Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

młodamama25

Odszedł czop co teraz?

Polecane posty

podejrzewam, że rano odszedł mi czop śluzowy (wczoraj miałam wykonany masaż szyjki-termin 6.01.) był to przeźroczysty śluz zabarwiony brązową krwią. Do tej pory nic sie nie dzieje może leciuteńkie bóle jak na okres. Teraz na wkładce zauważyłam znowu plamy śluzu i brązowej krwi. Czekać na skurcze? dzwonić do lekarza?

Jak zaczynasz odczuwać skurcze jak na miesiaczkę to najprawdopodobniej zaczyna się. Poczekaj aż skurcze będą regularne i do szpitala;-) Daj znaka jak ci poszło. Trzymam kciuki.

mi jak rano koło 8 odszedł czop to urodziłam dopiero o 19,pojechaliśmy dopiero o 17 do szpitala jak już miałam regularne mocne skurcze.Powodzenia

no właśnie nic...czekam na te bóle i nie przychodzą ani krzyżowe ani miesiączkowe:) wszystko bym chyba oddał za te bóle bo czekam jak na szpilkach od niedzieli ale znając moje "szczęście" na tym się skończy..:(

Gość fasia
Na mycie okien za zimno:), może pobiegaj po schodach :)

Gość brunetka wieczorowa pora32
Ja urodzilam 2 tygodnie po odejsciu czopa,a o bolach pamietam caly czas a jestem 2 miesiace po porodzie

Gość Truskawkowa mama ...
mi odszedł czop śluzowy - dużo, podbarwiony krwią ok. 8 rano. Mocne skurcze porodowe, regularne rozpoczęły się ok. 21. Poród w sumie przez cc o 2 w nocy. Co do zasady - po odejściu czopu z krwią w ciągu 24 h powinien rozpocząć się poród. Ale mowa o czopie z krwią. Sam czop bezbarwny może odchodzić powoli przez jakiś czas.

Gość Truskawkowa mama ...
mi odszedł czop śluzowy - dużo, podbarwiony krwią ok. 8 rano. Mocne skurcze porodowe, regularne rozpoczęły się ok. 21. Poród w sumie przez cc o 2 w nocy. Co do zasady - po odejściu czopu z krwią w ciągu 24 h powinien rozpocząć się poród. Ale mowa o czopie z krwią. Sam czop bezbarwny może odchodzić powoli przez jakiś czas.

tylko sie najadłam bo w odwiedziny przyszła babcia:) skurczy nadal 0. Co do tych schodów to bez sensu mam w domu schody naprawde spore i biegam-dosłownie co róż z góry na dół. Czop był z krwią ale taką ciemną-brązową. A pod prysznicem jak zauważe wody? To woda i to woda...hmmm

Dlatego napisałam szybki :) choć z wodami różnie to bywa czasem jest jeden chlust to i pewnie pod prysznicem byś nie zauważyła, a czasem się sączą przez jakiś czas.

Gość Zamiast
wiesz możesz nawet tydzień czekać:p

Skurczy nie przegapisz, pilnuj tylko żeby nie przegapić sączących się wód. Jak chlusną to luzik, ale delikatne sączące moga zmylić. Wtedy czy będą skurcze czy nie to do szpitala. Nie wiem czy odgórnie ale ja dostałam antybiotyk, przy sączących wodach. Czop odpadl tak 19-20 do szpitala jechaliśmy coś koło 4rano z delikatnymi skurczami tyle o ile no ale przez te wody jechałam glównie. A pare min po 12 urodzilam.

Gość bhjbjh
ja miałam wywołany poród 3 tygodnie po tym jak wypadł mi czop, więc cierpliwości :)

wody raczej nie odeszły ani się nie sączą bo "tam" mam sucho. Jutro nastepne KTG i pewnie zabójczy masaż szyjki :(

Licze ze ktos mi odpisze i wie cos na ten temat. Termin wg miesiaczki mam na 1 maja a wg usg chyba 8maja ale lekarz sugeruje sie 1 maja. Mialam w Poniedzialek wizyte rozwarcia nie bylo ale szyjka sie juz skraca i w ten sam dziec wieczorem zauwazylam gesty sluz w kolorze brazowym i na drugi dzien tez mialamtaki ale dzis juz jest cisza czy to moglbyc czop sluzowy bo nigdy takiego nie mialama to juz 39tydzien jest. Wizyte mam w nastepny poniedzialek wiec wtedy powiem o tym lekarzowi, ruchy czuje i wszystko jest o wiec do szpitala z tym nie jechalam. Kiedy moge sie spodziewac porodu albo czy ktos w tym temacie jest obeznany

wisnia0606 Skoro na usg wychodzi z 8 maja to owulacja mogła się opóźnić o te parę dni - na wszystkich pomiarach z USG wychodził ten 8 maja? Dwa - co do czopu u pierworódek odchodzi na 2-4 tygodnie przed porodem ale może być tak, że odejdzie i poród może wystąpić tego samego dnia - nie ma niestety na to reguły. I to raczej na pewno zaczął odchodzić czop śluzowy w szczególności jeśli był to gęsty śluz w kolorze brązowym. Jeśli odchodzi czop nie trzeba jechać z tym do szpitala, co innego jeśli odeszłyby wody.

termin na 1maja wg miesiaczki tego trzyma sie lekarz bo na usg jednym jak zapytalam o termin wg usg to powiedzial ze juz za pozno zeby okreslic ale na wykazie ja dostalam to widniala jakas data 8maj 2013 ale teraz na usg byla data 16maj wiec nie wiem co to ma byc a napewno termin nie jest na 16maj bo miesiaczke mialam 24 lipca 2012, i lekarz trzyma sie 1maja i okresla ciaze na 38-39tydzien jak bylam u niego w poniedzialek, poza tym data wg usg szaleje bo mala ma rozne wymiary bo kazde dziecko inaczej rosnie. Zostaje mi czekanie na kolejna wiyte ktora mam w poniedzialek moze po calym tygodniu cos sie zmieni, mysle zeby jutro umyc okna w domu duzo tego nie ma a moze cos pomoze oczywiscie bede ostrozna i pod kontrola szwagierki

Ja też miałam ostatnią miesiączkę 24 lipca i termin wtedy wychodzi na 30 kwietnia dokładnie. Ale z USG mam na 17 maja bo u mnie opóźniła się owulacja, ja dodatkowo wiem kiedy współżyłam i daty się pokrywają. Jak robi się na początku USG tak do 14 tygodnia to wtedy termin porodu z USG jest wiarygodny, niestety później dziecko rozwija się w swoim tempie i mogą wychodzić różne daty. Ty nie wiesz mniej więcej kiedy współżyłaś? Jeśli wiesz w którym dniu to należy dodać do tego 38 tygodni + 3/4 dni bo plemniki mogą przeczekać na owulację, która wcale nie musi być w dniu stosunku.

No problem w tym ze nie wiem jaki to moglbyc dzien gdyz to byly wakacje i codziennie bylam razem z chlopakiem i wiadomo ze seks byl codziennie lub co drugi dzien. Ale w sumie lekarz sam sie sugeruje data 1maja wiec dla mnie lepiej bo moze szybciej do szpitala mnie polozy i wywolaja porod jak cos.