Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

asiazalamana

alimenty

Polecane posty

hej chcialam sie poradzic z mezem mam 3dziec 4lata 2lata i 5miesiecy wystapilam o rozwod i alimenty po 500zl na jedno starsza corka ma padaczke . Maz zarabia 1.400zl nie odwiedza dzieci itd dzwonil dzis i powiedzial ze sad przyzna mi 150zl na jedno dziecko . Czy to mozliwe

na pewno nie przyzna 500 zł !!!! wszystko zależy jakie on ma obecnie wydatki, koszty etc czy ma drugą rodzinę, kogoś na utrzymaniu, kredyty ......niestety na więcej niż po 300 zł max ( i to też przy przychylności sądu ) liczyć przy takim dochodzie męża nie można. Przykro ale takie są realia - ja stawiam na 800 zł łącznie

Gość Majka.k
A ty pracowałaś masz jaki swój dochód.Te jego 1400 to sciema czy faktyczny dochód i jaki on ma zawód.

Gość .....DO AUTORKI TEMATU........
z porad prawnych Przykład na ustalanie wysokości alimentów: Jan Kowalski odszedł od żony i dzieci. Z wykształcenia jest informatykiem. Przez okres kilku lat pracował w sklepie o profilu informatycznym ( sprzedaż komputerów, części komputerowych, oprzyrządowania, etc.). Obecnie zatrudniony jest w kawiarence internetowej, w której zajmuje się obsługą klienta oraz bieżącymi naprawami sprzętu. Za wykonywaną przez siebie pracę otrzymuje wynagrodzenie 1500,00 zł. miesięcznie. Emilia Kowalska skierowała przeciwko mężowi pozew o alimenty na trójkę ich małoletnich dzieci w kwocie po 500,00 zł. na każde dziecko. Sąd może przychylić się do wniosku pani Emilii, mimo iż zakres jej żądania obejmuje całą pensję męża. W oparciu o analizę współczesnego rynku pracy sąd może wysnuć wniosek, ze Jan kowalski jako informatyk może zarobić miesięcznie kilka tysięcy złotych. Praca w kawiarence internetowej nie jest w pełni zbieżna z jego kwalifikacjami zawodowymi, a zatem przy odrobinie dobrej woli Jan kowalski mógłby znaleźć lepiej płatną pracę, lub też dorabiać na umowę zlecenie lub umowę o dzieło pisząc programy komputerowe. wejdź na stronke kancelarii adwokackiej -Grzybkowski,Guzek,Jackowski - link ------http://grzybkowski-guzek.pl/pl/pro-publico-bono/167-koszt-utrzymania-maloletniego-wygodne-arkusze-kalkulacyjne.html Na dole strony sa arkusze utrzymania dzieci-wybierz arkusze odpowiednie dla wieku twoich dzieci (dla każdego dziecka jeden arkusz),pobierz i wypełnij. Nie zawyżaj cen. Wpisuj ceny po przecinku,nie po kropce. Po wypełnieniu kalkulator tobie obliczy kwotę jaka wydajesz na dziecko w ciagu roku. Skoro ty opiekujesz sie dziecmi jasne jest ze do pracy iśc nie możesz-twoja opieka jest wkładem własnym. Twój mąż ma zdrowe rece i wolny czas więc wszystkimi kosztami zwiazanymi z utrzymaniem dzieci powinnas obciązyc jego w pozwie o alimenty. Nie jest tak,ze matka i ojciec powinni płacic na swoje dzieci po połowie. Gdyby tak było to żądaj aby twój mąż siedział z dziećmi również w połowie i robił wszystko przy dzieciach tak jak ty(gotowałby,prasowałby,sprzatłby,myłby,chodził na spacery,do lekarzy,do szkoły itp...) np mąż od 7 do 19 ty od 19 do 7 w nastepnym tygodniu zmiana.Ty w takich układach miałabyś czas na podjecie pracy tak jak mąż-mogłabys wtedy płacic w połowie 50/50. Nie jest prawda,ze sad zasadzi tobie alimenty od jego pensjii-sad moze wziąć pod uwage jego mozliwosci zarobkowe np jesli jest kierowca to może pracujac w swoim zawodzie zarobić 4 x tyle co jego pensja albo jesli jest mechanikiem to równiez mozliwosci zarobkowe ma wieksze. Jesli nie ma zawodu to weż gazete i udowodnij mu ze kopiac rowy zarobi jeszcze raz tyle co zarabia. Niestety małżeństwo zobowiazuje-on jest mężczyzną i ma wiecej siły-ty niestety kopac rowów nie mozesz chociazby dlatego ze masz zupełnie inna budowe niz on a co za tym idzie mniej siły. Walcz o siebie i dzieci. Nie mów mu o swoich planach i wiadomościach które tu uzyskałaś-działaj w sadzie przez zaskoczenie. Napisz zwykły ,prosty pozew o alimenty np w kwocie po 500 zł na jedno,uzasadnij ta kwotę na sprawe idż z pismem procesowym napisanym w 3 egzemparzach-jedno dla sadu,jedno dla męża jedno dla siebie. Wrecz sędziemu i jemu zaraz po wejściu na rozprawę,podepnij do tego arkusze utrzymania dzieci-naucz sie obronic to co tam napiszesz. Jak napisac pismo procesowe musisz iśc do prawnika w każdym MOPS-ie jest prawnik który udziela porad za darmo. Jesli nie to ja tobie napisze maila pozdrawiam

oczywiście, że mozna ZAWSZE zawalczyć nawet o niemożliwe ale trzeba mieć też bardzo silny charakter wiedzę lub dobrego adwokata , ja odpowiedziałam jakie są standardowe podejścia ale każdy przypadek jest inny i trzeba go w taki sposób pojmować .Najwazniejsze to uwierzyć - mój ex powiedział na sprawie iż na dwójkę dzieci nie da więcej jak xxxxx kwotę - adwokat najlepszy w mieście zaśmiała mi się w oczy kiedy zapytałam czy mogę wnioskować o więcej - stwierdziła iż takich alimentów ten są nie przyznaje a ja.....zażądałam kwoty dwukrotnie wyższej i bez najmniejszego problemu dostałam mimo, że w uszach dzwoniły mi słowa adwokatki udzielającej porady prawnej za 100 zł - i przełamałam panujące stereotypy :)) tak więc warto tylko trzeba w to wierzyć .Uda się

ma zawod szkutnik ja nie pracuje choc gdybym miala jak isc to bym poszla ale nie mam z kim dzieci zostawic . A co do mojego meza to bierze rowniez nadgodziny i jego wyplata za listopad wyniosla 4000zl bo szef liczyl niedziele -100procent a dzieciom dal 500zl i tych pieniedzy mialam oplacic przedszkole kupic pampersy mleko malemu itd zalamana jestem nawet nie mam za co kupic ubran dzieciom :(

czyli widzisz, już obraz się zmienia :))) z 4000 zł już 1500 dostaniesz - i nawet nie bardzo musisz udowadniać na pismie, iż mąż ma tyle wystarczy, że w pozwie złożysz wniosek o zobowiązanie pozwanego do przedstawienia rozliczenia rocznego PIT a dostaje na " czarno " te nadgodziny to wystarczy udowodnić mi ( czyt. wyliczyć ) ile wydaje na siebie

to bedzie proste wyliczyc ile mu potrzeba na jego utrzymanie. Mieszka teraz u siostry swojej i nic go nie interesuje zeby na swiatlo dac itd.

Gość .....DO AUTORKI TEMATU........
asiazalamana-zbieraj dowody na to ile on zarabia. Jako szkutnik ma mozliwosci zarobkowe. Dowiedz się ile moze wyciagnąc za jedna robote. Dasz radę. Nie załamuj się!! Musisz działać rozsadnie. Tak jak napisałam-najpierw złóz pozew o alimenty pisany prostym językiem ,czekaj na termin rozprawy a nastepnie na samej rozprawie wręcz PISMO PROCESOWE-poczytaj o tym w necie tu masz stronkę-wszystko o alimentach,wzory pism http://www.praktyczneprawo.pl/alimenty-pisma-procesowe/pisma-procesowe-uwagi-ogolne/ tu inna stronka http://www.pryzmat.org.pl/index.php?page=porady/wzorypism Co powinno zawierać pismo procesowe: -oznaczenie miejsca i daty jego sporządzenia (np. Kraków, dnia 1 stycznia 2007); -oznaczenie sądu, do którego kierowane jest pismo; -imię i nazwisko lub nazwa stron procesowych, dane pełnomocników procesowych (np. adwokatów) wraz z adresami zamieszkania oraz adresami do korespondencji, jeśli są inne niż zamieszkania; -oznaczenie rodzaju pisma (np. wskazanie, że jest to pozew o alimenty); -osnowa wniosku lub oświadczenia oraz dowody na poparcie przytaczanych okoliczności; -wymienienie załączników; -każde kolejne pismo w sprawie powinno zawierać sygnaturę akt; -pozew powinien zawierać dokładne określenie roszczenia, wartość przedmiotu sporu (w sprawach majątkowych) oraz przytoczenie okoliczności popierających żądanie; - uwaga! dla pewnych rodzajów spraw wymagane jest, aby pismo procesowe składać na odpowiednim urzędowym formularzu; Niewłaściwe oznaczenie pisma lub inne oczywiste pomyłki nie wpływają na nadanie biegu pismu. Jeśli jednak sąd znajdzie poważniejsze uchybienia formalne, które uniemożliwią sądowi nadanie dalszego biegu pismu, to wówczas wzywa osobę składającą pismo do poprawienia tych uchybień w ciągu tygodnia. Jeśli osoba uzupełni braki w terminie,wówczas pismo wywołuje skutki od momentu jego złożenia po raz pierwszy. Jeśli braki nie zostaną poprawione lub zostaną poprawione ale po upływie terminu tygodniowego, wówczas sąd zwraca pismo i nie wywołuje ono żadnych skutków. Jeśli osoba składająca pismo nie korzysta z pomocy adwokata lub radcy prawnego wówczas sąd wskaże jej na to, jakie błędy zawiera pismo procesowe oraz pouczy ją o skutkach jego zwrotu i ponownego wniesienia. - pismo składa się wraz z załącznikami na dziennik podawczy w sądzie albo wysyła pocztą, przy czym ważne jest, aby nadać je listem poleconym i zachować dla siebie dowód jego nadania- jedyny dowód, że kierowało się pismo do sądu; -należy zachować dla siebie jedną kopię pisma (jeśli składa się je na dziennik podawczy, to na kopii zostanie przybita pieczęć sądu wraz z datą i ilością złożonych załączników); -pismo powinno zostać opłacone (uwaga! niektóre pisma zwolnione są z wpisu sądowego, np. pozew o alimenty, o ustalenie ojcostwa i roszczenia z tym związane, wniosek o zwolnienie od kosztów sądowych); -jeśli osoba składająca pismo (np. powódka składająca pozew o rozwód) chce się starać o zwolnienie od kosztów sądowych, to łącznie z pismem należy złożyć wniosek o zwolnienie od kosztów sądowych; - jeśli w sprawie jest ustanowiony pełnomocnik, który składa pismo a nie przedstawiał sądowi dotychczas swojego pełnomocnictwa, to także do pisma powinno być załączone pełnomocnictwo; -pozew, apelacja powinny być sporządzone w 3 egzemplarzach, z czego 1 zostaje dla powoda/powódki, wnioski, zażalenia w 2 egzemplarzach; - dołączając załączniki do pisma procesowego także należy je skserować. Uwaga! sądy zazwyczaj przyjmują jedynie oryginały dokumentów dołączanych do pism (np. oryginały aktów stanu cywilnego, wyroków sądu, itd.). -pisma procesowe należy bezwzględnie podpisać odręcznie, niezależnie od tego, czy u spodu dokumentu znajduje się już imię i nazwisko np. wydrukowane na komputerze; -pismo procesowe nie musi być sporządzone na komputerze, maszynie do pisania- ważne jednak, aby było czytelne; W PISMIE PROCESOWYM PISZESZ: PODTRZYMUJE W CAŁEJ ROŚCIĄGŁOŚCI POZEW O ALIMENTY JEDNOCZESNIE DODATKOWO PODNOSZĘ O - KWOTĘ ALIMENTÓW NA CÓRKE....imię,nazwisko,ur.... KTÓRA CHORUJE NA... I POSIADA ORZECZENIE O NIEPEŁNOSPRAWNOSCI DO WYSOKOSCI 900 ZŁ :) -KWOTE ALIEMNTÓW NA........DO KWOTY..... -KWOTE ALIMENTÓW NA...... DO KWOTY.... UZASADNIENIE MĄŻ MÓJ.......Z WYKSZTAŁCENIA JEST.... I PRACUJE....JEGO ZAROBKI KSZTAŁTUJA SIE NA POZIOMIE.... JEDNAK PRZEDSTAWIANA PRZEZ MĘŻA KWOTA NIE JEST PRAWDZIWA BOWIEM MĄŻ MÓJ PRACUJE W GODZINACH NADLICZBOWYCH ORAZ W DNI WOLNE OD PRACY GDZIE STAWKA GODZINOWA PRZEZ PRACODAWCE WYNOSI 200% STAWKI W DNI PRACUJĄCE. BEDAC SAMOTNA MATKĄ ZMUSZONA JESTEM WYPEŁNIAC WSZYSTKIE OBOWIAZKI ZWIAZANE Z WYCHOWANIEM I OPIEKA NAD DZIECIMI SAMA. MĄZ MÓJ OD CHWILI WYPROWDZENIA SIE Z DOMU TJ W DNIU .... NIE ODWIEDZA DZIECI,NIE POMAGA W PROCESIE WYCHOWAWCYM OGRANICZJAC SIE JEDYNIE DO PRZESŁANIA PIENIEDZY W KWOCIE 500 ZŁ W DNIU.... DASZ RADĘ :)

musze dac rade :) dzieki za porade . A pozew zostal zlozony juz w listopadzie i mam zamiar wynajac prawnika troche on kosztuje ale moze jakims cudem wynajme go

Gość ulkiulki
Sprawa o alimenty jest prosta jak chcesz go udupić należy udowodnić np że wydawaliście więcej niż on teraz podaje.Pare innych myków np tel od znajomego do szefa z zapytaniem o oferte pracy.

no ba :) da sie udowodnic na swieta dal mi 500zl a tu moja cala trojca zachorowala wpierw zapalenie oskrzeli a za 2dni zapalenie pluc. A mam pytanie bo moja doktorka dziecinna powiedziala ze moze mi wypisac zaswiadczenie ze dzieci czesto choruja to przyda sie tez do sadu

Gość Majka.k
Pewnie że tak.

Gość hej oo wam
dajcie pomysły jeszcze na jakieś myki do sądu,jak facio podaje najniższą na papierze, a wozie sie autem i ma prywatnego prawnika?

Gość ulkiulki
Wyłuszczyć mu wszystkie jego opłaty ile się da czynsz paliwo lekarza samochód.W oztateczności zostaje inspektorat pracy i urząd skarbowy .Ale musze powiedzieć że nam numer z zapytaniem o pracę wyszedł super.Jeden telefon a pan przed rozprawą jak usłyszał to mało go szlag nie trafił.

Gość Karbasz
A 2001 roku sad zasodzil mi alimenty w wysokosci 1200 zl na dwoje dzieci nie zarabialem wtedy ani grosza of 6 ciu miesiecy Ale sad stwierdzil ze rokuje nadzieje na zarabianie pieniedzy w przyszlosci jeszcze mi przypierdzielili rok do tylu z odsetkami .... Nie mialem pracy mialem 16000 wplacic do komornika I 1200 alimentow do pierwszego musialem wyjechac za granice Od 2004 place 1400zl I co chile mam Jakies problemy ze za malo .... Od kilku lat nawet nie odbieraja Odemnie telefonow spotykac sie nie chca proNowalem wspolne wakacje nie ale Potem pieprza w okolo ze Nigdy nie byly na wakacjach Bo nie maja kasy matki mscicielki potrafia zniszczyc zycie ex mezowi sobie I dzieciom moje dzieci tak mnie nie nawidza ze nawet juz nie wiedza dla czego matka mscicielka popierniczyla Im w glowach a mozna bylo wspolnymi silami wychowac dzieci Teraz moje dzieci maja juz zniszczona psyche przez matke mscicielke wiecznie cierpiaca

Gość Karbasz
Wy wiedzmy caly czas tu piszecie jak udupic czlowieka wam nie chodzi o dobro dzieci wy chcecie zemsty jestescie chore z nienawisci I tak uczycie swoje dzieci

Gość ZZZ Zniecierpliwiony
asiazalamana hej chcialam sie poradzic z mezem mam 3dziec 4lata 2lata i 5miesiecy wystapilam o rozwod i alimenty po 500zl na jedno starsza corka ma padaczke . Maz zarabia 1.400zl nie odwiedza dzieci itd dzwonil dzis i powiedzial ze sad przyzna mi 150zl na jedno dziecko . Czy to mozliwe """" Skoro zarabia 1400 to jak ma płacić 1500??? A z czego on ma żyć i i pracować? A ile Ty płacisz na utrzymanie swoich dzieci? Może wystąp do pracodawcy , by płacił mu więcej. I od swojego również.

Gość ona nie była
i tak się to gówno ciągnie od pokoleń. Matki wolą nie myśleć o tym, że w przyszłości ich synowie moga przejć przez takie piekło

Gość Milena1978
do "hej oo wam"- rt. 133 1. Rodzice obowiązani są do świadczeń alimentacyjnych względem dziecka, które nie jest jeszcze w stanie utrzymać się samodzielnie, chyba że dochody z majątku dziecka wystarczają na pokrycie kosztów jego utrzymania i wychowania. art. 135 1. Zakres świadczeń alimentacyjnych zależy od usprawiedliwionych potrzeb uprawnionego oraz od zarobkowych i majątkowych możliwości zobowiązanego. 2. Wykonanie obowiązku alimentacyjnego względem dziecka, które nie jest jeszcze w stanie utrzymać się samodzielnie, może polegać także, w całości lub w części, na osobistych staraniach o jego utrzymanie lub wychowanie. art. 136 Jeżeli w ciągu ostatnich trzech lat przed sądowym dochodzeniem świadczeń alimentacyjnych osoba, która była już do tych świadczeń zobowiązana, bez ważnego powodu zrzekła się prawa majątkowego lub w inny sposób dopuściła do jego utraty albo jeżeli zrzekła się zatrudnienia lub zmieniła je na mniej zyskowne, nie uwzględnia się wynikłej stąd zmiany przy ustalaniu zakresu świadczeń alimentacyjnych. Zwróć uwagę na paragraf 136 :)

Gość do karbasza
przykład Jan Kowalski odszedł od żony i dzieci. Z wykształcenia jest informatykiem. Przez okres kilku lat pracował w sklepie o profilu informatycznym ( sprzedaż komputerów, części komputerowych, oprzyrządowania, etc.). Obecnie zatrudniony jest w kawiarence internetowej, w której zajmuje się obsługą klienta oraz bieżącymi naprawami sprzętu. Za wykonywaną przez siebie pracę otrzymuje wynagrodzenie 1500,00 zł. miesięcznie. Emilia Kowalska skierowała przeciwko mężowi pozew o alimenty na trójkę ich małoletnich dzieci w kwocie po 500,00 zł. na każde dziecko. Sąd może przychylić się do wniosku pani Emilii, mimo iż zakres jej żądania obejmuje całą pensję męża. W oparciu o analizę współczesnego rynku pracy sąd może wysnuć wniosek, ze Jan kowalski jako informatyk może zarobić miesięcznie kilka tysięcy złotych. Praca w kawiarence internetowej nie jest w pełni zbieżna z jego kwalifikacjami zawodowymi, a zatem przy odrobinie dobrej woli Jan kowalski mógłby znaleźć lepiej płatną pracę, lub też dorabiać na umowę zlecenie lub umowę o dzieło pisząc programy komputerowe art. 136 KRiO Jeżeli w ciągu ostatnich trzech lat przed sądowym dochodzeniem świadczeń alimentacyjnych osoba, która była już do tych świadczeń zobowiązana, bez ważnego powodu zrzekła się prawa majątkowego lub w inny sposób dopuściła do jego utraty albo jeżeli zrzekła się zatrudnienia lub zmieniła je na mniej zyskowne, nie uwzględnia się wynikłej stąd zmiany przy ustalaniu zakresu świadczeń alimentacyjnych. Chyba zrozumiałeś dlaczego Sąd zasądził wyższe alimenty od twoich zarobków.

Gość do karbasza
przykład Jan Kowalski odszedł od żony i dzieci. Z wykształcenia jest informatykiem. Przez okres kilku lat pracował w sklepie o profilu informatycznym ( sprzedaż komputerów, części komputerowych, oprzyrządowania, etc.). Obecnie zatrudniony jest w kawiarence internetowej, w której zajmuje się obsługą klienta oraz bieżącymi naprawami sprzętu. Za wykonywaną przez siebie pracę otrzymuje wynagrodzenie 1500,00 zł. miesięcznie. Emilia Kowalska skierowała przeciwko mężowi pozew o alimenty na trójkę ich małoletnich dzieci w kwocie po 500,00 zł. na każde dziecko. Sąd może przychylić się do wniosku pani Emilii, mimo iż zakres jej żądania obejmuje całą pensję męża. W oparciu o analizę współczesnego rynku pracy sąd może wysnuć wniosek, ze Jan kowalski jako informatyk może zarobić miesięcznie kilka tysięcy złotych. Praca w kawiarence internetowej nie jest w pełni zbieżna z jego kwalifikacjami zawodowymi, a zatem przy odrobinie dobrej woli Jan kowalski mógłby znaleźć lepiej płatną pracę, lub też dorabiać na umowę zlecenie lub umowę o dzieło pisząc programy komputerowe art. 136 KRiO Jeżeli w ciągu ostatnich trzech lat przed sądowym dochodzeniem świadczeń alimentacyjnych osoba, która była już do tych świadczeń zobowiązana, bez ważnego powodu zrzekła się prawa majątkowego lub w inny sposób dopuściła do jego utraty albo jeżeli zrzekła się zatrudnienia lub zmieniła je na mniej zyskowne, nie uwzględnia się wynikłej stąd zmiany przy ustalaniu zakresu świadczeń alimentacyjnych. Chyba zrozumiałeś dlaczego Sąd zasądził wyższe alimenty od twoich zarobków.

Gość ZZZ Zniecierpliwiony
"""" ona nie była i tak się to gówno ciągnie od pokoleń. Matki wolą nie myśleć o tym, że w przyszłości ich synowie moga przejć przez takie piekło""""" Bo instytucja alimentów to rak , który toczy społeczeństwo.

Gość Majka.k
Matki wolą nie myśleć jakie piekło mogą zafundować ich córkom panowie i one będą przez nie przechodzić.W porównaniu z tym piekłem alimenty to pryszcz na zniecierpliwionego dupie.

Gość do zniecierpka
Ty głupi zniecierpku-sam do siebie piszesz!! I to jest naprawdę śmieszne -popatrz na godziny wpisów w tym temacie i w temacie alimenty na dorosła córke mojego męża-dokładnie ta sama godzina dla zniecierpliwionego jak i dla ona nie była. Nikt o 4 rano nie pisze bzdur i nie broni tak zaciekle swojego głupiego zdania jak ty więc przestań się bardziej osmieszać. Chory z nienawiście człowieku Alimenty BYŁY,SA I BEDĄ i mozesz sobie tu pisać ile chcesz-i tak bedziesz pisał sam do siebie

Gość do zniecierpka
Ty głupi zniecierpku-sam do siebie piszesz!! I to jest naprawdę śmieszne -popatrz na godziny wpisów w tym temacie i w temacie alimenty na dorosła córke mojego męża-dokładnie ta sama godzina dla zniecierpliwionego jak i dla ona nie była. Nikt o 4 rano nie pisze bzdur i nie broni tak zaciekle swojego głupiego zdania jak ty więc przestań się bardziej osmieszać. Chory z nienawiście człowieku Alimenty BYŁY,SA I BEDĄ i mozesz sobie tu pisać ile chcesz-i tak bedziesz pisał sam do siebie

powiem wam ze faceci przewaznie nie dorastaja do roli ojcow i zamiast wziasc odpowiedzialnosc za rodzine oni uciekaja wola placic alimenty i to z wielka laska. Moj zerwal kontakt z dziecmi nawet nie wiedza jak wyglada

Gość do poprzednika
jaroslawpolskezbaw Lepiej placic nawet kosmiczne alimenty niz ogladac pyski bylych niby zon i zdawac sie na ich łaske..Nie chca dac dziecka to nieeee ch*j im w d**e. Do takiego typa dzieci maja mówic "tato"a partnerki maja sie uśmiechać.... Cóż głupich nie sieją-sami sie rodzą

powiedzcie mi czemu oni tak robia moj juz w tym miesiacu zostawi mnie bez srodkow do zycia ja na mleko nawet nie mam a co mowic pampersy . Juz chce z tym skonczyc