Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Wygryw

libertarianizm (niekoniecznie korwinizm)

Polecane posty

jeżeli ktoś chce podyskutować na tematy z okolic polityki, ekonomi czy filozofii to właśnie powstało forum libertarianie.com bo tutaj wszystko kasują :(

czy w następnych wyborach będziecie głosować na te same partie co zawsze? :)

Gość KRAKÓW 30 + :)
no tak ,bo tutaj przecież full socjal , dajcie bo mam piątkę dzieci ,daj daj daj chiński sprzedawca jaj z ulicy kup sobie z miasta zapracuj

Gość Uhaha
Libertarianie sranie w banie.

powstała partia libertariańska i z tego co mi wiadomo - wystartuje w wyborach

Gość Nicknote
kraków +30 Akurat jak ktoś ma dzieci to powinien dostać. Dawać nie powinni kurwom,złodziejom i pijakom. A takie teksty to se wsadzić możesz wiesz gdzie.

Gość Nicknote
"Zapracuj","wypracuj"-to są właśnie ulubione kategorie pojęciowe rozmaitych fantastów i rzeczników liberalizmu rynkowego. Najpierw trzeba pomyśleć na tym gdzie i skąd wziąć ma się praca. Budowanie wolnego rynku bez elementu społecznej regulacji,równoznaczne ze zniesieniem podatków,wszelkich koncesji,reguł ochrony konkurencji i konsumentów mające rzekomo prowadzić do powszechnej szczęśliwości przez wolność to taka sama głupia bajeczka jak socjalizm razem ze swoją swoją administracyjną alokacją kapitałów i ręcznym sterowaniem. Podstawą postępu są wyłącznie rozwiązania hybrydowe.Trzeba pracować na umiejętnym godzeniem wolnego rynku i interesów wynikających z przedsiębiorczości z funkcjami opatrznościowymi państwa a nie wciskać ludziom kity o pełnej wolności gospodarczej i wolności w ogóle bo to stan oparty na prawie pięści i prędzej czy później korporacyjnych nadużyciach.

podyskutujmy więc ,kulturalnie , uargumentuj dlaczego powinien dostać i w jakiej sytuacji.

widzę że odpisałeś :) owszem nie czepię się bo sporo racji masz ,tylko problem polega też na tym że lwią część naszych podatków pożera ów socjal ,który z kolei rozleniwia ludzi , socjal = wysokie podatki =spowolnienie gospodarki= bezrobocie. Na początek warto byłoby obniżyć podatki i faktycznie kontrolować wydatki socjalne.

Gość Nicknote
Powinien dostać każdy kto bez pracy pozostaje nie z własnej winy posiadając kilkoro dzieci z uwagi na to że rodzi się nas coraz mniej. Mamy niż demograficzny. Państwo to nie tylko aktywizacja gospodarcza demograficzna ale i odpowiednią polityka ochrony tych którzy podtrzymują jego strukturę demograficzną a z przyczyn niezależnych od siebie nie mogą podjąć pracy lub wytworzyć czegoś/świadczyć usług etc-choćby dlatego że w danym regionie jest potężna stopa bezrobocia,ludzi rezygnują z wielu usług z uwagi na oszczędności.Wtedy państwo wedle odpowiednich kryteriów poprzez prawidłowo funkcjonujący aparat powinno dostarczyć środków przeżycia.

Gość Nicknote
Obniżenie podatków i ograniczenie wydatków socjalnych to jeszcze nie libertarianizm. Sam jestem rzecznikiem racjonalizacji wydatków socjalnych/jak wyżej/a także ich obniżenia. Uważam jednak iż cięcia wydatków powinny nastąpić przede wszystkim tam gdzie wszelkie nakłady są bezsensu jak dla mnie-wojna w Afganistanie,finansowanie partii politycznych w wyborach,obniżenie co najmniej o połowy tzw wydatków własnych zus-[bo to że zus nie przetrwałby bez obecnych wydatków stanowiących 17% wpływów ze składek to zwykły kit i jest tam wiele nonsensownych wydatków],zająłbym się też odpowiednim doborem kadry menedżerskiej w państwowych przedsiębiorstwach jak i wydatkami na służby mundurowe/podniosłbym zarobki czynnym policjantom a emerytury im obniżył bo czynna policjant jako potrzebny społeczeństwo powinien opłacany być dobrze a emeryt już nie.]

Gość Nicknote
Możnaby nad tym podyskutować czy i gdzie zasadne jest ograniczanie interwencji i roli państwa. Ale przyjęcie wizji społeczeństwa bez państwa opartego na maksimum swobody działań które uprzywilejowuje samowystarczalnych i najsilniejszych mi nie odpowiada. Studiowałem swego czasu problematykę rozmaitych doktryn politycznych i prawnych i doszedłem do wniosku iż wiele osób hołdujących takiemu scricte libertariańskiemu widzeniu społecznych porządków w rzeczywistości nie do końca może sobie wyobrazić tego skutki.Myślę też że znajomości lub chociaż chęć poznania natury ludzkiej i tego do czego jest zdolna-samo w sobie studzi zapał do budowania państwa bez państwa,pełnej wolności,ulotnej filantropii jako substytu rzeczywistej pomocy,konkurencji bez jej ochrony itd itp.Zaznaczam że nie jestem socjalistą i obce mi są fanaberie związane z rozdatnictwem środków z naszych podatków byle komu i na byle co tylko dlatego że "prawo to gwarantuje".

Gość oceńcie ją
Nicknote super podejście nie ma co , czyli niechaj wszyscy postarają się o kilkoro drobiazgu a pastwo niechaj łoży ,a że tak spytam kto na to zarobi ? dodrukujemy króli ? Socjal w polsce jest bardzo łatwo dostępny ,za łatwo ,pełno nadużyć , jedyna pociecha że daje tak niski dochód że tylko niepełnosprawni umysłowo postanawqiają żyć na koszt państwa ,aż strach myśleć co by było gdyby przy obecnej sytuacji gospodarczej w kraju był wyższy socjal. JAwna niesprawiedliwość ,ja też chcę mieć czwórkę dzieci ,a ledwo stać mnie na jedno ,dlaczego ja mam schować swoje pragnienia do kieszeni i zapierdzielać na tych co bezmyślnie się rozmnażają ,mimo ewidentnego braku zaplecza finansowego ?

przepraszam ,ale nie podyskutuje ,właśnie mój synek sie obudził rozpalony ,dzięki za odp

Gość Nicknote
Kraków 3O+: ) Nie ma problemu.Pozdrawiam i dużo zdrowia życzę.Synkowi też.