Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Asul000000088

wytłumaczcie mi łopatologicznie - rozszerzanie diety

Polecane posty

Gość Asul000000088

moja córka ma 4,5 miesiaca, jest na mm. Chcę zacząc rozszerza jej dietę. Do tej pory je tak - przykładowe godziny: 07:00 mleko 150 ml 11:00 mleko 120 ml + kaszka 15:00 mleko 150 ml 19:00 mleko 150 ml (zagęszczone kleikiem ryzowym na noc) 23:00 mleko 150 ml 03:00 mleko 150 ml czyli je np. 6x 150 ml mleka. chciałabym jej dac np. ziemniaczka z marchewką i jako inny posilek jabłko. To czy moge dac tego samego dnia dwa "stale" ppsilki czy tylko jeden wybrac? I czy te posilki maja zastąpic jedno karmienie mlekiem czy dodatkowo? Jestem totalnie zielona w temacie

Jeden posiłek zastepujesz obiadem. A nie masz w książeczce zdrowia dziecka rozkładu jazdy? My teraz robimy tak, że mleko je 3 razy plus raz obiad i raz deser.

Na początku zacznij od 1 posiłku nowego. Moze to być zupka z marchwi, pietruszki, ziemniaka +kleik (warzywa przetrzesz przez sitko albo blenderem rozdrobnisz). Na początek podaj mało i sprawdź czy wszystko ok. Możesz podawać też tarte jabłko. Ja akurat mam nieco inne poglądy na żywienie niemowląt niż wiekszość mam tutaj. Szłam starą metodą z książki Małe Dziecko (lata 70?). Córka pierwszą zupę dostała jak miała 3 m-ce (była na mm). Cóż.. no mi i dziecku się to opłaciło.

Posiłek (ten o 11 lub o 15) zamień na obiadek. Zacznij od marchewki gotowanej przez kilka dni, potem do niej możesz dołożyć ziemniaczka itd. Zacznij od warzyw.

Gość xzxzxz
zaczynasz od odstawienia jednego mleka i podajesz obiadek, po jakimś czasie odstawiasz kolejne mleko i dajesz deserek, potem odstawiasz kolejne mleko i na kolacje dajesz kaszkę itd

Gość xzxzxz
zaczynasz od odstawienia jednego mleka i podajesz obiadek, po jakimś czasie odstawiasz kolejne mleko i dajesz deserek, potem odstawiasz kolejne mleko i na kolacje dajesz kaszkę itd

Gość Asul000000088
o dziękuje Wam bardzo :) czyli na razie wprowadzic jeden posiłek zamist mleka, nie dwa dziennie? ok :) A nie moge tak, że np. jednego dnia marchewka, innego ziemniaczek lub jablko? rozumiem, że najlepiej przez kilka dni np. dac marchewke i obserwowac czy nie ma alergii i dopiero potem nastepne warzywo, tak?

Gość ma-być-optymistycznie
na początku jeden stały posiłek. Zacznij od warzyw, ale pojedynczych (np. tylko marchewka,bo wtedy dokładnie wiesz na co może mieć dziecko alergię). Nowy składnik raz na 3-4 dni. I to zastępuje jedno mleko. Po jakimś czasie wprowadzasz owoce. Oczywiście pewnie wiele osób się z tym nie zgodzi, ale ja tak robiłam, ze najpierw warzywa, bo owoce są słodsze i bałam się, że jak posmakuje to nie będzie chciał jeść nowych warzyw, które są bardziej mdłe. Po jakimś czasie i posmakowaniu warzyw i owoców dawałam obiadek (te warzywa) i później deserek (owoce) i to zastępowało dwa posiłki mleczne. W pierwszej fazie próbowania i smakowania niezależnie od tego czy były to warzywa czy owoce dawałam tylko jedno dziennie, czyli zastępowałam tylko jedno mleko posiłkiem stałym.

Gość Asul000000088
a i jeszcze mam pytanie: czy na razie mogę dac córce np. trochę mleka i od razu potem obiadek? mala dopiero od niedawna je kaszkę łyżeczką i się denerwuje, że za wolno jej idzie, chciałaby się szybciej najeśc :) dlatego najpierw daje jej mleko :)

Gość Asul000000088
a i jeszcze mam pytanie: czy na razie mogę dac córce np. trochę mleka i od razu potem obiadek? mala dopiero od niedawna je kaszkę łyżeczką i się denerwuje, że za wolno jej idzie, chciałaby się szybciej najeśc :) dlatego najpierw daje jej mleko :)

Gość ma-być-optymistycznie
no ja bym nie mieszała mleka z marchewką, wiesz czym się to może skończyć:) odczekaj chociaż 30-40 minut.