Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Cysia1986

Rozjerzdzajace sie rece. Zdjecie.

Polecane posty

Gość Cysia1986

Moj synek ma 4 miesiace i tydzien. Wyczytalam, ze polozony na brzuszku powinien opierac sie na przedramionach i owszem robi to gdy go ladnie poloze i ustawie mu raczki- zblize je do siebie. Trwa w takiej pozycji kilkanascie - kilkadziesiat sekund po czym te raczki uciekaja mu na boki - nie wiem czy robi to swiadomie czy nie. Gdy ich nie poprawie to od poczatku tak mu uciekaja - robi tzw. samolot. Czy powinnam udac sie do rehabilitanta? Nie ma u nas w miescie takiego lekarza , a nie chce bez sensu jechac gdzies dalej. Czy dziecko powinno samo ukladac raczki do taiej pozycji? Czy wazne ze ja wykonuje po ustawieniu raczek przez doroslego. Jak bylo u Was? Gdy poprawie mu raczki, to ma taka pozycje: http://www.dobra-rada.pl/kolka-u-niemowlat-co-nalezy-wiedziec_1380 Gdy nie poprawie albo juz jakis czas lezy, to ma taka pozycje: http://pl.123rf.com/photo_3993357_piec-miesiecy-dziecko-na-brzuch.html

a pozostale umiejetnosci dziecka ? co umie juz ? glowke do siadu podnosi ? moje dziecko w podobnym wieku jak Twoje cofa raczki ale nie az tak

mysle , ze powinnas skonsultowac z pediatra lub rehabilitantem moja corka ladnie utrzymuje sie na przedramionach

Gość Cysia1986
Umie chyba wszystko. Podnosi główkę, trzyma sam gdy go noszę, bardzo sztywno. Ciagnięty za rączki do siadu również ją trzyma prosto. bawi się grzechotkami, przekłada je z rączki do rączki, podnosi, wyrzuca, uderza w stół, przewraca z plecków na boczki i boków na plecy - rzadziej. Tylko te ręce mu uciekają. Jak je poprawię to leży łądnie jakiś czas i znowu to samo.

ile apgaru mialo dziecko i jak z pozostalymi umiejetnosciami ?? xo pediatra mowi przy szczepieniach ?? czy dziecko obraca sie na boczki , lapie za kolana , podnosi glowke do siadu ciagniety za rece oraz na brzuszku czy ladnie podnosi glowke itd

Gość zagrypiona Halina
a rany ale śliczny bobas ,na pyt nie odp bo już nie pamiętam , moje już nastolatki

Daj mu jeszcze trochę czasu. Moja też tak robił, na małysza ale ćwiczyłyśmy leżenie i potem już normalnie się utrzymywała.

Gość natmik
moja córcia robi tak samo z tym, ze nie daje rąk do tyłu tylko na boki prostopadle do tułowia. ma 5,5 miesiaca nigdy nie lubiała lezec na brzuchu zawsze sie denerwuje i płacze i po chwili tak rozkłada rece. nie martwiło mnie to nigdy

Moje dziecko też tak robiło. Neurolog powiedziała, ze to dystrofia barkowa czy jakos tak. U nas robienie takiego samolotu powodowało to, że młody nie chciał ciągnąć główki i dlatego cwiczyliśmy.

Gość Cysia1986
Kurcze, czyli jednak trzeba to cwiczyc? Nie, to nie moj synek, ale moj jest rownie piekny. ;) Jak dla kazdej matki. 1. ile apgaru mialo dziecko i jak z pozostalymi umiejetnosciami ?? -> 10 punktow, 2. co pediatra mowi przy szczepieniach ?? -> nic, bo nie sczepilam 3. 3. czy dziecko obraca sie na boczki , lapie za kolana , podnosi glowke do siadu ciagniety za rece oraz na brzuszku czy ladnie podnosi glowke -> tak, to wszystko wykonuje.

ale czy to drugie zdjecie jako 5 miesiac i ta pozycja na malyysza to jest prawidlowe czy nie ?? to czemu sie martwisz ? tzn ze Twoje dziecko wczesniej ta umiejetnosc osiagnelo.

Gość Cysia1986
Tzn, ze ta pozycja jest prawidlowa??? Serio. Kurde, myslalam, ze to wlasnie jest nie tak, ze zle trzyma rece. Jestes pewna?

Gość Cysia1986
Tylko "5 miesiac dziecko na brzuchu".

poszukaj jeszcze na innych stronach i jak cos znajdziesz to napisz bo sama jestem ciekawa czy to ok czy nie ;-) a niestety nie mam czasu poszukac :-(:-(

Gość Cysia1986
Po pierwsze : absolutnie nie wolno podnosić malutkiej pod pachy i palcami podtrzymywać głowy, Po drugie : nie wolno podnosić pod pupę i pod głowę tak, żeby głowa opadała przez dłoń do tyłu. Po trzecie: nie nosimy w pionie na sobie, podtrzymując główkę Te trzy metody to "zabawa" z wyprostem i odgięciem do tyłu, dająca odginanie ramionek do tyłu i Maluszek uczy się, że głowa nie jest w przedłużeniu kręgosłupa, lecz na karku, a to nie prawda !!!!!!!!!!!!! Rezultatem takiego postępowania przez pierwsze tygodnie jest tak silna, nawykowa praca pleców, z odchodzeniem rąk na boki, a rezultat takiej dynamiki to ....... niemożność prawidłowego leżenia pa brzuchu, wsparcia mocnego na łokciach i robienie pompek praca. Trzeba, podnosiś skrętem tułowia, nosić w fasolkę bokiem do siebie, trzymając główkę w zagłębieniu łokcia, z mocno podwiniętą pupą i prawidłowo kłaść na brzuchu. Rączki podparte na łokciach, troszkę do przodu w stosunku do barków, i wtedy uda się wyperacować .... robienie pompek, a nie odginanie się. Mają pracować mięśnie przodu klatki piersiowej, a nie plecy. Odginanie się i robienie skrzydełek rączkami to dopiero końcówka 5 miesiąca.

Gość Cysia1986
Czyli albo to nieprawidlowe, albo szybciej sie nauczyl . Robi to juz z miesiac, wiec raczej to pierwsze. Chocia w sumie zawsze byl silnym dzieckiem.

Gość kurde no wiesz
każde dziecko jest inne , każde rozwija się w swoim własnym tempie,moja córka też nie chciała trzymać rączek pod sobą w wieku 5 mies, szybko też nauczyła obracać się z brzuszka na plecy bo nie lubiała tak leżeć, ma teraz 10 mies , od niedawna siada z płaskiego , raczkuje ale wcześniej zaczęła dreptac na nóżkach , więc nie ma jednego wzoru na dziecko, poczekaj , poćwicz z dzieckiem , a jak będzie tak dalej idź do lekarza, a dlaczego nie szczepisz?