Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość busiabusia

skończyły mi się tabletki - czy zajdę w ciąże?

Polecane posty

Gość busiabusia

cześć wszystkim, jestem studentką i niestety skończyły mi się moje tabletki (Naraya) ale nie panikowałam stwierdziłam, że jak nie uda mi się załatwić następnego opakowania to wytrzymam miesiąc z gumkami ;) wczoraj brałam moją ostatnią tabletkę z blistra, a dziś... cóż kochałam się bez zabezpieczenia, okres pewnie pojawi sie jakoś w środe (mniej wiecej tak to wypada u mnie) ale nie mam tabletek na następny cykl, myślałam ze wszystko okej, że jestem chroniona a tu czytam w Internecie, że nie jestem chroniona jeżeli nie wezme w poniedziałek następnej tabletki z nowego blistra - co neguje moja starsza koleżanka która bierze Yassminelle (czy jakos tak sorry nie znam tych tabletek) a które podobno są zamiennikiem i mają taki sam skład proszę was o opinię i powiedzenie mi czy muszę się obawiać?

Gość zxcc
jeśli nie weźmiesz po przerwie tabletek to ochrona nie jest zachowana.

jak pojawi się krwawienie to teoretycznie nic się nie dzieje. ale generalnie nie jesteś zabezpieczona podczas przerwy, jeżeli nie rozpoczniesz kolejnego opakowania. w tydzień nie możesz załatwić recepty na tabletki?

Gość busiabusia
załatwienie tabletek w mieście spoza swojego województwa, gdzie nie mam dowodu ze jestem ubezpieczona, jedynie pesel który podobno nie zawsze daje pewność ze mnie przyjmą, nie wiem nawet gdzie sie zgłosić! a prywatnie niestety mnie nie stać, z tego co czytałam na ulotce jestem chroniona w ciagu tej przerwy :/ nie ma nic napisane o nowym opakowaniu potem, strasznie niejasno wyjaśnione, "Jeśli przyjmuje się lek Naraya zgodnie z zaleceniami, ochrona przed zajściem w ciążę istnieje również podczas 7-dniowego okresu przerwy w przyjmowaniu tabletek. " i koniec w tej kwestii jest :/ generalnie jutro chcę jechać do apteki i pytac co mam zrobić, bo niestety nie mam na kogo liczyć w tej sprawie a mój chłopak choć chce pomóc nie bardzo też wie jak i też szuka pomocy...

Gość Perw mobilna
A to Ty nie rozumiesz co oznacza slowo przerwa? Idziesz do przychodni, dajesz dokument tożsamości ze zdjęciem, jeśli nawet system uzna, ze nie jestes ubezpieczona, a Ty masz pewność, ze jestes to piszesz oświadczenie i na jego podstawie nie mogą Ci odmówić przyjęcia.

Gość busiabusia
DZIĘKUJĘ za wyjaśnienie jak to się załatwia :)nie miałam nigdy żadnych problemów, na nieszczęście muszę sobie w życiu radzic sama, bez pomocy rodziców i niestety nie wytłumaczyli mi jak sie załatwia takie sprawy

Gość busiabusia
DZIĘKUJĘ za wyjaśnienie jak to się załatwia :)nie miałam nigdy żadnych problemów, na nieszczęście muszę sobie w życiu radzic sama, bez pomocy rodziców i niestety nie wytłumaczyli mi jak sie załatwia takie sprawy

po pierwsze żeby zapisać się do przychodni dotychczas wystarczała legitymacja studencka. po drugie masz prawo wybierać sobie przychodnie gdzie tylko chcesz. po trzecie od stycznia działa system, który automatycznie sprawdza czy ktoś jest ubezpieczony. jeżeli by Cię w nim jeszcze nie było patrz pkt drugi. po czwarte naucz się czytać ze zrozumieniem. albo znajdź sobie jakąś rozgarniętą koleżankę. jeżeli nie bierzesz następnego opakowania w terminie zabezpieczona jesteś do ostatniej przyjętej tabletki i ani dnia dłużej.

Gość Perw mobilna
A na jakiej podstawie jesteś ubezpieczona? Jakbys nogę złamała to byś w domu siedziała, bo nie wiedziałabyś co robić? Języka a gebie nie masz, żeby do pierwszej lepszej przychodni zadzwonić i się zapytać? :o

Gość busiabusia
rodzice mnie ubezpieczają - bo pracują i płacą składki ale niestety nie mam z nimi kontaktu, proszę nie hejtujcie każdej osoby, która w stresie próbuje znaleźć pomoc, nie zgłosiłam sie tylko tutaj , ja pytałam o coś innego, odpowiedź dostałam i nie oczekuje, że ktoś mnie do lekarza zaprowadzi... jeszcze raz dziękuję za rady

Gość busiabusia
rodzice mnie ubezpieczają - bo pracują i płacą składki ale niestety nie mam z nimi kontaktu, proszę nie hejtujcie każdej osoby, która w stresie próbuje znaleźć pomoc, nie zgłosiłam sie tylko tutaj , ja pytałam o coś innego, odpowiedź dostałam i nie oczekuje, że ktoś mnie do lekarza zaprowadzi... jeszcze raz dziękuję za rady

Gość _Akukuruku_
możesz jeszcze ewentualnie połazić po aptekach, powiedzieć, że musisz dziś przyjąć tabletkę, że np. przyjechałaś do rodziny i zapomniałaś zabrać ze sobą.. Czasem farmaceuta się zgodzi wypisać receptę farmaceutyczną, w końcu jeśłi pokażesz mu np. opakowanie, podkoloryzujesz, że po prostu zapomniałaś zabrać ze sobą na wyjazd, a już dziś musisz wziąć, bo ci się przerwa kończy to powinien sprzedać. Albo właśnie od koleżanki możesz odkupić, jeśli to rzeczywiście ten sam skład.