Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wre4try

co zrobic zeby makaron sie nie posklejał??

Polecane posty

Gość wre4try

robie dzis spaghetti, makaron bede gotowac za chwile, mąż wraca z pracy wieczorem,, bedzie miał makaron odgrzewany w mikrofalówce, i tutaj moje pytanie, kiedy ugotuje makaron to jest ok, ale jak wystygnie to po prostu jest z niego jedna wielka klucha, dodam ze dodaje troche oleju czy oliwy do wody w której gotuje sie makaron, czy jest na to jakis sposob, zeby makaron po wystygnieciu był taki jak odrazu po ugotowaniu?co robie zle?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kfiifi
nie ma, musisz ugotowac na krotko przed jego przyjsciem do domu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Wujek doobra radaa
kupuj dobrej jakosci makaron to nie bedzie ci sie sklejał a tak wlej troszke oliwy do wody gotujacej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ll
Ja gotując makaron nie dodaję żadnej oliwy. Do pierwszego zagotowania,jak pojawi się ta biała piana wyłączam gaz,przykrywam pokrywką i on sam dojdzie. Może za bardzo rozgotowujesz makaron,innego powodu nie widzę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość herrr
makaron gotuje się parę minut, dlaczego nie możesz tego zrobić wieczorem?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wre4try
poniewaz ja chce zjesc teraz a nie wieczorem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przelać obficie zimną wodą. Jest to również zdrowe, bo dzięki temu makaron ma mniejszy ładunek glikemiczny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wre4try
ok, dziekuje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja nie mam pracy a ogladam
nie wiem jak to robisz, ale mi się nawet najtnszy z biedronki nie skleja :D Ale faktycznie jak wlozysz makaron na durszal po ugotowaniu przelej go zimną woda

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hghfhfghgfhfghgfhgfhgfhghfgh
hahah rzeczywiscie wielki problem ugotowac sobie a wieczorem facetowi :d hahahahah ten temat to żart prawda ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja do gotującej wody dodaje
dosłownie 2 krople oliwy,wtedy makaron sie nie sklei. POza tym trzeba pilnować,żeby się nie rozgotował. na koncu jak odcedzam na icie to przelewam zimna wodą i jest pyszny. czy to do sosów,czy do zupy czy zapiekanek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
poza tym spaghetti bolognese podaje sie po wymieszaniu makaronu z sosem wiec po prostu polacz razem i po podgrzaniu bedzie dobre. i rzeczywiscie makaronu sie nie przelewa zimna woda. a zeby sie nie sklejal to nawet nie trzeba dodawac oleju, wystaczy ugotowac al dente w duzej ilosci wody na duzym gazie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Mi też się skleja i to nie znaczy że używam gorszych makaronów spagetti wymieszaj obrazu z sosem to się nie slei

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A mi się nie skleja. Oczywiście dodaje troche ooleju, przelewam zimną woda albo od razu mieszam z sosem. Pozatym makarony z górnej płki nie beda sie sklejac. Przekonałam sie bedac we włoszech, że jakosc makaronu ma wielkie znaczenie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ponoć to mit z tym dodawanie oleju do wody ;) Nie wiem, ja nie dodaję i makaron i tak sie nie skleja , włoski primo gusto kupuję, jest bardzo dobry. Makaron musi być dobrej jakości bo inaczej na 100% nam się sklei albo zrobi się z niego paćka ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
oliwa na wierzch wypływa ,więc to dobry kucharzu żle radzisz,oliwa nie wymiesza sie z wodą a ttym bardziej z makaronem hi hi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
2 łyżki oleju i razem gotuje,od lat tak robię.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mylifemyway
Jeżeli Ty makaron gotujesz po południu, a mąż wraca wieczorem do domu i siłą rzeczy makaron do tej pory jest suchy i posklejany, to polecam przegotować wodę i przelac go goraca wodą :>

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gośćAmanda
Ja używam makaronu Lubelli pełne ziarno i sie nie skleja, chyba że faktycznie jak pisze poprzedniczka się uleży przez pół dnia ale na to też mam sposoby.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
olej czy oliwa to mit, poczytajcie sobie. Najlepiej wymieszać makaron od razu z sosem a jak mąż wróci do podgrzać z odrobiną wody. Nic nie będzie posklejane.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość deaa

Najlepiej używać makaronów arrighi to nic się nie sklei. Ja to nawet nie przepłukuję ich wodą, co prawda lubię aldente, bo nie tuczy i jest o wiele zdrowszy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gabi

Ja taki makaron poklejony gotowany kilka godzin wcześniej,  wrzucam dosłownie na kilka sekund do wrzątku. I jest gotowy do jedzonka :) 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czertka

moim zdaniem dużo też zależy od tego jakiej jakości makaron kupujesz, ja zawsze kupuję włoski arrighi i nie mam problemu z posklejanym makaronem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość klinnka

Dobrej jakości makaron nie sklepi się 🙂  Najzdrowszy   jest z pszenicy durum albo ten z pełnego ziarna, ja lubię też ten włoski makaron ma bardzo dobrą jakość.
 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cześka

ja kupuję już tylko ten włoski makaron arrighi i jestem bardzo zadowolona z jego jakości po ugotowaniu, jest sprężysty, nieposklejany i nierozgotowany, polecam jeśli któraś poszukuje dobrej jakości makaronu. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cześka

ja kupuję już tylko ten włoski makaron arrighi i jestem bardzo zadowolona z jego jakości po ugotowaniu, jest sprężysty, nieposklejany i nierozgotowany, polecam jeśli któraś poszukuje dobrej jakości makaronu. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×