Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zingaro2330

Co i kiedy kupować dla dziecka.

Polecane posty

Gość Zingaro2330

Witajcie. Jestem obecnie w 15 tygodniu. Może to wcześnie ale mam dosyć ważne jak dla mnie pytanie do Was. Nie wiem kiedy powinnam kupować rzeczy dla maluszka.. Nie chce mimo przesądom czekać do urodzenia dziecka bo to nie realne w tak krótkim czasie. W 8-9 miesiącu też się nie wyrobimy finansowo. Wszystko musimy kupić sami. Nie mamy nikogo o kogo byśmy mogli ewentualnie coś odkupić. Więc wszystko musimy nowe.. z resztą nawet chcemy. Jest to Nasze pierwsze więc nie bardzo wiemy co kupić. Domyślam się ze ciuszki, wanienkę, łóżeczko, wózek... ale żadnych szczegółów. Jakie ciuszki i ile będzie mi ich potrzebne? Jaka jest średnia cena, ona nie gra roli, chodzi o to że jak dużo to po prostu zaczniemy kupować wcześniej, tylko muszę wiedzieć ile będzie mi na start potrzebne. Wózek, wanienkę i łóżeczko zostawimy na koniec bo pokój dla dziecka robimy. Co jeszcze mogę potrzebować??? Jakie środki do higieny? Jakie urządzenia elektryczne, które mogą mi się przydać po porodzie? Napiszcie jak będziecie mogły i chciały co kupiłyście. Dla mnie to bardzo Ważne bo nie mam się kogo poradzić. A wolałabym już teraz powoli kupować żeby jakoś to rozdzielić finansowo ;)

Gość porannarosaaa
no jeśli chcecie wszystko nowe kupować to licz się z wydatkiem rzędu od 2000-3000 zł wzwyż. I to jeszcze zależy czy kupicie np wózek za 600 czy za 2000... Ja w tym miesiącu zabieram sie do kupna wyprawki i mam już liste zrobioną :)

Gość Zingaro2330
Myślałam że szczerze mówiąc drożej mi to wyjdzie.. Aż mi ulżyło że tyle. Wózek zostawiamy na koniec. :)

Gość mama Julki..............
Jak będziecie znać płeć to możesz zacząć robić wyprawkę :) Poszukaj w ciuchlandach i na forach ciążowych tam mase dziewczyn sprzedaje ciuszki po fajnych cenach dla maluszków. Nie opłaca się inwestować w nowe ciuszki bo maleństwo szybko z nich wyrasta i tym samym nie zdąży ich zniszczyć :) Chyba że chcesz żeby dziecko miało wszystko nowe to nie oponuje. Co potrzebne: Body, Bluzki, rajstopki lub miękkie spodenki, śpiochy, półśpiochy, skarpetki, czapeczki kąpielowe, niedrapki (niektórym się przydają my nie używaliśmy). Raczej niewiele ciuszków wyjściowych (sztruks i jeans np. spodenki czy sukienki wyglądają uroczo ale są mało praktyczne bo małe dziecko leży i nie jest mu w tym za wygodnie...) Do tego ciuszki w zależności od pogody w jakiej będziesz rodzić - jak chłodniej będzie jeszcze to jakiś śpiworek lub kombinezon. Z rzeczy higienicznych: dla Ciebie podkłady poporodowe mydło biały jeleń wkładki laktacyjne do biustonosza biustonosz do karmienia dla maluszka pampersy, chusteczki nawilżane, patyczki do uszu mydlo delikatne dla niemowlat oliwka krem do pupy np. sudocrem pieluchy tetrowe i flanelowe Ubranek na poszczególne miesiące nie warto kupować zbyt dużo najwięcej moim zdaniem śpiochów i pajaców reszy po dosłownie 3-5 szt. Dodatkowo kocyk rożek nie zawsze się przydaje chociaż też niektórzy uważają że bez tego ani rusz (u nas się nie sprawdził) pościel łóżeczko wanienka Do porodu jak będziesz pakować torbę to najlepiej zobaczyć na stronie szpitala w którym będziesz rodzić albo podpytać się kogoś kto tam rodził co trzeba zabrać bo w niektórych musisz mieć np. swoje ubranka a w innych dają szpitalne.

Ja Ci nie podam kosztów bo rodziłam 2,5 roku temu :) Ale z doświadczenia to w zasadzie całą wyprawkę można w super stanie kupić używaną... Ja kupowałam wszystko nowe :/ i żałuje bo później sprzedawałam to za grosze nawet 1/5 ceny. Łóżeczko miałam pożyczone tylko. Wózek kupiłam za 1800 a sprzedałam za 700zł. Komplet pościeli z wkładem i drugą pościelą zapasową sprzedałam za ok 1/4 ceny jaką płaciłam. W pościeli ważne żeby była miękka i miła w dotyku. Ja miałam na początku 2-3 kocyki i spokojnie mi starczyły i w sumie służą do dzisiaj :)

I butelki 2-3 do mleka i 1-2 do wody. podgrzewacz się przydaje ale niektórzy polecają do tego celu mikrofalówkę Mi się bardzo przydał laktator (i woreczki na pokarm) oczywiście ręczniczki ok 2-3szt (są super z kapturkami)

Gość dla niemowlaka uzywane
rzeczy-obrzydliwe! nie wiadomo jakie dziecko w tym chodziła a teraz autorka miałaby zakłądac je swojemu

Gość Zingaro2330
My chcemy nowe bo wiemy że nie zaprzestaniemy na jednym dziecku ;))

Gość załamka;(
Tę wyprawkę mam też z tego forum, jakaś mądra osoba ją zrobiła. Ja korzystam i jestem z niej bardzo zadowolona. Oczywiście twój dzidziuś urodzi się chyba w ciepłe miesiące wiec sobie troszkę zmodyfikuj. A kupować możesz kiedy chcesz, tylko wózek zostaw na sam koniec, bo jest dużo używany, a gwarancja leci od dnia zakupu. I. Kosmetyki i przybory toaletowe: - waciki, gaziki (do przemywania oczu, okolic krocza) - krem pielęgnacyjny, - krem na odparzenia (np.Sudocrem) - płyn do kąpieli- wg położnej najlepiej kupić emolient (np. Oliatum lub Emolium i nie uzywać wynalazków Nivei czy Hippa) - szampon (na pierwszy miesiąc zbędny) - nożyczki dla niemowląt - miękka szczotka do włosów - proszek do prania i płyn do płukania dla niemowląt II. Sprzęty codziennego użytku: - łóżeczko z materacykiem, - mata nieprzemakalna, - pościel (poduszka na początku zbędna) - prześcieradło z gumką- 2-3 szt. - kołderka lub śpiworek 1 szt. - przewijak 1 szt. - wózek (głęboki i spacerowy) - fotelik samochodowy - wanienka - ręczniki z kapturkiem- 2 szt. - myjki frotte- 2-3 szt. - termometr do wody - torba podręczna III. Apteczka maluszka: - sól fizjologiczna w ampułkach do przemywania oczu - roztwór soli morskiej do czyszczenia noska - spirytus 70% z jałowymi gazikami do pępka (wg położnej obecnie stosuje się pielęgnację pępka „na sucho, mycie szarym mydłem, delikatne osuszenie i spryskanie Octeniseptem- tym gotowym preparatem spryskiwać pępek) - aspirator do nosa (parę znajomych poleca Nosefrida- najlepsza), raczej nie gruszka - termometr do mierzenia temp.dziecka - Ew.leki na kolkę i paracetamol w czopkach IV. Pierwsze ubranka (rozm.56-62): - koszulki bawełniane, body (z krótkim i z długim rękawem)- 5-7 szt.każdy rodzaj - kaftaniki- 4-6 szt. - śpiochy lub pajacyki rozpinane z przodu, zakrywające stópki- 4-6 szt. - Ew.ciepłe pajacyki, np.z polaru - czapeczki bawełniane- 2-3 cienkie, 1 ciepła, - skarpetki 2-3 pary (większe do ubierania na śpiochy, pajace) - cieplejsze sweterki, bluzeczki (np.z kapturkiem)- 2 szt. - ciepły kombinezon - pieluchy tetrowe 10-15 szt. - pieluchy flanelowe 4-6 szt. - pieluchy jednorazowe (nie kupujcie zbyt wielu newborn) - wilgotne chusteczki pielęgnacyjne - śpiworek do wózka - kocyki- 2 cienkie, 1 ciepły, - rękawiczki- ciepłe 1-2 pary, niedrapki 2-3 pary - rożek- 1 usztywniany? V. Inne produkty i akcesoria dla dziecka i mamy: - herbatki na laktację - wkładki laktacyjne - butelka do karmienia 125-250 ml - smoczki uspokajające -smoczki do karmienia - laktator (niekoniecznie i nie elektryczny, tylko ręczny) -wkładki higieniczne/podkłady -łagodny płyn do mycia krocza po porodzie - bawełniane biustonosze do karmienia- kilka szt. - szczoteczki do mycia butelek i smoczków - krem na brodawki - specjalne siateczkowe majtki - sterylizator

Gość porannarosaaa
jeśli chodzi o mnie to ja oraniczyłam zakuy ciuszków do minimu, ale to tylko dlatego, że troche rzeczy podostawałam. Wszędzie jednak radzą, żeby nie kupować zbyt duzo tych najmniejszych ubranek bo dziecko nie zdazy tego nawet pare razy załozyc i juz za małe... tu masz liste ciuszków: ROZMIAR 56: 3-4 kaftaniki 3-4 par śpiochów 3 pary body z krótkim rękawkiem 3 pary body z długim rękawkiem 3 pajace 3-4 pary półspiochów (nie jest to konieczne, ale ja kupuje bo bardzo fajnie sie to zakłada razem z bodziakami, łatwo ściągnąć i przewinąć dziecko) ew jakiś jeden cieplejszy pajacyk do wyjścia (ten już możesz rozmiar 62 kupić) jakby chłodno było, ale sądze że urodzisz raczej na lato, wiec może być zbędny. Dodam, że przez porę roku, możesz zmniejszyć ilość body z długim rękawem i kupić więcej z krótkim, bo szkoda by było dzidziusia pieklić w upały. Możesz także nie kupować wogóle kaftaników i śpiochów a zamiast tego kupić więcej pajaców, ale to już twój wybór i twoja wygoda :) Pamiętaj, że dziecko w rozmiarze 56 pochodzi może z miesiąc i już będzie trzeba wymieniać ubranka na większe... Rozmiar 62 4-5 kaftaników 4-5par spiochów 4-5 par body z krótkim rękawkiem i tyle samo z długim :) 5 pajaców 4-5 par półśpiochów oczywiście do tego ze 2-3 czapeczki, 2 pary niedrapek, jakieś skarpeteczki. Ceny takich ubranek są różne, zależy gdzie chcesz je kupywać, bo można dostać np. body za 10 zł a gdzie indziej już za 40 zł :) Wczoraj byłam w SMYKU, o mieli tam teraz fajne wyprzedaże, ale normalnie ceny wahają się tam w okolicach minimum 20 zł za parę jakichś śpiochów czy body, 30-40 zł za jednego pajaca, a i widziałam tam też komplety: pajac, body z długim rękawkiem, kaftanik, śpiochy i czapeczka za 80 zł. Ale to było w SMYKU, bo jak pójdziesz do jakiegoś niefirmowego sklepu to kupisz ubranka po 10-20 zł za sztukę.

posiadamy pralki przecież... Ja nie rozumiem co może się stać dziecku po założeniu upranej i wyprasowanej rzeczy po innym dziecku?? Poza tym jakie może być dziecko??????????? Przecież to widać po jakości ubranka ile dzieci w tym chodziło... Jeżeli są sprane tzn że na pewno przechodziło w tym więcej niż 1 dziecko. Po 1 dziecku szczególnie w okresie 1-6 miesięcy praktycznie nie widać czy rzecz jest nowa czy używana jeżeli jest w stanie bdb Nie sądzę żeby ktoś sprzedawał obsrane czy niedoprane rzeczy... Bakterie i zarazki (o ile o tym mówimy) ginął w praniu i wysokiej temperaturze. Jeżeli ktoś ma na tyle kasy żeby pozwolić sobie na ubieranie dziecka w nówki to nie mówię że nie może... ale pisze tylko z doświadczenia że można znaleźć super ciuszki (czasami nowe bo dziecko nie zdążyło czegoś założyć bo wyrosło) za fajną cenę... Dla przykładu... Kupiłam córce jak miała ok 3 miesiące sukieneczkę śliczną za 60zł (podobała mi się strasznie). Mała ubrana była w nią 1 raz na dosłownie 1-2 godz (bo do spania ją przebierałam w coś wygodniejszego). Sprzedałam ją z wielkim trudem za 10zł...

Gość Zingaro2330
O Matko! A mi się tusz w drukarce skończył i muszę przepisywać co kupić hehe ;))

Gość porannarosaaa
no ja ci tak obrazowo napisałam cenę wyprawki, takiej niezbyt wygórowanej. Pamiętaj, że jeśli wpadniesz do sklepu i będziesz kupowała ubranka po 80 zł za komplet t ani się obejżysz i połowa z podanego wyżej budżetu już będzie wykorzystana a to dopiero ubranka! A gdzie tam reszta!

Gość Zingaro2330
Bardzo Wam dziękuję za pomoc ;)) Dużo zdrówka Wam i dzieciaczkom życzę ;)

Gość porannarosaaa
co do niekupowania zbyt wielu pieluch newborn... Noworodka trzeba przewijać po 10 razy dziennie... a licząc, że w paczce jest ok 40 pieluch jedna paczka starczy na 4 dni... więc przez pierwszy miesiąc zużyje ich z 8 paczek...

ja powiem tak;-) z tych list co napisały od razu mogę skreślić wszystkie myjki gąbki i inne pierdoły do kąpieli. Wanienka plus kosmetyk do mycia i myć dłonią;-) Pieluchy tetrowe do niczego nie potrzebne - lepiej więcej flanelowych. Praktycznie całe zakupy dla ciebie i maleństwa poza ciuszkami można zrobić na allegro lub w jednej hurtowni dziecięcej.Idziesz z listą i kupujesz na raz i masz święty spokój. Ciuszki możesz kupować jak akurat będzie kasa.

Gość porannarosaaa
a jednego kurde nie rozumiem, po co dziecku ten roztwór soli morskiej? Przecież jak dziecko jest zdrowe, to nie trzeba mu niczym nosa płukać... bo po co?

Gość natasza andriejewa
Ja zaczęłam kupować tak mniej więcej od 3 m-ca, teraz jestem w 6-tym. Po drodze miałam urodziny i były święta, więc np. dostałam rożek, dwa kocyki, trochę ciuszków i gryzaków od najbliższych. Ja akurat wszystko kupuję nowe. Jeśli jestem gdzieś w Auchan albo Tesco, to zaglądam na działy dziecięce i wyszukuję fajne ciuszki. Np. w Carrefourze ostatnio kupiłam koszulki 62 cm za 3 zł za sztukę, 100% bawełna, innym razem dość gruby dres 68 cm za 20 złotych, więc warto szukać wyprzedaży i powolutku kupować. Pak z allegro nie polecam, kilka moich koleżanek nieźle się rozczarowało, zazwyczaj te rzeczy są zbierane po lumpeksach, a potem sprzedawane w pakach - po co, jak można kupić ładne i nowe rzeczy? Powodzenia w zakupach. Ja na sam koniec zostawiam sobie wózek i kosmetyki pielęgnacyjne dla dziecka, resztę ogarniam na bieżąco.

Gość Co do kasy
To czemu nie odłożycie? Ja bym się nie sugerowała płcią. kupuje wszystko uniwersalne. My za same ciuszki wydaliśmy ok. 1000 jak nie lepiej. Plus koszule do karmienia kosmetyki i inne akcesoria to będzie ok. 3000 jeszcze zależy jakie chcesz lozeczko, czy chcesz komode z przewijakiem itp. Jaki wózek. I wogóle. Ja bym na twoim miejscu odkładała pieniądze i potem jedne wielkie zakupy

Gość Ja jestem w 21tc
nie mam jeszcze zupełnie niczego dla dziecka. Kase myślę, że też lepiej najpierw odłożyć potem kupować. Jeśli chodzi o ubranka to mam zamiar kupować uniwersalne. Planuję też w wiekszość rzeczy zaopatrzyć się na allegro bo wydaje mi się że tak wyjdzie taniej.Wszystko będę mieć nowe dla dziecka. Wózek mam upatrzony- koszt niecałe 2 tys. na resztę planuje przeznaczyć następne 2 tysiące i mam nadzieję, że zmieszczę się w takiej kwocie ;)

Gość anooo
15 tc, to jeszcze trochę za wcześnie, po co ma to leżeć i zajmować miejsce tyle miesięcy...ale ok. 25 tc, to już polecam się konkretnie wziąć, nie czekać do końca, nawet jak chcesz kupować głównie przez internet, to już pod koniec mozesz nie miec siły nawet na przeglądanie w necie, ja tak miałam...a tak wcześniej spokojnie sobie wyszukałam, powybierałam co chcialam, nie wyobrażam sobie pojechać i kupić wszystko na raz, bo wtedy trzeba brać co jest...

Gość Ja jestem w 21tc
Planuje właśnie gdzieś w lutym zacząć coś kupować dla maleństwa. Rzeczy już oglądam, wybieram, szukam opini itp. Kilka razy już leżałam w szpitalu, nie chciałabym żeby coś mnie znowu zaskoczyło.

Gość do anoooo
niekoniecznie.. Ja ze względu na to, że poruszałam się po mieście bez auta to w 2 dni kupiłam wszystkie niezbędne ciuszki. Z tym, że potem dokupowałam jak byłam, np w tesco i coś mi się spodobało to brałam... :) Ciuszku kupiłam ok. 23tc, wózek zamierzam tak zamówić, żeby mieć 2 tygodnie przed porodem, kosmetyki dla maluszka w ostatniej chwili-w szpitalu nie będą mi potrzebne, w razie czego mąż kupi. Ale jak autorka mówi, że ciężko jej z kasą, to niech odkłada...

Gość Zingaro2330
Ja na poczatku lutego mam usg polowkowe i tak na 21 tydzien w weekend przejechac sie i kupic farbe to pokoiku dzieciecego, troche ciuszkow zaczac kompletowac itp. Moja mama mnie urodzila w 34 tygodniu a moja starsza siostre w 29 tygodniu.. wiec same rozumiecie. ;)