Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość forum

czego nie powinnaś mówić ciężarnej

Polecane posty

Gość gość forum

Witajcie, jestem w trakcie tworzenie bloga o ciaży i porodzie i chciałabym zamiescić tam zakładkę: "czego nie powinno się mówić ciężarnej", dlatego zjawiłam się tu u Was, bo chcę Was prosić o pomoc. Jeśli znacie jakieś z tych powiedzeń to proszę piszccie, bardzo mi tym pomożecie. Pozdrawiam

Może nie z powiedzeń, ale opowieści grozy z porodówki "moja koleżanka jak rodziła to popękała, ponacinali, źle pozszywali, rodziła 20h, wyła z bólu..." itp Ciągłe pytania "Jak się czujesz?" A co ja kuźwa chora jestem? Co innego konkretne pytanie typu czy mocno kopie, czy często itp.. ale "Jak się czujesz?" Powtarzanie "Jedz za dwoje" - je się DLA dwojga, a nie za dwoje No i chyba dla niektórych ciężarnych "wow, ale przytyłaś!" nie byłoby przyjemne

Gość jjjjjjjjjjjjjjjjjjjkkkkkkkkkkk
Podczas porodu "Jak się czujesz? Bardzo boli? " :D Podczas ciąży " O , toczy się nasz kuleczka" " Wow ale twój brzuch szybko rośnie" "Moja kochana słoniczka" " Daj pogłaskać wnuka, ty masz go na codzień dla siebie" - Babcia prosi o możliwość głaskania brzucha. " Jakoś tak blado na buzi wyglądasz" " Kiedy w końcu urodzisz" Tych wszystkich miłych stwierdzeń i komentarzy usłyszałam od swojej rodziny w tym teściowej, męża i w wyobraźni robiłam im krzywdę różnymi wyrafinowanymi potwornymi sposobami :D. Była ulga.

Gość katastrofffa
Ciagle pytanie 'urodzilas juz? a czemu jeszcze nie? ' w okolicach terminu a niedaj Boze jak kobieta jest juz po ;)

Gość katastrofffa
Pytac sie ciagle 'urodzilas juz? a dlaczego jeszcze nie? w okolicach terminu a niedaj boze jak kobieta jest juz po ;)

o historiach innych ciążarnych które nie skończyły się pozytywnie np. poronienie, dziecko urodziło się chore itp.

Gość mkmkmkmkmk
"chyba będzie córeczka bo strasznie zbrzydłaś/ zmieniłaś sie na twarzy"- ze niby córka matce urode odbiera..:)

Gość do gosc forum
wczoraj własnie czytała taki artykuł na wp. taki sam tytuł byl, poszukaj to moze znajdziesz

Gość mkmkmkmkmk
"coś blado wygladasz..." - strasznie mnie to wkurzało a moja babcia powtórzyła to kilka razy:)

że jest gruba albo że przytyła albo że zmieniła sie na twarzy i tak kobieta wie że wygląda jak bąbel po co jej o tym przypominać cały czas no i rzucanie się do głaskania brzucha... błehhh... obrzydlistwo to mój brzuch moje dziecko chcesz sobie pogłaskać sama sobie zrób...

Gość może coś takiego
- wyglądasz jak locha, - objadasz się jak świnia, - oby córunia nie odziedziczyła urody po mamusi.

Gość załamka;(
1. Wszystkie przesądy!!! Dla mnie dramat:) Na samym początku były o to dwie afery, jedna z mamą, druga z teściową. Pomogło:) 2. Dotykanie brzucha, nawet bez zapytania czy można. 3. Ciągłe pytania: "kopie"? Co doprowadza mnie do szału, bo mój dzidziuś jest szalenie leniwy i często sama się niepokoję.

Gość lala moja
jak ja bylam w ciazy do kolezanka mi opowiadala o porodach chorych dzieci bez rak i nog, o dzieciach z wadami genetycznymi, rozwojowymi... w mkoncu poprosilam ja zeby sie zamkneala bo inaczej nie mozemy sie widywac

ile juz przytlas? ale masz wielki brzuch. masz rozstepy? jeszcze nie urodzilas? ciekawe, czy po ciazy znowu bedziesz taka szczupla. moja siostra mowi, ze ma wyciagniete skarpety zamiast piersi. boisz sie porodu? a wiesz, ze wszystkie moje kolezanki byly nacinane? porod jest upokarzajacy, bo patrza ci miedzy nogi. a co gdyby dziecko bylo chore?

Gość emotolineczka
Zobaczysz jaki będzie sajgon jak urodzisz,bolące sutki o ile będziesz miała mleko, nieprzespane noce nietrzymanie moczu i inne połogowe przypadłości.

Gość polla303
1. Chyba będziesz mieć dziewczynkę(bo niby się brzydnie na dziewczynę), mi Teściowa tak powiedziała. 2. Sporo już utyłaś, widać po buzi i biodrach 3.Poród to męczarnia 4. Nie jedz tego.. nie pij tamtego... 5.Nie mówić w którym tygodniu co się dzieje, że powinno już kopać itp 6.Głaskać po brzuchu(mi na szczęście nikt tego nie robił) 7.Nie przechodź pod sznurkami, liniami wysokiego napięcia, bo dziecko sie udusi(ciężko patrzeć ciągle w górę, jak się idzie)

Gość aha123456
"Ale ty masz maly brzuch jak na ten miesiac" "Za malo przytylas pewnie cos jest nie tak" "Jak sie czujesz???" "Mojej sąsiadce dziecko zmarło przy porodzie..." "Co?Jeszcze nie czujesz ruchow??? Powinnas juz..." a to byl zaledwie 19 tydzień Ogolnie zauwazylam ze zazwyczaj takie teksty dostawalam od dziewczyn ktore nigdy nie byly w ciąży. masakra jakas

Gość aha123456
o tak, glaskanie po brzuchu, szwagierka mi glaskala i jeszcze gadala "moje malenstwo"...

Gość aha123456
a i jeszcze nazywanie mnie mamuską, to juz po porodzie..

Gość anuleczka1100
Teściowa: "A będziesz umiała się nim zająć? To twoje pierwsze dziecko! No nie wiem jak to będzie, jak sobie ze wszystkim poradzisz, jeszcze życia nie znasz... jeszcze zobaczysz!"

Gość dgdgsgddgs
o niedotlenieniu,wadach neipelnosprawnych itd o tym ze ma karmic piersią i koniec

Gość emotolineczka
Teściowa: Jak nie będziesz jadła mięsa to dziecko nie będzie chciało go jeść. Ja Jak nic innego nie dostanie to i mięso zje. T zobaczysz zobaczysz z wątem w głosie Ja a skąd pani wie co ja jem? Mięso mam w zamrażarce dostaje od cioci z domowej hodowli . Mieszkamy naprzeciwko i zabiera psa do siebie i przy okazji jak widać robi przegląd lodówki. I co miała powiedzieć bo wiesz nie zauważyłam żeby ubywało :) Mi mięso nie podchodzi w ciąży a szczególnie drób. Ja: Moja mama ciągle wymiotowała i wyglądała po ciąży jak trup, czyli że ja to nic nie powinnam lubić T: Ojj zobaczysz sama z czasem

"Ruszaj sie ruszaj poród będziesz miała łatwiejszy" mimo iż od lekarza nakaz odpoczywania. "A jak Ci wody odejdą w kościele?"

Gość emotolineczka
Albo wręcz odwrotnie. Ja zosia samosia dostałam opierdol że podnoszę ręce do góry sięgając herbatę z szafki, jak bym wieszała pół dnia firanki to rozumiem. Powiedziałam teściowej że to bzdura to foch...

straciłam pierwszą ciąże :: tekst szwagierki: bo to dlatego że ślubu nie mieliście!! dziewczyna kuzyna : to pewnie przez te tabletki co brałaś.... (brałam leki na podtrzymanie przepisane przez ginekologa) :/

Gość wubesced12
Ja dopiero zaczynam drugi trymestr i najbardziej chamską rzeczą jaką usłyszałam było :" e wy to będziecie mieli dziewuchę", w wykonaniu szwagra (ma już dwóch synów). Na co mu odpowiedziałam, że jak już cos to dziewczynkę i że może być u nas nie ma problemu z płcią.

Gość kratka1985
Mnie najbardziej irytuja a'la dobre rady typu gadka szmatka i ni stad ni zowad - 'kolezanka mojej kolezanki, kuzynka stryjenki, mama kumpelki sasiadki to ... i tu do wyboru- 1- tak popekala ze teraz nie moze siadac 2- nie moze zrobic kupy od 4 lat 3- nie trzyma moczu i nosi pampersy od 6 lat 4- rodzila 4 dni i 56godzin 5- pekla wzdluz i wszez po uda i odbyt I inne super historie nie majace chyba nic na celu tylko wkurwienie przed porodem.

Gość Marcysiacysia
Jak zostawili mnie na sali z kobietkami i miałam parte przy czym zwijałam się z bólu to reszta kobietek leżała sobie spokojnie na łóżkach patrząc na moje cierpienie a dobiło mnie pytanie jednej z nich " TAK BOLI ? " Wkurzające jest też to jak ludzie widząc kobietę z wielkim brzuchem a wiadomo,że wtedy wszystko jest cięższe to nie ustąpią miejsca czy kolejki a nawet jeszcze się boją i widać ten strach w ich oczach że ta ciężarna im spróbuje wejść w kolejkę przez co oni pchają się do przodu jeszcze bardziej a żeby ta ciężarna nie znalazła ani kawałeczku miejsca na wejście,a najbardziej co mnie wkurzyło jak siedziałam sobie na poczcie na krześle mąż stał w kolejce,krzesełko na którym siedziałam było wielkości krzesełka szkolnego w klasie tak więc siedzę sobie spokojnie i czekam aż tu nagle czuję kogoś na praktycznie połowie mojego krzesła odwracam się w bok patrzę babka siadła sobie i gada z inną a się tak wtedy wkurzyłam i nie mając sił żeby siedzień na tej połówce zeszłam zdenerwowana a babce to nawet się wstyd nie zrobiło .Eh chyba zawsze coś spotka ciężarną dobrego lub nie

"straciłam pierwszą ciąże :: tekst szwagierki: bo to dlatego że ślubu nie mieliście!!" Ja pierdole, współczuje :O :O :O Tobie szwagierki, a jej głupoty :O

Gość fublinkawa
Jak poroniłam to koleżanka powiedziała mi tak " Nie można mieć wszystkiego " dobiło mnie,oczekiwałam dobrych słów ale nie takich od tamtej pory właśnie tak jej mówię w myślach ,jak mówi do mnie że coś jej nie wyszło lub coś planuje ,od tamtej pory nic jej nie wychodzi