Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszła panna mloda910299

MŁODE MATKI...z wyboru

Polecane posty

hej, dziewczyny, która z Was została młodą matką z wyboru, a nie z powodu wpadki?? Mam 21 lat w tym roku biorę ślub, na początku mówiłam, że dziecko dopiero za 3-4 lata. Teraz coraz bedziej zastanawiem się nad dzieckiem, mój przyszły mąż chce zostać ojcem szybciej :), patrzac na te kochajce rodzinki, aż chce się mieć śliczną gromadkę, ale z drugiej strony, czy to nie za wcześnie. Dodam, ze jesteśmy w stanie utrzymać i swoją rodzinę i dziecko bo jesteśmy dosyć zamożni.

Gość TakJednaMama90
18 lat 3 miesiące i pierwsze starania.Mam cudownego 3letniego Synka poza którym świata nie widzę. Obecnie druga ciąża- żeby było zabawniej- wpadka ;)

Gość blacharagowniara
jezeli czujesz sie na silach 'psychologicznych' to czemu nie staraj sie pozdrawiam ;) i powodzenia zycze

Gość Mloda mama .j.a.
Wyszlam za maz majac 18 lat. W wieku 19 urodzilam pierwszego synka. Wychodzac za maz nie bylam w ciazy. Kochalismy sie i to byla nasza wspolna decyzja. Teraz mam 22 skonczone i rok temu urodzilam drugiego synka. Nie wyobrazam sobie zycia innego. Kocham dzieci. Rodzina to caly moj swiat. Obecnie studiuje . Jest ciezko ale jesli maz pomaga to napewno dacie rade. Nie zaluje swojego wyboru!

Gość TakJednaMama90
Musisz CZUĆ że jesteś gotowa, bo samo napatrzenie się na radosne gromaadki nie da Ci tej gotowości. Dziecko to nie tylko uśmiech, zabawa... Powinnaś mieć tego świadomość. Ja miałam nikłą, ale bardzo chciałam (sama pochodzę z rozbitej rodziny i pragnęłąm stworzyć dziecku inny dom, los) dlatego nic co się działo później nie było dla mnie powodem do goryczzy, złośći etc. Poza tym Synek zaczął płakać jak miał jakieś 2 latka i zaczął stawiać na swoim a ja mówiłam stanowczo NIE :)

Gość czarnaxxx
uważam że wiek 21 jest jak najbardziej odpowiedni ale powiem ci że to nie zależy od wieku zależy kiedy jesteś gotowa na dziecko, są kobiety które w wieku 30 lat nie są gotowe a są takie które w wieku 18 świetnie sobie dają radę z rodzicielstwem

Gość TakJednaMama90
Same siły psychologiczne też dużo nie dadzą. Musi być instynkt, pragnienie dania miłości dziecku, pragnienie ychowania go i świadomość, że dziecko może być chore, że może płakać, mieć kolki i wtedy trzeba sobie z tym poradzić a niestety dużo mlodych matek ma przeświadczenie, że dziecko to tylko uśmiech na co dzień, zabawa. A co z nieprzespanymi nocami, kiedy dziecko jest chore? Co gdy wymiotuje, płaczze bez powodu i nie wiadomo co robić? Życzzę Ci Autorko powodzenia. Jeśli czujesz, że dasz radę i że naprawdę CHCESZ bo CHCESZ i PRAGNIESZ a nie bo widzisz i ładnie to wygląda to myślę, że możesz zacząć starania.

No powiem tak, mam kochane siostrzenice, w tym uroczą chrześniaczkę, którą opiekowałam się gdy była mała, gdy siostra była w pracy, bądz gdy byla w szpitalu, gdy rodzila mlodsza córkę, więc wydaje mi się, że potrafię zająć się dzieckiem, potrafię uspokoić, gdy płacze. Wiem, może to mało, ale jakieś pojęcie mam :)

Gość eyes
Ja rowniez staram sie o dziecko . Skoro pragniesz go i przyszly mąż rowniez to na co tu czekać do dzieła . Musisz się tylko zastanowic czy aby na pewno chcesz :) Ja staram się juz przeszlo 2 lata . mielismy robione badania i niby wszystko jest ok. Zobaczymy jak to bedzie czasami to nie jest takie proste jak sie wydaje . nie mniej jednak skoro chcesz dzidziusia to życze Ci by 2 krececzki na tescie ukazaly się mozliwie jak najszybciej :)

Gość śmierdź idiotom
są takie a i inseminator sie sprawdził :classic_cool:

Gość TakJednaMama90
Może bardziej nadawałabyś się na niańkę? Uspokojenie dziecka podczas niewinnego płaczu dużo Ci nie da. Nie jestem złośliwa, ale naprawdę wydaje mi się, że chcesz bo inni mają i to fajnie wygląda. Musisz dojrzeć.

Ja ttylko podałam taki przykład, że potrafię zająć się dzieckiem, czyli nie jestem, że tak się wyrażę ciemna w kwestii opieki nad dzieckiem, bo mam z takowymi doczynienia. Kocham dzieci. Ale mam mnóstwo obaw.

Gość blacharagowniara
obawy ma kazda przyszla matka i tak juz niestety jest. Ja ci powiem , ze kiedy jest dziecko wszystko sie zmienia nawet czlowiek. Dziecko wymaga opieki cierpliwosci odpowiedzialnosci ale uwierz mi ze nie ma nic lepszego za to wszystko jak jego usmiech czy gdy wola do Ciebie " mamo"

Gość blacharagowniara
obawy ma kazda przyszla matka i tak juz niestety jest. Ja ci powiem , ze kiedy jest dziecko wszystko sie zmienia nawet czlowiek. Dziecko wymaga opieki cierpliwosci odpowiedzialnosci ale uwierz mi ze nie ma nic lepszego za to wszystko jak jego usmiech czy gdy wola do Ciebie " mamo"

Gość Ja również. k
21 lat we wtorek zaczynam 22tc we wrześniu ślub:-)

Gość Ja również. k
21lat wtorek zaczynam 22 tc we wrześniu mamy ślub:-)

Gość asdfghjk,l.zxcvbnm,
Ja zostałam mamą w wieku 25 lat i uważam, że to bardzo wcześnie, może nawet za wcześnie. Dziecko nie było wpadką, nie żałuje, że jest, bo to nasze największe szczęście i radość, ale z perspektywy czasu żałuję, że nie spędziliśmy z mężem więcej czasu razem sami i nie nacieszyliśmy się dłużej sobą. Po urodzeniu dziecka nie mieliśmy niczyjej pomocy, więc nasze życie przewróciło się do góry nogami i tak jest do dzisiaj, nie mamy możliwości spędzania czasu tylko we dwoje, a bardzo nam tego brakuje

Gość Bądź sobą
21 lat skończyłam w listopadzie, 8 miesiąc ciąży :) nie żałuje

Gość blacharagowniara
asdfghjk,l.zxcvbnm - nie wiem czy u Ciebie tak jest ale u mnie jest cos takiego jak "kącik malucha" - przychodza tam rodzice ktorzy nie maja zadnej pomocy ze strony rodzicow a tez pragna czasem wyjsc we dwoje czy cos... jest to normalna dzialalnosc gospodarcza z paniami ktore skonczyly pedagigike itd mozna zostawic dziecko na max 5 godz np bo pilny wyjazd czy cos. u mnie takie cos kosztuje od 25zl w gore ( zalezy od godz) dzieci sie bawia rysuja wychodza na spacer itd prawie jak przedszkole. Wiec nie mow ze dziecko tpo przeszkoda...

Gość eyes
Nie wiek czyni osobę dorosłą lecz jej dojrzalosc. Jesli bardzo tego pragniesz i jestes na 120 % pewna że dasz sobie rade , to zacznij starania :)

Gość Bądź sobą
Ja również. k my też braliśmy ślub we wrześniu :) ale cywilny :)

Gość dsgjdfs,mvl;mkv
przerażające. bejbi blus - obejrzyjcie .

Hej, ja też bym chciała już mieć dziecko. Czuję instynkt macierzyński już dłuższy czas. Zaczęłam się interesować małymi dziećmi jak moje koleżanki zaczęły zachodzić w ciążę, przychodziłam do nich i opiekowałam się maluchami jak chciała któraś pospać :)