Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pozytywnaidobra

Działalność gospodarcza w ciąży

Polecane posty

Gość pozytywnaidobra

Jestem kobietą po studiach w wieku 30 lat.Mieszkaliśmy z mężem za granicą i pracowaliśmy na czarno.Teraz wróciliśmy do Polski.Mąż znalazł dobrze płatną pracę,a ja siedzę w domu.Właśnie dowiedziałam się,że jestem w ciąży. Szok straszny,bo staraliśmy się 6 lat:) Tylko teraz problem...nic mi się nie będzie od państwa należało niestety.Będę uzależniona od męża,a ja tak żyć nie potrafię:)Lubię mieć swoje pieniądze na swoje wydatki:) No i pomyślałam,że własny biznes to może dobry pomysł.Chciałam otworzyć sklep internetowy z odzieżą,biżuterią i galanterią.Na tym się znam i moda mnie interesuje. Tylko jak to jest z zakładaniem działalności w ciąży?Można bez problemu?Załatwienie spraw zajmie mi jakieś 2 miesiące.Chciałabym prowadzić ten sklep do końca ciąży.Ale co później?Jak dziecko się urodzi?Będzie należał mi się macierzyński?Będę mogła zawiesić działalność i brać pieniądze z zusu?Jak to jest Kobietki?Bo ja całkiem zielona jestem.

Jesli zalozysz dzialanosc w czasie ciazy i przez bodajze 3 miesiace przed porodem bedzie oplacac ZUS z czego ostatni ZUS przed porodem ktory oplacisz musi byc tym najwiekszym (ponad 3000zł) to wtedy przez 6 miesiecy nalezy Ci sie macierzynski ok. 6000zł miesiecznie (tutaj ta kwota u kazdego sie rozni) ALE WARUNKIEM JEST dalsze funkcjonowanie firmy tzn. nie mozesz jej zamknac zaraz po urodzeniu tylko musi funkcjonowac jeszcze conajmniej rok zeby US sie nie doczepil. A po porodzie zaraz mozesz wrocic na maly ZUS.

A jesli jestes na bezrobociu to mozesz sie starac o dotacje z UP na otwarcie dzialanosci (20 000) ale niewiem czy zalicza sie do tego rowniez dzialalnosc internetowa :)

Gość pozytywnaidobra
Czyli np.zakładam w 3 miesiącu ciąży działalność i przez pierwsze miesiące opłacam składkę tą niższą,a przed samym porodem najwyższą? Po porodzie dostaję zasiłek macierzyński,ale urlop już mi się nie należy bo działalność musi funkcjonować?Przepraszam,że tak dopytuję,ale zielona jestem:)

Tak , dostajesz macierzynski ALE NIE MOZESZ ZAMKNAC FIRMY. Noi nie mozesz jej zamknac po 6 miesiac od porodu bo wiadomo ze ZUS sie doczepi i moze kazac zwrocic kase , dlatego lepiej np. utrzymac jeszcze dzialanosc przez rok po porodzie. Urlop macierzynski Ci sie nie nalezy bo bedziesz miec dzialanosc , a sama sobie wolnego nie dasz wolnego ;) Ale macierzyski jak najbardziej :)

Gość gfgfgffhgthyghg
a czy ta działalnośc musi przynosić zyski?

Napewno musi , bo jakby nie przynosila to odrazu wiadomo ze byla zalozona tylko po to zeby macierzynski dostac :) Moga to byc male zywki , ale zeby tylko byly :)

Gość pozytywnaidobra
tzn. chciałabym żeby jakieś przynosiła do porodu:) A później jak się urodzi dziecko,to niekoniecznie- bardziej by mi na zasiłku zależało.

Gość gfgfgffhgthyghg
dzięki :D no wiadomo że ciężarne zakładają po to żeby mieć z tego kasę.

Gość gfgfgffhgthyghg
a zus w jakiej kwocie trzeba opłacać 300zł czy 900zł?

Gość pozytywnaidobra
a wyczytałam gdzieś,że mogę założyć DG miesiąc przed porodem...wtedy opłacam za ten miesiąc składkę w wysokości 3000 zł i po miesiącu idę rodzić.I co dalej?Wracam z dzieckiem do domu,dostaję zasiłek?I dalej prowadzę DG tylko już zuz płacę najniższy?

Gość pozytywnaidobra
a wyczytałam gdzieś,że mogę założyć DG miesiąc przed porodem...wtedy opłacam za ten miesiąc składkę w wysokości 3000 zł i po miesiącu idę rodzić.I co dalej?Wracam z dzieckiem do domu,dostaję zasiłek?I dalej prowadzę DG tylko już zuz płacę najniższy?

Mimo to po porodzie musialabys miec jakis dochod, chociaz tyle zeby sobie ZUS zaplacic i podatek (czyli np. ZUS ok 300zł i podatek albo ryczałt 8% dochodu albo zasady ogolnie 18%dochodu) bo jesli dostaniesz macierzyski to i tak bedziesz ok 6000 do przodu , prawda? :) Ja tez nad tym sie zastanawialam, a ze maz ma firme to podeszlam do jego ksiegowej i popytalam o to troszke ;) Koniec z koncem zrezygnowalam z tego pomyslu bo maz musial duzo pieniedzy zainwestowac w swoja firme a ja mialam problemy na poczatku ciazy (krwawienie) i musialam duuuuzo lezec i sie oszczedzac wiec szybko z tego zrezygnowalam :) Ale jak dziecko podrosnie to przed planowaniem drugiego napewno zaloze firme tylko ze nie na czas ciazy i macierzyskiego ale juz na lata a przy okazji skozystam z zasilku o ile nic sie w naszym prawie nie pozmienia ;)

Gość gfgfgffhgthyghg
dzięki kochana

Gość gfgfgffhgthyghg
To by się w sumie opłacało i to nawet bardzo, jesli by potem brać ten macierzynski przed poł roku

Gość a ja mam troche...........
inne pytanie.Jestem bezrobotna w ciazy.Jezeli bede oplacac sobie samodzielnie skladki zdrowotne bez zadnej dzialanosci gospodarczej-tylko jako osoba bezrobotna to tez nalezy mi sie zasilek macierzynski???Prosze o odpowiedz

Gość desfesdfe
inne pytanie.Jestem bezrobotna w ciazy.Jezeli bede oplacac sobie samodzielnie skladki zdrowotne bez zadnej dzialanosci gospodarczej-tylko jako osoba bezrobotna to tez nalezy mi sie zasilek macierzynski???Prosze o odpowiedz xxx no bez przesady, tak to by każdy chciał. zeby miec macierzynski to musisz miec zatrudnienie, to chyba normalne?

Gość nie sluchajcie
nie sluchajcie Alegrowiczki,pitoli takie glupoty ze szok, firmy nie musisz ciagnac po porordzie,po drugie jak wezmiesz 2 miesiace niski zus a 3 wysoki to policza srednia itp itd,to nie jest pytanie na forum,to pytanie do poarzdnej ksiegowej ktora wszytsko objasni ,Allegrowiczka w wiekszosci klamstwa napisala,widac ze nie wtajemniczala eiw temat

ak sie sklada ze rozmawialam z ksiegowa i tlumaczyla mi jak to Tnajlepiej zrobic ;] Mozesz zamknac firme po porodzie noi co? Macierzynskiego nie bedzie bo nie bedzie firmy. A jesli zamknie sie firme po skonczeniu zasilku to co? ZUS odnotuje ze skladki nie sa placone i wpadnie na kontrole i w najlepszym wypadku bedzie trzeba kase oddawac ;] To nie jest takie proste jak sie komus wydaje ;] Mozna o tym duzo w necie poczytac ;]

A tu prosze pierwszy artykul ktory znalazlam teraz w necie: Warunki i wymogi: "Warunek pierwszy przyszła mama musi wcześniej przystąpić do ubezpieczenia chorobowego (które jest dobrowolne w wypadku przedsiębiorców) i drugi wymóg podnieść do maksimum wysokość stawki. Co ważne, aby otrzymać kwotę sześciu tysięcy miesięcznie, trzeba być zgłoszonym do ubezpieczenia chorobowego PRZEZ TRZY MIESIACE to okres opłacania składek, po którym nabywa się prawo do świadczeń z ubezpieczenia chorobowego (wcześniej był to okres 180 dni). Wówczas otrzymamy rzeczoną kwotę w ramach zasiłku macierzyńskiego przez cały czas jego trwania obecnie 20 lub 22 tygodni. Po powrocie do pracy można obniżyć składki do minimum, co, w znaczący sposób ułatwia nam sprawę." http://www.ciazowy.pl/artykul,zalozyc-firme-w-ciazy,1392,1.html

Podaje linka do pierwszego znalezionego artykulu w necie i cytat: Warunki i wymogi "Warunek pierwszy przyszła mama musi wcześniej przystąpić do ubezpieczenia chorobowego (które jest dobrowolne w wypadku przedsiębiorców) i drugi wymóg podnieść do maksimum wysokość stawki. Co ważne, aby otrzymać kwotę sześciu tysięcy miesięcznie, trzeba być zgłoszonym do UBEZPIECZENIA CHOROBOWEGO PRZEZ TRZY MIESIACE to okres opłacania składek, po którym nabywa się prawo do świadczeń z ubezpieczenia chorobowego (wcześniej był to okres 180 dni). Wówczas otrzymamy rzeczoną kwotę w ramach zasiłku macierzyńskiego przez cały czas jego trwania obecnie 20 lub 22 tygodni. Po powrocie do pracy można obniżyć składki do minimum, co, w znaczący sposób ułatwia nam sprawę." i kolejny: Składki, odsetki, procenty "Poza tym istnieje kłopot związany z ewentualnym zaprzestaniem prowadzenia firmy po porodzie. ZUS może wówczas oskarżyć nas o celowe założenie działalności tylko w celu uzyskania zasiłku macierzyńskiego, a jeśli taka sprawa zakończy się po latach decyzją na naszą niekorzyść wówczas zwrot całej kwoty wraz z odsetkami może być bolesnym ciosem." http://www.ciazowy.pl/artykul,zalozyc-firme-w-ciazy,1392,1.html

Gość Gosia072013
A ja jestem w tych sprawach ciemna i tak sie zastanaiam jak to najlepiej zrobic... Moze na poczatek opisze swoja sytuacje. Otoz tak... W grudniu 2012 roku otrzymalam dotacje z UP na dzialalnosc gospodarcza (sklep internetowy) i okazalo sie ze jestem w ciazy. Termin porodu mam na lipiec. Aktualnie od grudnia oplacam skladki zusowskie ok. 420zł. w tym zdrowotne jakies 261zł. I tak sie teraz zastanawiam.. 1. Jak w moim przypadku byloby najlepiej zrobic aby otrzymac wieksze macierzynskie? 2. Jak wysoka skladkę oplacic? 3. Kiedy przystapic do tego dobrowolnego ubezpieczenia? 4. I ile po porodzie moge otrzymac? Tak wogole to zastanawiam sie jak to bedzie wygladac po porodzie. Warunkiem UP jest prowadzenie dzialalnosci przez minimum 12 m-cy. Po porodzie oczywiscie bede nadal prowadzic dzialalnosc poniewaz jest to sklep internetowy wiec pogodze wszystkie obowiazki ale czy pracujac (proawdzac sklep internetowy) otrzymam zasilek czy jak to wyglada? Jestem pierwszy raz w takiej sytuacji (firma, ciaza) i nie wiem jak najlepiej byloby zrobic dlatego zwracam sie z prosba do Was. Moze ktoras z was jest w stanie mi to wytlumaczyc bo moja ksiegowa gdy ja o to zapytalam stwierdzila ze nie ma takiej mozliowsci a czytajac wasze wypowiedzi z 2013roku widze ze jednak jest to mozliwe. Z gory bardzo dziekuje za odpowiedz Pozdrawiam

Gość rakieta1234
Allegrowiczka ten wysoki Zus już nie działa, kapneli się że było za dużo przekrętów i już to nie obowiązuje

Gość helloł.......
Skoro nie obowiązuje to jak to teraz wygląda? Bo ja słyszałam, że mają nastąpić zmiany teraz wiosną, ale to jeszcze nic pewnego.

Gość to jest tylko projekt
obowiązuje, obowiązuje jeszcze ;)