Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość poradzcie mi prosze

jak to jest z wypłatą na chorobowym w czasie ciąży?

Polecane posty

Gość poradzcie mi prosze

wypłaca mi ja pracodawca na konto czy zus? Kolega mi włassnie powiedział, że musze złozyc do zusu wniosek o wpłacanie mi wynagrodzenia na konto bo inaczej będzie mi je przynosił listonosz. Pracodawca nic mi o czyms takim nie mówił....sama już nie wiem co i jak.

Gość ghkklllllllll
nie masz konta?

Gość poradzcie mi prosze
więcej

Gość poradzcie mi prosze
oczywiście, że mam konto ale kolega mówił, że jak nie złoże do zusu podania to nie będa mi dawali na konto tylko będą wysyłali pieniądze pocztą

Nie jest tak. Firma wysyła Twoje l-4 do ZUS a ZUS im oddaje pieniądze. Ja wysyłałam l-4 do ZUS by szybciej było i ZUS mi na konto wysyłał

Gość hej autorko!
Ja zanoszę zwolnienie do kadr i kadrówki mi tłumaczyły, że to jest tak: zakład pracy wpłaca mi na konto, a potem wnosi do zus o zwrot kosztów. Ja osobiście nie składałam podania do zus.

Gość poradzcie mi prosze
więcej niz 21 osób

Gość hej autorko!
Ja zanoszę zwolnienie do kadr i kadrówki mi tłumaczyły, że to jest tak: zakład pracy wpłaca mi na konto, a potem wnosi do zus o zwrot kosztów. Ja osobiście nie składałam podania do zus.

Kiedyś (rok temu) było tak, ze jak pracodawca zatrudniał mniej niż 20 osób to wypłacał ci kasę zus, jak wiecej to pracodawca (i z nim wszystko załatwiałaś). Ale jak widać wazka robiła inaczej,

ja dostawałam od listonosza. Żeby dostać na konto musisz złożyć wniosek i to chyba nawet co mc. Kolega ma rację

masz rację Arszenika - nadal tak jest. L-4 wypłaca pracodawca a jemu zwraca ZUS. U mnie było mniej niż 20 osób:)

jeśli zakład pracy zatrudnia powyżej 20 osób na umowę o pracę to wtedy zasiłek dostajesz od pracodawcy i on się rozlicza z ZUSem. Jeśli zatrudnia mniej niż 20 osób, czekaż aż ZUS łaskawie wypłaci. To czy na konto czy listonosz zależy od tego jak w pracy wypełnili wniosek do ZUSu do wypłaty zasiłku chorobowego, jest tam podpunkt o numer konta ale pewnie większa część pracodawców tego nie wypełnia - ot tak na złość.

jeśli nie wypełnili, a Ty nie napisałaś do ZUSu pisma to dostaniesz Pocztą Polską i wtedy jeśłi chcesz na konto to musisz napisać pismo.