Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 99999an

alkoholizm to nałóg, nie CHOROBA

Polecane posty

Gość siostro... basen
Konwaalia Choroby się nie wybiera - alkohol tak. To tylko twoje zdanie Męża się niby wybiera ale jak dziwkarz i seksoholik to sie nawet nie zorientujesz kiedy cie HIVem zarazi :classic_cool:

Gość siostro... basen
alkoholizm nie berze się z powietrza postawienie sprawy w tej formie jak konwalia to infantylizm smarkuli ktora nie ma pojęcia o zyciu

Gość Asystent zdrowia
TEŻ ja Ci pomogę

Gość GretaBarboo
a co ma hiv od męża dziwkarza do alkoholizmu????? idąc Twoim tropem rozumowania i szukając analogii: wybrałam męża - nie pasuje mi - rozwodzę się z nim. Wybieram wódkę - odstawiam wódkę. Tu jest analogia. A nie choroba, którą mi ewentualnie przywlecze nie jest zawiniona przeze mnie

Gość CARRITAS
TO NIE TYLKO SPRAWA DUCHOWA ALE I CIELESNA NALEŻY KARMNIĆ UZALEŻNIONYCH OD ALKOHOLU BO UZALEŻNIONYCH NP OD NARKOTYKÓW JUŻ NIE NALEŻY DOKARMNIAĆ BO TE DWA UZALEŻNIENIA DIAMETRLNIE SIE RÓŻNIĄ A RÓŻNICA POJAWIA SIĘ W SAMYM DUCHU UZALEŻNIENIA CZYLI REKLAMÓWKACH DAJMY NA TO ALKOHOLIK PRZYJMNIE JEDZENIE W TORBIE REKLAMOWEJ A NARKOMAN WYŚMIEJE TAKI RODZAJ ZAPAKOWANIA JEDZENIA

Gość prryciażS
rozwiązałem Wam Wasz problem

Gość podłogi ługiem myję
ale watpie aby alkoholizm byl choroba. To nalog a nie choroba. definicję nałogu i definicję choroby poproszę, ze wskazaniem różnic

Gość prryciażS
zaden alkoholik nie wsiadzie do tira bo się boi

Gość prryciażS
A ALKOHOLIK CZY MOŻE PIJAK O KULACH CHODZĄCY TO JEST CHORY CZY UZALEŻNIONY? CZYLI MUSIEJACY WYPIC BY SIE NIE PRZEWRÓCIĆ

Gość ale pierdolicie.....
Alkoholizm to choroba...zarejestrowana debile

Gość 987654321123456789
Nałóg zakorzeniona dysfunkcja sprawności woli przejawiająca się w chronicznym podejmowaniu szkodliwych dla organizmu decyzji, które są sprzeczne z przesłankami rozeznania intelektualnego. Przyczyną nałogu jest mentalne uzależnienie od bodźca lub grupy bodźców, przejawiające się dezintegracją władz psychicznych: intelektu i woli. W odróżnieniu jednak od uzależnienia, będącego jedynie składową, w nałogu mamy do czynienia ze świadomym łamaniem imperatywów rozeznania intelektualnego. Egzemplifikacją wyszczególnionej zależności będzie przykład chorego, któremu dla złagodzenia bólu, podaje się morfinę. Osoba taka nie ma świadomości intelektualnej. Brak rozeznania intelektualnego wskazuje, że mamy do czynienia z uzależnieniem, a nie nałogiem. Klasycznym przykładem, obrazującym mechanizm nałogu, jest nikotynizm. Nałogowy palacz doskonale wie, że palenie szkodzi. Bagatelizuje jednak dane dostarczane mu przez intelekt. Wola podejmuje zatem sprzeczną z rozeznaniem intelektualnym decyzję i człowiek uzależniony od nikotyny sięga po papierosa. Następuje konflikt pomiędzy rozeznaniem intelektualnym, które podpowiada, iż palenie jest szkodliwe, a decyzją woli. Jeżeli dezintegracja jest utrwalona, mamy do czynienia z nałogiem. Choroba jedno z podstawowych pojęć medycznych; ogólne określenie każdego odstępstwa od pełni zdrowia organizmu.

Gość Mr G
Wasza niewiedza mnie przeraza podajecie jakies dziwne przypadki ze swojego zycia i wyrazacie chyba wlasne zdanie klocac sie a sprawa jest prosta: np. palenie papierosow to nalog nie choroba ale rak pluc spowodowany paleniem jest choroba tak samo picie nie jest choroba ale alkoholizm jest choroba Palenie jest nalogiem bo jest zalezne od silnej woli natomiast picie alkoholu przez alkoholika nie jest zalezne od silnej woli charakteru psychiki. Alkoholizm to chroniczna choroba majaca swoj przebieg i objawy i wbrew potoczym poglagom nie jest zalezna (do konca) od silnej woli.

Gość gość
Mr G. Racja.

Gość Omotana przez alkocholoka
Ojciec mojich dzieci uwaza ze pije bo chce i wkazdej chwili moze przestac gowno prawda alkocholizm jest choroba alkocholik ci obieca wszystko byle dostac pare groszy na alkochol bo jego organizm sie tego domaga jesli nie wprowadzi alkocholu do krwi dostaje drgawek nie moze ustac na nogach myslec rozsadnie .jednakze kazdy ma wolna wole i sam decydujed sie napic to dla towsrzystwa ,bo wszyscy "budowlancy pija" stereotypy nie wiezcie alkocholokowi on was omota i zniszczy wasze zycie i waszych bliskich

Gość Agrestowwaa
niestety tak wlasnie jest... to jest na prawdę powazny problem. W takie jsytuacji warto pojsc do kliniki ktora potrafi pomoc takiej osobie . Od siebie polecam Medox http://medox.org.pl/ ,ponieważ ta klinika ma indywidualne podejście do pacjenta - z pewnością pomogą.

Gość alicjaa9899
Przy nałogach pomaga często rozmowa z psychologiem. Z tego, co słyszałam, to najlepsi specjaliści znajdują się w klinice PsychoMedic w Warszawie. I każdy może skorzystać z ich usług online, bez żadnego dojeżdżania. Wystarczy wejść sobie na stronę https://psychomedic.online/ i tam umówić się na wizytę w postaci wideokonsultacji.

Gość gość
Ja słyszałam, że http://osrodeknowezycie.pl skutecznie leczą chorobę alkoholową. Może więc wartop, jeżeli macie tego rodzaju problemy, zgłosić się własnie do nich?

Gość popielarka
Ośrodek terapii Tratwa w Wiśle jest ośrodkiem godnym polecenia każdemu. Bardzo skutecznie radzą sobie z uzależnieniami. Mój brat leczył się u nich i swoją terapią zdołali go wyleczyć. Spędził tam kilka tygodni zanim odstawił alkohol na dobre. Tak więc nie mówcie że leczenie alkoholizmu to absurd. Absurdem jest nie spróbować sobie pomóc.

Gość gość
Mr G 2014.01.04 Wasza niewiedza mnie przeraza podajecie jakies dziwne przypadki ze swojego zycia i wyrazacie chyba wlasne zdanie klocac sie a sprawa jest prosta: np. palenie papierosow to nalog nie choroba ale rak pluc spowodowany paleniem jest choroba tak samo picie nie jest choroba ale alkoholizm jest choroba Palenie jest nalogiem bo jest zalezne od silnej woli natomiast picie alkoholu przez alkoholika nie jest zalezne od silnej woli charakteru psychiki. Alkoholizm to chroniczna choroba majaca swoj przebieg i objawy i wbrew potoczym poglagom nie jest zalezna (do konca) od silnej woli. x W punkt.

Gość szulca
Pamiętaj, że o uzależnienie nie jest trudno. Moja ciocia nie odmawiała kiedyś na imprezach, a teraz pije cały czas, nie zdając sobie sprawy, jak tym rani rodzinę. Próbowaliśmy ją zapisać na leczenie do ośrodka terapii Tratwa w Wiśle, ale się nie zgadza. Nie chce się przyznać do problemu, mimo, że ją wspieramy.

Gość gość
psycholodzy mogą sobie mówić co chcą, podobnie katalogi chorób who dla mnie alkoholizm to nie jest choroba. A nazywanie chlejącej gnidy, która niszczy życie ludziom wokół chorym jest pluciem w twarz ludziom prawdziwie chorym. Alkohol to wybór. Nikt nikomu alkoholu w gębę nie wlewał. I g... mnie obchodzi, że teraz pić nie może przestać; kiedy zaczynał pił na własne życzenie i wg swojego widzimisie Gardzę alkoholikami. To bagno zniszczyło życie niezliczonym bogu ducha winnym ludziom; i nie mówię o samych pijakach, tych nie żałuję, ale ich bliskich

Gość gość
PRZESTAŃCIE WIERZYC PSYCHOLOGOM x To zdanie mnie przekonalo w stu procentach. Ucz mnie dalej mistrzu!

Gość EmolkaL
alkoholizm może nam ciążyć nawet przez całe życie - bo jest nawracalny niestety. Jednak mozna temu zapobiec udajac sie na odpowiednią terapię - z okolic Warszawy a dokladnie Nowego Modlina polecam wybrac sie do prywatnej kliniki Medox http://medox.org.pl/ . Oni od wielu lat z powodzeniem rozwiazują rozne problemy tego typu