Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

heloiza999

na którym palcu nosi się pierścionek zaręczynowy?

Polecane posty

mam śliczny, delikatny bardzo, złoty pierścionek, z komunii jeszcze, taka żyłka tylko wygięta;-) wchodzi i obecne tylko na palce serdeczny. jak powinna go nosić, by nie wysyłaś mylnych sygnałów? tzn. chcę go nosić na dłoni na której NIE NOSI się zaręczynowego.

Gość tralalalalala
ja zareczynowy nosiłam na serdecznym palcu prawej dłoni, kolezanka na srodkowym.... inne znajome nosiły na lewej dłoni wiec różnie... załóż na tego palca i na tą dłoń na której jest ci najwygodniej, jesli ktos bedzie chciał to na pewno zapyta :) pzdr

Na samym początku pierścionek zaręczynowy zakłada się na palec serdeczny prawej dłoni. Po ślubie, pierścionek zaręczynowy przekładamy na środkowy palec prawej dłoni a obrączke na serdeczny (czyli pierścionki mamy obok siebie, na 3 i 4 palcu licząc od kciuka). Nawet podczas ceremonii ksiądz mówi "Podajcie sobie prawe dłonie..." Poza tym musi być to prawa ręka gdyż witając się od razu pokazujemy, że jesteśmy zajęci. Radze założyć na lewą ręka, ale to zgodnie z Polska tradycja oznacza, że jesteś wdową :) Ponieważ po śmierci męża przekładamy obrączke na drugą dłoń. Wiec jak chcesz, ja bym w ogóle nie nosiła bo osoby, które nie wiedzo o tym i tak mogo pomyśleć, że jesteś zajęta :)