Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

lenor

Mamy Pomozcie co to może byc , znowu wysoka gorączka u 2,5 latka co robić???

Polecane posty

jesli ktos cos z tego wie to błagam napiszcie , jutro popoludniu ide jeszcze z synkeim do lekarza ale to jutro dopiero narazie nic konkretnego sie nie dowiedzialam:(

Gość meritanka
Spokojnie , wyniki badan naprawde wygladaja na wirusówke. Nie wiem tylko jaką masz normę dla CRP , bo ona zalezy od laboratorium jesli 5 lub 10 to nic sie nie martw. Jestem lekarzem , teraz takich dzieci ogladam co dzien duze ilości. Panuje grypa , dzieci goraczkuja tak nawet do 7-10 dni. Zachowaj przede wszystkim spokoj , podawaj na przemian Nurofen z Paracetamolem, bardzo wazne ile Twoje dziecko wazy, dawki na opakowaniach sa czesto zaniżone. Przy temp 39 nie podawaj Lipomalu na zbicie gorączki , bo male szans ze pomoze. Jesli stosuje sie sporo czopkow, to tak moga pojawic sie luzniejsze stolce i nie jest to objaw choroby. I naprawde dbaj o to by dziecko duzo pilo , dziecko dobrze nawodnione lepiej radzi sobie z goraczka. Bedzie dobrze. Spokojnej nocy zycze :)

ja na szybko, bo nie mam teraz czasu, ale nie widzę większych odchyleń, mimo, że są, crp jaką macie normę na opisie? "choroby hematologicznej nie macie", a o to się martwiłam

mam tylko to co tu napisalam , dzieki troche sie uspokoilam , napisze jeszcze jutro co lekarka powiedziala:) przestal teraz goraczkowac nagle ale wczesniej tez tak bylo ze bylo kilka dni przerwy i znowu goraczka.. dzieki naprawde bede lepiej spac:)

spokojnie,najważniejsze, że wyniki ok drobne niedociągnięcia podciągniesz dietą

no i brawo, czyli wirus ob wysokie, ale jest choroba, więc niskie być nie może i u dzieci nie robi się ob

wiesz co, to wszystko razem jest słabe, rbc, hematokryt i mcv, wsystko na granicy dolnej hgb jeszcze w normie, ale może być nagły jej spadek przy niskich wyżej w. wartościach ale spokojnie, nic narazie nie sadło poniżej, więc spokojnie więcej mięska i wit c i powinno być troszkę lepiej

zelazo musisz robic osobno ale to nie ma nic do rzeczy z objawami Twojego dziecka. Wybacz, nie przeczytalam calego watku, ale bralas pod uwage jakies choroby pasozytnicze? jakies robale znaczy sie? wiesz, dzieciaki biora czesto rece brudne do buzi i latwo np o lamblie. ale tu dochodza objawy typu problemy z wyproznianiem biegunki zaparcia bole brzucha zmniejszony apetyt, nudnosci...I zasugeruj lekarzowi test na MONONUKLEOZE. Moja cora kiedys wysoko goraczkowala i pamietam wlasnie , ze diagnozowalam ja w tym kierunku. To choroba wirusowa, ktora charakteryzuje sie wysoka goraczka utrzymujaca sie od 2-3 dni do nawet MIESIACA. doprawdy powinna byc wieksza ilosc bialych krwinek ale moze to akurat jest dopiero w rozwoju. Nie jestem lekarzem wiec nie bede Ci nic radzic bo uwazam, ze od tego sa specjalisci. Jako pielegniarka moge Ci tylko doradzic,, ze jak maluszek bedzie mial wysoka goraczke to kapiel 2 stopnie chlodniejsza niz temperatura ciala , jest najlepsza niefarmokologiczna metoda zbijania temperatury. Mozesz wlozyc dziecko do wody w temp ciala i dolac chlodnej, tak bedzie najbezpieczniej...Oklady na duze naczynia krwionosne, czyli aorta brzuszna, tetnice udowe...W przypadku wystapienia drgawek zadbaj o to by dziecko mialo zabezpieczona glowe przed urazami. Dziecko , ktore ma drgawki uloz na plasko na plecach trzymac glowe by nie uderzala o podloze...gdy przestanie drzec moze byc sine, szybko i ciezko oddychac, moze sie slinic, moze oddac mocz, stolec, to strasznie wyglada ale spokojnie odczekach chwile ukladac w tym czasie malucha na boku w pozycji bezpiecznej tak by slina mogla swobodnie wyplynac. NICZEGO nie wolno wkladac do ust dziecka, zadnych patykow , lyzek, jest to od 8 lat wedlug europejskiej rady resuscytacji zabronione ( moze dostac sie do drog oddechowych zatykajac je, spowodowac uszkodzenie uzebienia) Pamietaj, ze male dzieciaki wysoko gorączkują przy byle pierdole i wg wielu lekarzy temperature powinno się zbijać dopiero gdy przekroczy 38 stopni, więc bierz na cala sytuacje poprawkę. Dodam, że mam córkę w wieku Twojego syna, a takze 6 miesiecznego chlopca wiec nie mowie tylko na podstawie ksiazek;))) widac, ze czuwasz nad maluszkiem wiec na pewno bedzie bezpieczny .

Hej lenals , dzieki :) bylam dzis u lekarza powiedziala ze to jakas infekcja wirusowa węzłow chlonnych? i zeby dawac ten neosine + oslonke przez 10 dni 3 razy dziennie i po 10 dniach znow powtorzyc krew tym razem z zelazem , i dala mi skierowanie jeszcze na USG brzuszka i nerki zeby tez przeswietlic . Jutro zadzwonie spytam o termin , moze bedzie dosc szybko jak nie to zrobie prywatnie , troche sie uspokoilam tymbardziej z enarazie nie goraczkuje i mam nadzieje ze juz niebedzie . No wlasnie przy drgawkach jak mial to strasznie sie porobil podczas ataku , i trzymalam go wlasnie na plasko , nic nie dawalam , z tym ze on calkiem przestal oddychac wiec wogole nie pamietam co robialm , pamietam ze maz byl przy nim a ja wybieglam na klatke prtoscic sasiadke zeby zadzwonila na pogotowie bo niebylam w stanie zadzwonic nawet nie pamietalm nr:(