Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jak napisac na zaproszeniu?

czy odmienialismcie imiona i nawiska gosci na zaproszeniu

Polecane posty

Gość jak napisac na zaproszeniu?

np Sz.P. Zbigniewa Koniecznego czy Sz.P. Zbigniew Konieczny Sz.P. Agnieszkę Kozłowską czy Sz.P. Agnieszka Kozlowska

Gość 614846296
Twoje pytanie jest źle postawione. Ale domyślając się, że to co poprzedza imię i nazwisko narzuca użycie któregoś z przypadku to odmiana jest absolutnie OBOWIĄZKOWA!

Gość powyzsza odpowiedz jest wrecz
idealna. Sama bym tego lepiej nie sformulowala ;)

Gość 614846296
Nie taka idealna. :p *któregoś z przypadków

Gość mama z nadwaga
Z tym że lepiej nie odmieniac niż popełnić bład;-) moje nazwisko jest nieodmienne - a jak dostaje zaproszenie typu 'Zofia I Klemens Burakowie' umieram ze śmiechu.

Gość 614846296
A skąd wniosek, że Twoje nazwisko jest nieodmienne?

Gość npowyzsza odpowiedz jest wrecz
czyli jeszcze bardziej idealna niz myslalam, bo w ogole nie rzucila mi sie w oczy pomylka ;)

jezeli masz nazwisko japonskie to rzeczywiscie zostaw bez odmiany ;)

Gość czesc Marysiu
;)

Gość poweselna
Wszystkie polskie nazwiska się odmieniają... I nie trzeba się mylić, wystarczy zajrzeć do słownika i zapoznać się z zasadami prawidłowej odmiany.

Burak jest jaknajbardziej odmienialne. Dziwnie wyglada nieodmienione, a to ze smiejesz sie z czyjegos nazwiska swiadczy tylko o Tobie ;)

Gość 614846296
A jeżeli nie odmieniać to trzeba w taki sposób zapisać treść zaproszenia, żeby nie było to konieczne. Albo imię i nazwisko napisać tylko na kopercie, a w treści zaproszenia nie pisać tego w ogóle. Ale "zapraszam p. Joanna Kowalska" to zwykły obciach. Ja bym się wstydziła takie zaproszenie komukolwiek wręczyć.

a jak ja bym dostala to pomyslalabym, ze jakis automat to wydrukowal. Jak automatyczny lektor w niektorych filmach...

Gość mama z nadwaga
B.rzadkie w polsce- nosi tylko rodzina męża i nikt nigdy go nie odmienia. Natomiast jesli chodzi o temat- źle zrozumiałam- skupiłam sie na tym co piszemy na kopercie. U mnie z tekstu wynikało,czy odmieniac czy nie - 'mamy zaszczyt zaprosić sz.p agnieszkĘ iksińskĄ '. I niby to takie logiczne,ale czesto widać błedy. Jeśli chodzi stricte o odmienianie nazwisk,to w Polsce generalnie odmieniamy,ale jeśli trafi nam sie wyjatkowo ciezkie do odmiany to bezpieczniej jest go nie odmienić chyba nie?

Gość 614846296
To, że nazwisko jest rzadkie nie znaczy, że jest nieodmienne. W dobie takiej dostępności informacji nie potrafię sobie wyobrazić, że nie można znaleźć informacji jak dane nazwisko odmienić. Ja wolałabym zadzwonić do danej osoby i zapytać jak się nazwisko odmienia niż napisać nieodmienione.

ja odmieniam wszystko co podleci. jeszcze mi sie az takie ciezkie nie zdarzylo ;)

O! Z telefonem swietny pomysl. Mi tez sie zdarzylo dzwonic i pytac. To nie sa wstydliwe pytania. Nie raz dostalam odpowiedz, ze roznie odmieniaja i ze wszystko jedno. Polonistka nie jestem ale z reguly szukam wtedy rozwiazan, zeby jednak poprawnie odmienic, np Skupien - Skupieniowi

Gość mama z nadwaga
Czyli wg was poprawna i jedyna forma jest Zofia i Klemens BURAKOWIE? Ja jednak zostałabym przy formie BURAK,bo jak wobec tego napiszecie 'mamy zaszczyt zaprosić Sz.P. Zofie i Klemensa Buraków ' ? Nazwiska sa tak różne że mogłoby to sugerowac ze p.Zofia ma na nazwisko BURAK

Gość 614846296
Jeśli formą podstawową jest Burak to "zapraszam P. Annę i Klemensa Buraków". Tak jest poprawnie.

Gość 614846296
"Nazwiska sa tak różne że mogłoby to sugerowac ze p.Zofia ma na nazwisko BURAK" A jak ma na nazwisko, jeśli nie Burak?

Gość to zofia jest Burak
czy nie jest?

Gość mama z nadwaga
Ja tego typu nazwisk nieodmieniałam i nie uwaźam,że popełniłam bład. Szukałam info na necie i zwykle spotykałam sie z zapisem 'odmieniamy,ale lepiej nie odmienic niż popelnić bład' i tego sie trzymałam. Natomiast ' mamy zaszczyt zaprosić Sz.P. AgnieszkA Burak' jest niepoprana-i tu już żadnych watpliwości i usprawiedliwień nie ma.

Gość czyje to stwierdzenia
byly? Bo na pewno nie specjalistow w tej dziedzinie... Zawsze lepiej odmienic niz nie odmienic. Nieodmienianie jest najgorszym bledem.

Gość mama z nadwaga
Buraki -czeski blad. Swoja droga milo ze mamy tyle polonistek tu na forum;-) Pozdrawiam. I życze miłego dnia.

Gość czyje to stwierdzenia
Nie jestem polonistka, juz pisalam. Ale to nie znaczy, ze usprawiedliwia mnie to i mam robic z premedytacja bledy. Od czego sa slowniki? Jak nie wiem to szukam odpowiedzi.

Gość Burakowie! do jasnej ciasnej
nie znać własnego języka to największy wstyd. Nazwiska polskie odmienia się i nie ma "że jak się nie wie , to lepiej nie odmieniać"

Gość Ja jestem polonistką
I powiem Wam, że nazwiska odmieniamy, jeżeli forma zaproszenia tego wymaga.

Gość to czasami jak nie wiadomo
jak napisac jakis wyraz to mozna szukac w zastepstwie innego (jak sie nie chce zajrzec do slownika) ale zeby z taka ignorancja do odmiany nazwisk podejsc, zwlaszcza w zaproszeniach. Ja nawet w urzedowych pismach odmieniam!

Gość to czasami jak nie wiadomo
chyba mowimy tu wlasnie o takim zaproszeniu, ktorego forma tego wymaga. Nie chodzi o napis na kopercie ;)

Gość Ja jestem polonistką
To w takim razie odmieniamy na pewno. Też czasem dostaję takie "nieodmienione" zaproszenie i śmiać mi się chce, jak ktoś się nie wstydzi czegoś takiego dawać :)