Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość no po co?

szkoła rodzenia ??? potrzebna??

Polecane posty

Gość no po co?

Tak jak w temacie, czy któraś z Was chodziła do takiej szkoły? A może wręcz przeciwnie??? Jakie są Wasze opinie i doświadczenia?

Gość myskaff
ja nie chodziłam..... wszystko samo jakoś poszło :)

Gość wyjełaś mi to z ust:)
Też chciałam o to dzisiaj zapyta :D

Gość Kurka bez pazurka
To zależy od stanu Twojej wiedzy i doświadczenia:) Ja poszłam na pierwsze zajęcia i ręce mi opadły jak słuchałam tych oczywistych oczywistości. Później miałam ciążę zagrożona i szkoła poszła w odstawkę. Kontynuowała ją moja koleżanka i niczego wielce ciekawego stamtąd nie wyniosła. Może jak ktoś zupełnie nie ma pojęcia o pielęgnacji dziecka bądź przeżywa długi i męczący poród to wiedzę wyniesioną ze szkoły jakoś spożytkuje. Dla mnie nie było tam nic niezbędnego. Przy porodach współpracowałam tylko z położnymi i to mi zdecydowanie wystarczyło.

Gość no po co?
właściwie to chciałam usłyszeć , dzięki dziewczyny :) nie wybiorę się... rozumów wszystkich to nie pozjadałam jeszcze, ale myślę że bez szkoły jakoś dam radę w takim razie:)

Gość Podobnie
Ja myślałam że wszytko wiem ale szkoła rodzenia to była dla mnie kopalnia wiedzy. Nie na temat porodu bo o tym była jedna lekcja, ale a temat usypiania, karmienia, masaży. Poza tym poznaliśmy super ludzi.

w moim szpitalu jak sie chodzi do szkoly rodzenia to nie trzeba potem placic za sale indywidualna do porodu :) szkola koszt 250zl a sala po za tym 350zl wiec sie oplaca chodzic do szkoly, zawsze tez mozna poznac polozne :)

Gość no po co?
no , właściwie to poznać można inne pary i to fajne by było, ale nie ciągnie mnie.. a ciężko by było, bo zapisywać się trzeba dużo wczesniej , teraz to już tylko prywatnie mi pozostaje bo za późno jest.. 33tc zaczęłam

teoria teorią, a w praktyce i tak czekasz kiedy tylko będzie koniec i nie pamiętasz absolutnie nic. A co do pielęgnacji dziecka - mi wystarczyło parę filmików z neta, kilka czasopism i książek, instynkt macierzyński i miłość do maluszka. Nie miałam wcześniej do czynienia z żadnymi dziećmi, a poradziłam sobie doskonale. Koleżanka w szkole rodzenia najadła się tylko strachu, ale nie będę tutaj o tym pisać i straszyć przyszłe mamy.

Gość chodzę:)
ja chodzę bo jest za darmo w ramach NFZ, a poza tym nie mam doświadczenia z dziećmi. Bardzo dużo rzeczy, które tam mówią jest oczywiste, ale jest też wiedza bardzo przydatna, np. jak wybrać wózek, na co zwrócić uwagę przy wyborze - akurat mówiła o takich szczegółach, gdzie nigdzie w necie o tym nie przeczytałam. Dużo uwagi też poświęca się pielęgnacji noworodka o czym osoba niedoświadczona nie ma pojęcia. Pewnie dla was wydaje się to łatwe, ale skąd ja mam wiedzieć jak takie kilkudniowe dziecko wykąpać? Mówiła też dużo o laktacji. Są plusy i minusy. Niby wszystko można przeczytać w książkach, czasopismach, w internecie, ale jak coś się zobaczy i samemu spróbuje (nawet tylko na tych śmiesznych lalkach) to zupełnie inaczej niż sama teoria.

teoria teorią, a w praktyce i tak czekasz kiedy tylko będzie koniec i nie pamiętasz absolutnie nic. A co do pielęgnacji dziecka - mi wystarczyło parę filmików z neta, kilka czasopism i książek, instynkt macierzyński i miłość do maluszka. Nie miałam wcześniej do czynienia z żadnymi dziećmi, a poradziłam sobie doskonale. Koleżanka w szkole rodzenia najadła się tylko strachu, ale nie będę tutaj o tym pisać i straszyć przyszłe mamy.

Gość dffeere
w pierwszej ciąży nie chodziłam i urodziłam szybko, a metody oddychania nauczyłam sie sama ..teraz w drugiej ciąży tez nie chodzę..to tylko strata kasy...

Gość nie wiem jak w polsce
ale ja chodzilam do szkoly rodzenia w uk. nawet nie mialam ochoty tam chodzic- ale mnie polozne zachecaly i zachecaly... W sumie nie wydaje mi sie az nadto potrzebne, to samo mozna z ksiazek wyczytac... jedynie co pamietam stamtad to to ze polozna do 2go roku dziecka karmila je piersia.. tyle. strata czasu.

Gość Kurka bez pazurka
Jak widać właśnie wszystko zalezy od wiedzy, umiejętności oczekiwań i potrzeb potencjalnych kursantek:) U nas w szpitalu dziewczyny po szkole rodzenia i te baz szkoły były traktowane tak samo i za nic nie musiały płacić

Gość Podobnie
Wiadomo ze każda mama sobie poradzi bez szkoły rodzenia, ale na zajęciach jest super. Szczegół dla przyszłych tatusiow. Moja koleżanka chciała się zapisać jak była w 3 ciąży bo wcześniej u nas nie było.

wydaje mi się chyba, że to zależy od szkoły rodzenia - tam nie ma jednolitych "programów zajęć" - każda jest inna.

pytanie autorki jest troszke bez sensu :D wiadomo ze dla jednych warto, mozna sie czegos nauczyc, poznac ludzi a w innej szkole olewaja i tyle. jedne lubia takie zajecia a inne wola pojsc na zywioł

Gość chodzę:)
właśnie, zapomniałam dodać, że chodzę tam z mężem i dla niego jest to typowa szkoła. On nie czyta czasopism i nie przegląda internetu w celu poczytania o opiece nad noworodkiem. Tam wszystkiego się uczy. Niezapomniane wrażenia dla kobiet:) Poza tym u nas położna dużo zwraca też uwagi na to by tatuś wiedział jak czuje się kobieta gdy przychodzi do domu, uświadamia im mnóstwo rzeczy, o których faceci nie mają zielonego pojęcia, nawet ci bardzo zaangażowani. Ja akurat nie mam tego problemu, ale na forum często pojawia się motyw wścibskiej teściowej:) a położna prosto z mostu mówi jak facet ma reagować, co mówić do wszechwiedzących ciotek, które przychodzą do domu na drugi dzień i dają złote rady. Wiadomo, że jak powie to obca osoba to inaczej się to odbiera. Bardzo dużo zależy od prowadzącej. Nasza jest super. Poza tym o samej ciąży i porodzie na 10 spotkań mówiła tylko na 2 czy 3.

Gość Podobnie
Chodzę - to ja chyba nie do tej samej szkoły chodziłam :-)

Gość Podobnie
Miało być ze do tej samej :-)

Gość mnie się przydała
informacje o pielęgnacji noworodka, o połogu, możliwych komplikacjach, zwyczajach i praktykach na oddziale w tym szpitalu, karmieniu, znieczuleniach, pierwszej pomocy dla niemowląt, chustowaniu... i o wielu innych rzeczach, o które mozna się było zapytać fachowców. szkoła była za darmo.

Gość mnie się przydała
i oczywiście zgadzam się, że warto zawlec ojca dziecka na doszkalanie.:D