Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asgajsgasjasasas

Przepis na sos do spagetti.?

Polecane posty

Gość asgajsgasjasasas

Zeby spakowal jak ten z paczki.

Gość marcowa mama
raczej żeby nie smakował jak te z paczki, bo one smaku nie mają :O

Gość Kup naturalny gęsty
sos pomidorowy w kartonie bądź butelce (chyba takie w Pl są? ). Posmaż (podrumień) na odrobinie oliwy z oliwek startą na miałko cebulkę a jak się przyszkli to dodaj startego czosnku i marchewki (marchewki pół średniej), potem dodaj do podrumienionych składników sos pomidorowy z butelki, przypraw bazylią (najlepiej mrożoną gotową do posypania) i jeszcze do takiego bulgoczącego dodaj 1/4 kostki bulionowej i pogotuj z dwie minutki dodatkowo . NIektórzy dodają do sosu (w trakcie gotowania) starty żółty ser (ementaler, parmezan)

Gość Kup naturalny gęsty
Zapomniałam dodać że taki ugotowany sos trzeba jeszcze przed podaniem zmiksować dobrze (jeżeli ktoś lubi bardzo miałki)

Gość ja to kupuje
w słoiku z knorra do spaghetti:)z torebki jest wstrętny:/ Mięso mielone smażę razem z cebulą i czosnkiem,przyprawiam solą i pieprzem.Jak się usmaży dodaję słoik i gotowe.Na talerz,posypać serem i smacznego:) Wszystkim bardzo smakuje:)

Gość mi smakuje z torebki
:D

Gość ja to kupuje
mi nie,bo jest bardzo wyrazisty:D Ja wolę jak jest dużo warzyw,a sos jest lekko słodkawy:)

Gość Kup naturalny gęsty
Mnie oczywiście chodziło o taki czysty sos pomidorowy bez żadnych dodatków (zmiksowane pomidory) :)

Gość asgajsgasjasasas
ale ja mmam oregano. wyjdzie smak. mi w proszku smakuje. knorra. bolonski. wyrazisty smak daje bazylia czy oregano.

Gość bubblebobble
Jeżeli robisz z mięsem, to najpierw podsmaż mięso (ja używam mielonego), nastepnie zdejmij je z patelni, dodaj trochę oliwy i gdy się nagrzeje, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki, gdy się podsmażą dodaj startą na dużych oczkach marchew, podsmaż. Następnie wyciśnięty czosenk, zioła prowansalskie/oregano, sól, pieprz. Do tego wszystkiego wrzuć mięso, wymieszaj, dodaj pomidory w puszsce. Aby sos był mniej gęsty, wymieszaj łyżkę przecieru pomidorowego z wodą i przyprawami i dodaj. Wychodzi pyszne.

Gość ja to kupuje
co?????????

Gość bubblebobble
Co co? Nie każdy idzie na łatwiznę, jak Ty.

Gość asgajsgasjasasas
ja nie moge smaku zlapac. dodalam oregano ale nie taki smak.

Gość ja to kupuje
o to mi chodziło:D bo nie rozumiem co ona napisała:) asgajsgasjasasas ale ja mmam oregano. wyjdzie smak. mi w proszku smakuje. knorra. bolonski. wyrazisty smak daje bazylia czy oregano.

Gość praca praca praca
bazylia oregano estragon-plus mieso mielone, moze byc z cebulą, i koncentratem.smażyc do 20minut. i makaron.

Gość asgajsgasjasasas
ja sugeruje sie smakiem z paczki. kiedys sama robilam carbonarre i wyszedl mi pyszny. a sppagetti nie wychodzi.

Gość kahjdhfhgf
Autorko pisze się spaghetti a nie sppagetti (sorry za uszczypliwość ale taka prawda) a co do torebek to prawdziwe spaghetti nie smakuje to to które znasz z torebki. Wejdź sobie na przepisy i poszukaj sama.

Gość kahjdhfhgf
a jeszcze tak dla ścisłości , chodzi ci o bolognese? A carbonara to carbonara a nie carbonarre.

Gość asgajsgasjasasas
zrobilam ale to nie to. nie umiem sama zrobic takiego domowego sosu. wiem jak sie pisze. a wole juz carbonare- zawsze sos wychodzi pyszny.

Gość skoro ktoś fascynuje się
smakiem z torebki to nie dziwi mnie też że nie pisze prawidłowo. Prawdziwe spaghetti robi się tak: Składniki to mięso wołowe 1 kg, puszka pomidorów bez skórki, cebula, dwa ząbki czosnku, oliwa z oliwek, jedna garść rozmarynu świeżego i posiekanego, bazylia i oregano (szczypta), szklanka czerwonego wina (półwytrawnego), pieprz, 4 małe marchewki, koncentrat pomidorowy. Roboty jest na 30 minut więc jak autorka powie że reflektuje to napiszę jak się to robi bo tak czasu mi szkoda :).

Wiecie co? Ja moze nawiedzona jakas jestem, ale lepszego spaghetti niz tego z torebki knorra to ja nie jadłam ;P Mówie o spaghetti po bolońsku. A żeby nie było to próbowalam naprawdę wielu wykonań tego dania. Dlatego my to traktujemy jak fast food- ponieważ do McDonald's nie chodzimy w ogóle, na pizzę bardzo rzadko (wole moją własną akurat) to raz w miesiącu/ 2 razy na miesiąc robimy sobie fast foody w domu- hot dogi, hamburgery (te akurat sama też robie, do hot dogów parówki of kors ;P) no i własnie spaghetti z torebki + mieso mielone. Prawdziwy sos mi jakos kompletnie nie leży... cóz widocznie mam bardzo proste podniebienie

In einem groen Topf den Speck, den Rosmarin in Olivenl goldgelb anbraten. Zwiebeln und Knoblauch zugeben und 3 Minuten unter Rhren anschmoren. Dann das Hackfleisch zugeben und anbraten. Danach den Wein zugeben und die Flssigkeit etwas reduzieren lassen. Dann den Oregano, die Mhren und alle Tomaten und n.B. etwas Tomatenmark zugeben. Mit den Gewrzen, auer dem Basilikum, gut abschmecken, nochmals aufkochen, die Hitze fast ganz runter nehmen, Deckel drauf und 1,5 bis 2 Stunden leise kcheln lassen. Kurz vor Ende die Nudeln nach Packungsanleitung al dente kochen. In die fertige Sauce das frisch zerkleinerte Basilikum geben und mit frisch geriebenem Parmesan und Rotwein servieren. W dużym garnku podsmażasz rozmaryn na oliwie z oliwek dodajesz cebule zrobno posiekaną a do tego czosnek i podrumieniasz 3 minuty stale mieszając. Potem dodajesz mięso wołowe (zmielone) i dodajesz wina żeby odparowała wilgoć potem oregano , marchewki (drobno starte) i wszystkie pomidory a do tego odrobina koncentratu pomidorowego . Z przyprawami poddusić ok 1,5 godziny na prawie przygaszonym płomieniu. Jak ktoś woli to dodaje jeszcze suszone pomidory podczas gotowania oraz świeżą bazylię i oregano (garść). Całość posypuje się startym żółtym serem. Przepis jest przywieziony z kraju spaghetti :).

Sorry ale musiałam to przetłumaczyć z niemieckiego (kucharz mówił tylko po niemiecku a ja włoskiego nie znam) :)

Gość asgajsgasjasasas
mama 6 latki- mi tez torebkowe smakuje. a tez tak robie spagetti(;) ). coebluka czosnek , mieso i pomidory. i przyprawy i ser na wierzch.

Gość mi tez z torebki knora
smakuje bolonskie ;) A jadlam takie domowo robione i zadno mi tak bardzo nie smakowalo. Wiem, ze tam sa ulepszacze smaku, ze to niezdrowe ale innego szitfudu nie jadam, to od czasu do czasu moge sobie chyba strzelic to co lubie i co mi smakuje najbardziej, a jest to wlasnie spagetti bolonskie z proszku knorra :P

Gość kaskada24
To ja podam najprotszy i zarazem najbardziej smaczny. Roztop masło w garnuszku, potem dodaj do niego z lyzke maki. Podrumien make z maslem i wtedy dolej przegotowanej wody. Gdy całośc zgęstnieje dodaj przyprawy (czosnek granulowany, maggi, warzywko, pieprz i troszke cukru). Dodaj koncentrat pomidorowy, calosc wymieszaj i podgotuj troche. Na sam koniec dodaj troche slodkiej smietanki. Ta da! Bajeczny smak mojego dziecinstwa :)