Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość iza8000

kiedy wasze dzieci zaczęły siedzieć samodzielnie oraz gaworzyć?

Polecane posty

Gość iza8000

Martwię się o moją 7 - miesięczną córcię, która jeszcze nie siedzi i bardzo mało gaworzy. Kiedyś gaworzyła o wiele częściej. Byłam z nią u neurologa powiedział że siedzeniem mam się nie przejmować, bo jest wszystko dobrze, ale ma wzmożone napięcie mięśniowe nóg i z tym warto wybrać się na rehabilitację. Idziemy dziś pierwszy raz.

Gość katastrofffa
To jest jakas plaga chyba,co drugie dziecko ma diagnozowane albo wzmozone albo obnizone napiecie miesniowe!!lMoja corka usiadla samodzielnie z pozycji raczkowania dokladnie 2 dni zanim skonczyla 8 miesiecy.gaworzyla kolo 6 miesiecy.raz wiecej raz mniej zalezy od nastroju i od tego na czym w danym momencie sie skupiala.

Gość iza8000
proszę o wypowiedzi:(

Gość każde dziecko ma inne tempo...
j.w. każde dzcko ma inne tempo rozwoju. Mój wnuk zaczął siedzieć samodzielnie w 9 mcu. Chodzić 1 rok + 3 msc. I jest wszystko ok. Jest sprawnym, wesołym dzieckiem. Pozdrawiam

Gość iza8000
pocieszyła mnie pani

Czym Ty się martwisz... spokojnie ma jeszcze czas. Byłaś u ortopedy na badaniach bioderek? Jeśli usg wyszło w porządku to spokojnie czekaj. Mój synek usiadł samodzielnie, gdy miał 7,5 m-ca. Nigdy wcześniej go nie sadzałam i niczym nie podpierałam. Usiadł z pozycji "raczkującej".

Gość tintolla
To mnie nie przebijecie. Mój syn usiadł z raczkującej pozycji jak miał chyba 11 miesięcy. Wcześniej owszem, sam siedział, odkąd miał 6,5 miesiąca, ale sam nie umiał usiąść. Raczkował mając 13, chodził mając 15 i żyje i ma się dobrze.

Gość Czekając na rozum
ja też jestem w szoku z tą rehabilitacja..co drugie dziecko rehabilitacja..o co chodzi? za dużo ludzi skończyło ten kierunek i nfz o nich musi zadbać?

Gość kurde no wiesz
moja miała 9 mies jak sama usiadła , gaworzyla duzo potem przestała bo zajeła sie inna umiejetnoscia, teraz nadaje jak szalona , ma 10 mies

Gość Jajajamamam
Moj synek usiadl sam jak mial 6 miesiecy teraz ma 8.5 i juz sam wstaje chodzi wkolo lozeczka i za raczki:-)i mowi tata baba papa lala i takie inne:-)umie robic tez papa i brawo

Gość goscgoscgosc
moje dzieci - zarówno córka jak i syn usiedli pierwszy raz mając 9 miesięcy. Nie sadzałam ich wcześniej- zrobili to dopiero, gdy sami odkryli, że tak można ;) Ale teraz myślę, ze może powinnam wcześniej ich sadzać. No ale rozwijają się prawidłowo i wszystko jest ok. Gaworzenie- zaczęło się ok 7 miesiąca u moich a na dobre ok 9 miesiąca. Z mowa też u nich jak najlepiej, choć córka zaczęła mówić dużo szybciej niż synek.

Gość kloiu..
moj siedzi pewnie od ok 7 miesiaca. Teraz ma 8 i jest na etapie wstawania, raczkuje. Do tej pory rozwijal sie motorycznie dosc szybko szczegolnie ze byl "poznym" wczesniakiem Wydaje mi sie, ze twoja wcale nie musi jeszcze siedziec. Balabym sie jakby miala np. rok i by nie siedziala. Kazde dziecko rozwija sie inaczej ale nic sie nie stanie zlego jak pokazesz ja rehabilitantowi.

Gość to ja mam jeszcze takie pytani
jak takie wzmozone napięcie miesniowe sie objawa konkretnie? U mnie starsza córcia siadla gdzies kolo 8miesiaca, wczesniej siedziala ale jak sie ją posadzilo. Wstala sama w lozeczku trzymmajac sie szczebelkow niedlugo potem, a chodzicla sama od 13 miesiaca. wszystko w normie, ogolnie bardzo ruchliwa. Teraz mam druga corcie ktora wlasnie skonczyla 4 miesiace i od tygodnia juz przekreca sie z pleckow na brzuszek. Jak raz jej sie udalo to teraz nawet chwile nie polezy tylko zaraz na brzuch sie przerzuca. Troche mnie martwi czy to nie za wczesnie (starasza dopiero jak miala 7 miesiecy to sie przekrecila na brzuch sama)

Gość małamiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
Moja gaworzła wcześnie bo jakieś 2 - 3 miesiące, a usiadła sama jak miała 8 miesięcy, dopiero jak zaczęła raczkowac. /teraz ma 10 i bierze się za chodzenie.

Gość iza8000
wzmożone napięcie objawiło się tym, że dziecko nie szuka podłoża kiedy jest trzymane pod pachami tylko podkurcza nóżki.

Gość manik
alez tych chorob sie namnozylo- i ludzie sie dziwia ze te obecne dzieciaki to takie niezdary, ja tam nie mialem zadnych podkurczy i obecnie zdrowy ze mnie mezczyzna-a nawet jak mialem to nie zdiagnozowane

Gość do małamiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
maluszek 2-3 miesieczny to głuży a gaworzy dopiero koło 6 miesiąca życia. Autorko moje zaczęło gaworzyć w 6 miesiacu życia a siadać po 8 miesiącu z pozycji do raczkowania ale jeszcze nie raczkuje, za to wstaje i trochę chodzi przy czymś lub pod paszki.

maluszek 2-3 miesieczny to głuży a gaworzy dopiero koło 6 miesiąca życia. Autorko moje zaczęło gaworzyć w 6 miesiacu życia a siadać po 8 miesiącu z pozycji do raczkowania ale jeszcze nie raczkuje, za to wstaje i trochę chodzi przy czymś lub pod paszki.