Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Goblinka

Godziny pracy

Polecane posty

Witam. Pracuję na umowę o pracę na 3/4 etatu, ale od długiego czasu nie pracuję mniej niż 9 godzin dziennie (zazwyczaj 10-12). Zdarza się u nas tak, że pracuje się 8 dni pod rząd po 11-12 godzin jeden dzien wolny i dalej to samo. Pod koniec miesiąca dostaje się ze cztery dni wolne i tyle. Dodam, że pracowałam w święta (11 godzin) i nie dostałam za to dodatkowych pieniędzy tylko podstawę... Praca jest ciężka, fizyczna i cały czas na stojąco. Pytanie czy to jest ok?

Gość 51528868
Nie umiesz policzyć? :o

Gość wyzyskiwacze
no, nie jest OK. Przynajmniej dla ciebie. Pracodawca łamie prawo aż miło ! Gdzie takiego znalazłaś...?

Gość oluskssaaa
nie jest ok. Przy 3/4 etatu powinnas pracowac miesiecznie 120h. Policz sobie ile miesiecznie masz h przepracowanych. i ile masz wolnego. ale tak nie powinno byc.

Nie chodzi o to czy umiem policzyć. Mam nadgodziny, za które nie chcą mi płacić i dają wolne na siłę. Chodzi o to czy mogę pracować po 12 godzin kilka dni z rzędu skoro w umowie mam do 40 godzin tygodniowo i dwa dni wolne zagwarantowane.

Dziewczyno czy ty jesteś aż tak naiwna? Oczywiście, że to nie jest OK. Radze poczytać kodeks pracy, a jeszcze lepiej zacząć nim okładać pracodawce, może mu coś wejdzie do głowy!

Gość oluskssaaa
system pracy ustalany jest indywidulanie przez pracodawca. Ty majac umowe na 3/4etatu masz do prepracowania 30h. i moze to byc rozlozone ze np. 2 dni pracujesz po 9 h. a potem 12 h.WEychodzi ci 30 h i reszte dni masz wolne. I tak powinoo byc rozlozone na caly miesiac. jesli pracodawca kaze ci pracowac wiecej h powinnien placic ci nadgodziny. a jeli tego nie robi lapie przepisy.

Powiedzieli mi, że spokojnie mogę mieć 40 godzin więcej i to nie są jeszcze nadgodziny... Gdzie zgłosić coś takiego?

Gość oluskssaaa
ok. ale nie mozesz w miesiacu przepracowac wiecej niz 120h.ok. 3/4 etatu tyle wychodzi. wiecej h w miesiacu to sa nadgodziny za ktore powinnas dostac wynagrodzenie. do panstwoej inspekcji pracy skladasz donos ze pracodwaca nie przestrzega kodeksu pracy. ze masz umowe 3/4 a pracujesz wicej h za ktore ci nie placi. i sprawa do sądu.Radca prawny by sie przydal. ale musisz miec swiadkow. wszystko dokladnie wypisane- dzien po dniu ile pracujesz, ile masz wolnego. jakie wynagrodzenie dostajesz.

W jakim systemie pracy pracujesz ( widnieje to na umowie) w ciągłym? zmianowym? W systemie ciągłym można wydłużać godziny pracy do 43 godzin na tydzień. nadgodziny występuję po przekroczeniu całego etatu, pomiędzy 3/4 a całym etatem nadgodzin nie ma.

Gość wyzyskiwacze
no nieźle ! Zgłosić możesz do PIP-u. Ale pracę tam masz już z głowy, choć właściwie sama powinnaś stamtąd odejść, jeśli jest tak jak piszesz...

Gość oluskssaaa
ale jesli pracuje na 3/4 etatu.tak ma w umowie. to jesli przepracuje wiecej h to sa liczone jako nadgodziny. albo placa wicej albo za to wolne dni.

Gość powiem i ja......
no najlepiej by było zgłosić do PIP ale musisz się liczyć z tym że jeśli oficjalnie to zgłosisz i będzie kontrola to na bank Cię pracodawca zwolni ....chyba że zrobisz to anonimowo opisując warunki pracy jakie panują w tym zakładzie

Nie koniecznie jako nadgodziny , mogą to być godziny dodatkowe ale oczywiście wypłacone według stawki.

Gość oluskssaaa
tak powinna miec zaplacone za te dodatkowe h.a jej nie placi. tylko da jakis dzien wolny- i tak tez moze byc. jak ja pracowalam kiedys gdzie mialam umowe na caly ettat.8 h dzienie.I zdarzylo sie ze musialam zostac dluzej.To spisywali dokladnie ile h i moglam sobie wybrac wolny dzien. i bylo zawsze na czysto. niewiem jak tu jets u autorki tematu.

W każdym razie zawsze pracuję około 150 godzin (często więcej) z czego ok 100 robię w dwa tygodnie. Czy fakt, że później mam wolne coś zmienia? Wydaje mi się że nadal nie jest to ok.

Gość powiem i ja......
no fakt jest faktem że pracodawca może nie płacić za godziny nadliczbowe a w zamian dostajesz wolne wiec tutaj kontrola nie za bardzo pomoże skoro wykorzystujesz te dni wolne poczytaj sobie tutaj http://www.bhp.org.pl/Article726.html