Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pytająca o becikowe.

Pytanie o zaświadczenie lekarskie do becikowego.

Polecane posty

Hej! Mam pytanie jestem 6 tygodni po porodzie i tak się składa, że idę jutro do ginekologa. Moja Pani doktor est na chorobowym do końca stycznia i na wizytę kontrolną wybrałam innego lekarza czy on też na podstawie książeczki ciąży może mi wystawić takie zaświadczenie? Czy muszę to załatwić u swojej Pani doktor? Tak bym załatwiła jutro za jednym razem...

Każdy lekarz moze ci wystawić takie zaświadczenie. Przykładowo ja dostałam od razu w szpitalu przy wypisie na podstawie karty ciaży.

Gość przepisy
a wiesz, ze od teraz tj. nowego roku potrzebne jest tez zaswiadczenie o zarobkach. nie moze przekraczac ok 1900 na os w rodzinie.

Gość nie no polityka w naszym
kraju jest do d.... nie dosyć, że dają Ci marne pieniądze (w innych krajach dostajesz kilka razy więcej ) to jeszcze nie możesz przekroczyc danej kwoty w zarobkach. Co za kraj! I sie dziwią, że jest mały przyrost naturalny....brak pracy, zarobki coraz gorsze, brak miejsc w przedszkolach publicznych.

Gość przepisy
Jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się dziecka czyli tzw. becikowe będzie przyznawana jedynie rodzinom, w których dochód w przeliczeniu na osobę nie będzie przekraczać kwoty 1 922 zł. Nowe zasady zaczną obowiązywać od 1 stycznia 2013 r. Wraz z wejściem w życie nowelizacji becikowe przysługiwało będzie jedynie wówczas, gdy dochód rodziny w przeliczeniu na osobę nie będzie przekraczać kwoty 1 922 zł. W przypadku dzieci urodzonych przed dniem wejścia w życie ustawy, becikowe przyznawane będzie na podstawie przepisów dotychczasowych, tj. bez kryterium dochodowego. więc chyba jednak nie trzeba. Teraz już nie wiem. Musisz dopytac w gminie.

Dziękuję dziewczyny! Tak słyszałam o tym, że do zaświadczenia lekarskiego o becikowe dla dzieci urodzonych od 1 Stycznia trzeba będzie dołączyć zaświadczenie o zarobkach. Moja mała z końca listopada więc Nas to ominęło :) No to fajnie, że uda mi się to załatwić za jedną wizytą a nie jechać później znów do swojej lekarki.

Gość przepisy
a ja nie wiedziałam i spieszyłam sie przed nowym rokiem z wnioskiem o becikowe. A moj mały tez z listopada. ale już złożony i czekam na kasę ;) a i tak postanowiłam ja odłożyc dla małego albo wykorzystac na szczepionki 5 w 1. zobaczymy. a wy co robicie z ta kasą?