazdy mowi, ze grobe

Gość bu uuu uuu
Daj spokój, nie masz czym się zamartwiac. Moja na 6 mcy ważyła 6400, a urodziła się z podobną waga do Twojego synka. Ważne, żeby dziecko było zdrowe, jadło odpowiednio do wieku i już. Nie panikuj ;-)

Gość allllaaa123
innym powiedz ze to nie ich sprawa, jak mozna jeszcze dolowac matke z tego powodu. Od kiedy podajesz te kaszki i zupki? Moze za krotko i nie zdazyl jeszcze nabrac cialka:)

Gość allllaaa123
a sprawdzalas morfologie? jezeli jest ok no to wszystko ok:)

Gość bosska
Wiesz 5 mies to juz pewno ruchliwy jest, spala...no nie wiem. Ja jakos nie patrze na inne dzieci nie porownuje. Kazde dziecko jest inne ,ma inna budiwe ciala...

Gość bosska
Dokladnie wazne by bylo zdrowe. Usmiechniete, kontaktowe . Chyba lepsze to niz 10 kg emu.

Gość bu uuu uuu
Poza tym dla dzieci karmionych piersią są inne siatki centylowe, sa na stronie who. Te z książeczek zdrowia czy na stronach za grupę porownawcza miały i dzieci kp i mm, więc siłą rzeczy są trochę zawyżone w stosunku do piersiowych dzieci.

Gość bosska
Wszedzie wszyscy tylko o siatkach centylowych ,

stronga niemartw się widać on jest już taki drobny, mój ma 10miesięcy i waży 8300kg gdzie jego siostra jak była w wieku 10mies ważyła 10kg, każde dziecko jest inne, mój synek też jest na piersi i dodam że na siatce centylowej jest poniżej 3 pediatra mówi że taki jego urok, niemartwię sie bo chętnie zjada wszystko co mu podam ;)

Gość dobraciociadobrarada
Ojezu, nie przejmujcie się tak tymi siatkami, dziewczyny mają rację. Jeśli tylko dziecko jest zdrowe, wesołe, kontaktowe, to wszystko w porządku. Lepiej być drobnym niż zbyt grubym :)

w 5 i 6 miesiącu większośc dzieci podwaja swoją wagę urodzeniową, wiec ja tu nie widzę powodów do obaw - jesli poza tym rozwija się normalnie - nie ulegaj presji tuczenia; a na siatkach sprawdzasz przede wszystkim, czy Twoje dziecko się równomiernie rozwija - przy urodzeniu był koło 10 centyla, teraz też - wszystko idzie dobrze

Gość katastrofffa
'piciu' z piersi? dawno sie tak nie usmialam :)Nie porownuj swojego malucha do innych dzieci i nie sluchaj smiesznych komentarzy bo zglupiejesz ;) dotad do poki przybiera na wadze w ogole, nie ma sie za bardzo czym martwic.Juz malutkim wiecznie spiacym bobaskiem nie jest wiec pewnie zrzuca te pare gram dziennie machajac nozkami i raczkami ;)

Gość pynie podstawowe: ILE MA WZROS
TU? podawanie samej wagi bez wzrostu jest bez sensu, bo w siatkach centylowych chodzi o to by rozbieżność między wzrostem a wagą nie była zbyt duża

Gość myskaff
tez mam ten problem , z tym ze moja corka ma 7 i pol mies i 7900 i 73 cm. nie chce pic mleka i nic jesc jestem załamana :(( nie wiem co robic.w dodatku ma anemie :( (urodzila sie z waga 2720 i 55 cm)

Gość katastrofffa
autorka podala ile maluch ma wzrostu .czytamy uwaznie ;)

Gość stronga
dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi. Obiadki zjada od 2 tygodni. Jest bardzo ruchliwy, cały czas się turla, przewraca na brzuch, kopie nogami jak najęty. Nie wiem ile mierzy, miesiąc temu na szczepieniu miał 64 cm, podejrzewam że ze wzrostem poszedł sporo, bo na długość ciuchy ma maławe

Gość allllaaa123
" autorka podala ile maluch ma wzrostu .czytamy uwaznie " wzrost ktory podala to bgyl wzrost przy urodzeniu, czytamy uwaznie:D

Gość allllaaa123
czyli wzrost i waga podobny centyl, bez obaw:), zobaczysz jak zacznie po roku wcinac co Ty sama jesz to bedziesz się martwic ze za gruby:)

Gość Podobnie
Moim zdaniem nie powinnaś się martwić. W 6 miesiącu podwoi wagę, czyli prawidłowo. Mój co prawda potroił ale każdy mi mówił że dobrze wygląda.

Gość spokojnie jak na wojnie
Twoje dziecko już podwoilo wage urodzeniowa więc nie masz się czym martwic! Moje ur się 3700 a na 5 msc wazyla 6700 i chuda nie była! 7700 wazyla majac 9 miesiecy więc pozniej niż dziecko tej ktora pisze że w 7 msc tyle wazy! Twoje dziecko już wage ur potroilo! A potroic powinno na rok teoretycznie! Teoretycznie bo moja ma 1,5 r i jeszcze nie potroila :-P