Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Szczerba

Brak zębów-szóstek, w młodym wieku

Polecane posty

Gość Szczerba

Mam niecałe 17 lat, a już brakuje mi dwóch zębów. Z własnego i rodziców zaniedbania. U dentysty byłam, uwaga, raz w życiu, miałam może jakieś 7 lat. Z zębami nic się nie działo, ale jakieś dwa lata temu ukruszyła mi się jedna szóstka. ;/ Oczywiście nic z tym nie zrobiłam, ubytek był mały. Później zaczynało się to mocniej kruszyć, aż w końcu zostałam bez zęba, za to z potężną czarną dziurą. Nie ocalało nic. Ukruszyła się i druga szóstka, teraz może mam w jej miejscu 1/4 zęba. Do dentysty panicznie boję się iść. Wstyd mi nawet wspominać o tych problemach rodzicom, bo oni wielokrotnie mówili, że trzeba skontrolować zęby. Ja oczywiście zawsze na nie, kłamię im do tej pory, że z moim uzębieniem wszystko ok. Nie wiem co dalej robić. Koszty zrobienia korony, czy implantów nie grają roli, ale jak się przemóc? Oprócz tego mam sporą próchnicę...

Gość Szczerba
Niech ktoś odpisze, to dla mnie naprawdę ważne.

Gość ererererrerrt
skoro masz kase bo taka bogata to idź do tego dentysty, co za problem?

Gość koakoaoka
Znam ten ból, przez około 6 lat nie byłam u dentysty. Miałam około 10 dziur, w tym 4 duże, na szczęście obyło się bez wyrywania. Teraz chodzę częściej do dentysty, na przeglądy. Nie wiem co Tobie poradzić, znam ten wstyd i strach przed dentystą, że powie, że zaniedbałam zęby, że kto to słyszał w dzisiejszych czasach nie chodzić tyle lat do stomatologa. Po prostu musisz, musisz się przemóc, bo będzie coraz gorzej. 🌻

Gość twoja stara.
tez mam wszystkie zęby rozwalone a nie jem slodyczy a ty jesz słodycze?

Gość Szczerba
Tylko dla mnie najgorszy jest ten wstyd. Bo jak młoda osoba, może wejść do dentysty z tak ogromnymi zaniedbaniami?! Dodam, że nie jestem jakąś fleją, bardzo dbam o wygląd i nikt nawet się nie domyśla, że mogę mieć takie ubytki. Boję się reakcji dentysty.

Gość fikuśne majtki
skoro stac cie na implanty to istac cie na narkoze 150 zł znajdz dentyste ktory leczy na narkoze zaplacisz uspia i obudza z zebami zaden problem

Gość Szczerba
Mi jest aż wstyd w ogóle wspominać o dentyście rodzicom. Oni tyle razy mi mówili, że mam chodzić do dentysty. Ehh... Coś czuję, że poczekam aż do 18, pod byle protekstem pojadę na kilka dni do miasta oddalonego sporo od miejsca mojego zamieszkania i doprowadzę zęby do ładu. Przy tym wydając na nie całe oszczędności. ;/

Jak można się wstydzić iść do dentysty. Bać rozumiem, ale wstydu to za cholerę lekarz już niejedno widział i Twoje braki zębowe nie zrobią na nim żadnego wrażenia

Mam 16 lat, jedna 6 wyrwana, a drugiej już prawie nie ma ;) W drugiej mam plombe. Bolało jak cholera. Bardziej od wyrwania, ale zależy od dentystki. Wszystko oczywiście bez znieczulenia, bo byłam ''twarda'' ;)

ja też nie mam 6 i 4, ale nie dlatego, że zaniedbałam tylko mam za dużo zębów, czy są za szerokie i trzeba było zrobić miejsce. No ale skoro Twoi rodzice troszkę zaniebali to teraz sama postaraj się zadbać. Jak się boisz dentytsy to sobie poszukaj przyjaznego gabinetu, jak Galeria Uśmiechu. Może strach i trauma nie zniknął od razu, ale na pewno z czasem przestaniesz się bać dentysty i będziesz mieć piękne zęby.

Gość gość
zrób implanty

Gość gość
to mniej wstydzisz sie chodzic z tymi ubytkami niz pojsc do dentysty? Idz do www.hercka.pl/ to jest swietna klinika stomatologiczna i oni widzieli juz chyba wszystko

Gość gość
szczerze wspolczuje:( implanty zebow (warszawa http://impladent.pl/ ) beda najlepszym rozwiazaniem (bo na dlugo) choc wiaze sie to z wiekszymi kosztami. Jednak w proteze nie ma sie co bawic bo to jest wyrzucenie pieniedzy w bloto

Gość gość
mam podobny problem z 6 na dole - mam 23 lata - jest jakieś tańsze rozwiązanie bo implant kosztuje coś koło 6 tysiecy a tyle nie nazbieram