Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nabawie sie zalamania

guzek piersi niewidoczny w usg co to moze byc?

Polecane posty

ginekolog wyczul mi guzka wielkosci ziarenka ale w usg go wogole niewidac,kazal mi przyjsc za 2 mies na kontrolne usg,czy to znaczy ze ten guzek to nic powaznego?dodam ze ostatnio w nocy budze sie spocona ale tylko na piersiach nigdy taka niemialam;(

czy ktos pomoze?

jak to ginekolog czul cos pod palcem a na usg nie ma ? to znaczy ze powinnas zmienic ginekologa :) nie mozliwe jest ze czuje sie cos pod palcem a na usg jest to niewidoczne :) usg jest przeciez lepsze nic jakis palec lekarza - nie martw sie jak usg nic nie wykazalo to nic tam nie ma - moze ginekologowi pomylilo sie z gruczolami w piersi ktore czasami moga przypominac guzki guzek musialby byc spory jak ona cos czula - I na 100% usg czy to wykrylo - jestem pewna ze wszystko jest ok :) tez mialam taka przygode - ale u mnie usg potwierdzilo guza - naszczescie to nie bylo nic groznego - lekarz robiacy usg bez problem znalazl guza - bo byl wyczuwalny pod palcem

a czy Ty go czujesz ? ja czasami tez mysle ze mam cos w piersi a to poprostu moje gruczoly ktore czasami sa ksztaltu guzka - guz ktorego da sie czyc pod palcem - daloby sie zobaczyc na usg

tak czuje go jest maly i nieboli .

ok czyli mozesz go czuc a czy lekarz ktory robil usg tez go czul palcem ? I poprostu powiedzial ze usg jest w normie ? wiesz co ja tak samo najadlam sie strachu bo mialam guzka - I lekarze oczywiscie mowili o raku - chodzilan na usg bardzo duzo razy - I za kazdym razem lekarz bez problemu znajdywala go nie wiem ale to jest dla mnie niemozliwe ze jak czujesz cos pod palcem to nie ma tego na usg - badanie usg pokazuje rzeczy ktorych nawet nie mozna wyczuc pod palcem - a Ty to czujesz wiec nie mam pojecia dlaczego lekarz robiacy usg tego nie widzi :/ moje przed badaniem pokaz mu palcem gdzie ma badac - ja tak wlasnie robialm lekarz zaznaczal markerem gdzie czuje guzka a potem robil tam usg u mnie guzek pomniejszal sie I jak juz nie moglam go czuc lekarze dalej widzieli do na usg no nie wiem co Ci doradzic ;/ hmm...poprostu czekaj na nastepne usg - I wtedy przed badaniem pokaz dokladnie gdzie wyczuwasz guzka - dla mnie dalej sie wydaje ze to poprostu gruczol - temu lekarz nic tam nie widzi

Gość ten ginekolog niepotrzebnie
Cie straszy. Racje ma kolezanka wyzej - wynik usg jest wiarygodniejszy niz badanie dlonmi! Dobrze, gdy lekarz jest czujny i wysyla na usg. Ale jesli uwaza, ze jego palec jest wrazliwszy, to - sorry - staje sie smieszny...

bede czekac na nastepne usg, ale tez sie boje chwilami siedze i rycze ,moze dlatego go niewidac bo moze mam gruba tkanke tluszczowa?chociaz piersi mam male i wogole jestem szczupla.

sylwia a lekarze powiedzieli ci co to za guzek nie chca biopsji zrobic?

nie rycz, nic Ci nie jest :) piersi to gruczoly, mozesz pod palcami wyczuc pewne nierownosci, ale to nie beda guzy. Za dwa miesiace idz na to kontrolne usg, zobaczysz ze wynik znow bedzie jak najbardziej prawidlowy. A nawet bez wskazan wykonuj to badanie co 2-3 lata. Ale spij spokojnie :)

pewnie ze moze tak byc - a nie wiesz ze u osob szczuplych lepiej wszystko wyczuc nawet gruczoly w piersiach - mowie Ci jakby cos tam bylo to lekarz na 1000000 % by to widzial na usg - kurde ja sie tyle nalatalam na usg - po jakims czasie juz nie czylam swojego guzka - a na usg dalej bylo go widac - wiec to niemozliwe ze cos tam sie czuje a usg tego nie widzi - I tak jak piszesz mysle ze lekarz robiacy usg napewno to widzial ale powiedzial ze nic tam nie ma bo to byl gruczol ktory jest normalny - I ze nic nie widzi - bo przeciez gruczoly maja tam byc :) a chodzilo mu o guza uwiesz mi ja mam tyle gruczolow w piersiach ze sobie nie wyobrarzasz - niektore sa wlasnie jak guzki - ja na Twoim miejscu nie martwila bym sie - tylko skalala z radosci ze na usg nic nie bylo :) te badanie sie nie myli a palec lekarza moze :)

jak sie badasz? W jakiej pozycji wyczuwasz owa nierownosc?

u mnie guzek okazal sie powiekszonym wezlem !! ale u mnie to bylo ogromne bo mial 7 cm !!! chodzilam na kontrolne usg co miesiac i za kazdym razem lekarz widziala go nawet jak z czasem juz go nie czulam (nazwalam to guzem bo tak wlanie mowila lekarz nie wezel a guz) po paru miesiacach wrocil do normalnosci czyli 3 mm :) kurde nawet nie wiesz ile sie strachu najadlam wtedy :/

kochana nawet jakbys miala nie wiem jak gruba tkanke tluszczona to usg by to wykryloooo - a palec nie konicznie - usg moze widzec co masz w srodku calego ciala wiec chocby nie wiem jak gruba masz tkanke - dla usg to pikus :)

ja mam wlokniaka, ktorego musze kontrolowac. I robie to. Na ostatnim usg lekarz narobil rabanu i wyslal mnie na mammografie. Na drugi dzien, bo powiedzial, ze nie ma co czekac, ze sprawa jest powazna... Zobaczyl cos w drugiej piersi, wcale nie tej z wlokniakiem. Mammografia niczego nie wykazala, a zaraz po przeswietleniu usg powtorzyla jakas inna pani doktor. Widac bylo, ze wkurzyla sie "diagnoza" kolegi. Powiedziala mi, ze nie mam sie czym denerwowac, a jego dane...zostawila na swoim biurku ;) chyba mu sie oberwalo...;)

wyczyje go na lezaco i na stojaco w tym samym miejscu jest to twarda kulka,probuje sie pocieszyc ze to nic takiego ale czasem jak sobie pomysle ze moglby byc to rak to niewytrzymuje i rycze bo mysle wtedy o dziecku co by bylo gdyby mnie przy niej zabraklo...

osobie, ktora bedzie przeprowadzac kontrolne usg wskaz miejsce, w ktorym wyczuwasz owe zgrubienie i zapytaj co to. Ale nie martw sie na zapas! Mysle, ze troche sobie wmawiasz, ze to guz. A pewnie czujesz po prostu gruczol i tyle. Naprawde. Nie denerwuj sie!

wiesz co ja to jestem przekonana ze to gruczol :) ale dobrze Cie rozumiem ze sie martwisz - zobaczysz nastepne usg potwierdzi ze nic tam nie ma :)

Gość bojs bojs bojs
up

Gość enkepenke
up

Gość dziewczyno idź do onkologa
tylko on może tu dawać diagnozę jednoznaczną, przy przychodniach onkologicznych są poradnie badania piersi, tam piersi bada onkolog i kieruje dalej na usg lub mamografię ja jestem po wycięciu gruczolako-włókniaka, moja matka jest chora, mam kontrolę co pół roku u onkologa, wiem, że tylko on może coś jednoznacznie powiedzieć we Wrocławiu takie sprawy się wyjaśnia przy pl. Hirszfelda

Gość ja też miałam coś takiego
Z tym, że guzka sama wyczułam podczas samokontroli. Bolało. Poszłam do ginki, ta pierwszym razem zbagatelizowała, że to hormony, kazała łykać a+e przed okresem. Po 2 miesiącach zmiany nie było, wydębiłam skierowanie na usg, pojechałam. Pani radiolog sama palcem wyczuła to, czego ginka nie czuła, usg ... nic nie ma:-o znowu palcem, jest, usg - czysto ... opisała, co uważała i kazała jechać do specjalistycznej poradni. Pojechałam do onkologa od razu, zbadał i .... uffffffff ... nie wyczuwam u Pani nic niepokojącego, to mastopatia, może boleć , podatne na hormony w cyklu, ale dam pani jeszcze skierowanie na usg specjalistyczne. Miałam czekać rok!!!, ale się zwolniło miejsce i zadzwonili po miesiącu już i pojechałam. I tam też nic, a jeździł głowicą długo, sam macał i nie znalazł nic, a nic. Zasugerowali tylko dalszą samokontrolę i z uwagi na to, że w tamtej chwili miałam graniczne 35 lat (czyli od tego momentu mogłam robić mammografię), to jak będą u nas mammobusy, żeby sobie robić to badanie i dodatkowo gdzieś usg piersi. Profilaktycznie już. Tak więc ja mam to na uwadze, czasem pobolewa mnie to miejsce, ale samo zgrubienie się zmniejszyło znacznie. Może u ciebie to też mastopatia. Polecam ci wizytę nie u gina, a u specjalisty chorób piersi, albo onkologa, oni sa od tego, by takie sprawy diagnozować. Nie musi od razu być najgorsze.

Gość ja też miałam coś takiego
aha, no i u mnie to było tak wyczuwalne wg mnie jakieś 1 cm, ale brałam poprawkę na tkankę tłuszczową, czy tam skórę, no chodzi o budowe piersi, ja mam małe, po ciążach (dwóch, z karmieniem po 9 miesięcy cycem) z nich zostały opłakane dwa jaja sadzone, więc wszystko wyczuwam bardziej. Moja zmiana była ruchoma i bolała jak pierun przy dotyku:-o Też się strachu najadłam, naryczałam, bo mam w końcu dwoje dzieci, w tamtym roku miały 5 i 3 lata ... a już prawie kopałam se dół ... w głowie ... nie powiem, że nie boję się raka, bo się boję, tego, że nie zdążę wychować dzieci, nie nacieszę się ich dorastaniem, że za wcześnie im matki zabraknie, że będą cierpiały ... To nasza psychika dodaje czarne scenariusze. Trzeba myśleć pozytywnie i wmawiać sobie, że mam dla kogo żyć i trzeba szybko wszystkiego się dowiedzieć jak najszybciej. Jeśli coś nawet masz, to im szybciej, tym lepiej, sama wiesz.

Gość wettkatyj
ja tez tak miałam, dwa lata temu koleżanka miała usuwanego włókniaka w piersi i to mnie zainspirowało do samokontroli piersi.W jednej z nich wyczułam dokładnie pod brodawką niewielkie zgubienie, dostałam od ginekologa skierowanie na usg, które nic nie wykazało, po dwóch latach poszłam na kolejne usg do innego radiologa, który też nic nie znalazł mimo żę bardzo dokładnie sprawdzał to miejsce,aż mnie pierś rozbolała od tego jeżdżenia aparatem.Sama nie wiem co o tym myśleć bo ja to zgrubienie pod brodawką wyraźnie wyczuwam, nic mnie nie boli ale jednak zastanawia, być może mam tak od zawsze nie wiem bo wcześniej się nie badałam. Wiem że na usg np nie widać zwapnień wiec może powinnam zrobić mammografię(mam 28 lat), tym bardziej że brodawkę w tej piersi mam wciągniętą ale taką miałam od dziecka.

a czy do onkologa jest potrzebne skierowanie?

Gość gość
Dnia 10.01.2013 o 06:00, Sylwia 25 napisał:

co do pocenia zaduzo myslisz temu sie tak pocisz 😕 tez tak mialam 😕

Dnia 10.01.2013 o 05:57, Sylwia 25 napisał:

jak to ginekolog czul cos pod palcem a na usg nie ma ? to znaczy ze powinnas zmienic ginekologa 🙂 nie mozliwe jest ze czuje sie cos pod palcem a na usg jest to niewidoczne 🙂 usg jest przeciez lepsze nic jakis palec lekarza - nie martw sie jak usg nic nie wykazalo to nic tam nie ma - moze ginekologowi pomylilo sie z gruczolami w piersi ktore czasami moga przypominac guzki guzek musialby byc spory jak ona cos czula - I na 100% usg czy to wykrylo - jestem pewna ze wszystko jest ok 🙂 tez mialam taka przygode - ale u mnie usg potwierdzilo guza - naszczescie to nie bylo nic groznego - lekarz robiacy usg bez problem znalazl guza - bo byl wyczuwalny pod palcem

Kobieto jak nie wiesz o co chodzi to po co te twoje wypociny. Wiem na własnym przykładzie że nie każdy guz jest widoczny na USG i nawet na rezonansie.