Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

selene1988

o rozszerzaniu diety 4-ro mies dziecka prosze o pomoc i porady !!!

Polecane posty

Witam 4 dni temu zaczelam rozszerzac diete mojemu 4 i 1 tygodniowemu dziecku .Pediatra nie wyjasnila mi jak sie za to zabrac . 4 dni temu podalam malemu pol sloiczka marchewki , 3 dni temu dalsze pol oraz wczoraj i dzisaj po kolejnym pol sloiczku malutki zjadl wiec marchewke mamy z glowy od jutra kolejne smaki..Czy dobrze rozszerzam diete ? czy moge dodatkowo synkowi dac dzis deserek lub kaszke mleczno - ryzowa z nestle o smaku bananowym ? jakie to.mialyby byc ilosci po pol sloiczka deserku a ile kaszki na opakowaniu jest napisana porcja na 150 ml , ale czy to nie za duzo takiego szkraba ?? czy moge w ogole jednoczesnie dawac i obiadek i deserek takiemu malemu dziecku ??

pomalu! na 1 posilek powinno wystarczyc podanie 2-3 lyzeczek! a nie pol sloika! zwolnij nieco. a nie ma maluszek z kupa problemu po takiej ilosci marchwi? jak juz dalas marchew to czas na ziemniaka. mozesz dac samego - 2-3 lyzeczki, albo z marchewka, skoro ja jadl. po 3-4 dniach radzilabym wprowadzic jablko, no z marchewka ale tez malutko. ptem do obiadku dodac pietruszke, odrobinke. i potem kolejne warzywa i owoce. tu masz tabele: http://www.osesek.pl/podstawy-zywienia-dziecka/co-kiedy-w-diecie-dziecka/173-produkty-spozywcze-w-diecie-dziecka-ktore-ukonczylo-5-miesiac-zycia.html ale dopiero od 5 mies sa wytyczne. kaszki nie ma po co dawac, to zapychacz z wielka iloscia cukru. jak juz chcesz jakas papke to lepiej kleik ryzowy albo kukurydziany. na poczatek tez max kilka lyzeczek. tak na ok 50 ml mleczka zrob i daj kilka lyzek na probe.

Gość zxzx
Pół słoiczka na raz to moim zdaniem ciut za dużo. Mam nadzieję że drugie pół to był nowy słoiczek a nie ten sam. Teraz możesz dodać do marchewki trochę ziemniaka. Z deserkiem to wstrzymałabym się. Nie za dużo na raz. To w końcu maluszek jest. Wprowadzaj kolejno nowości aby wiedzieć na co dziecko ewentualnie źle zareaguje. Spokojnie nie ma pośpiechu.