Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taka sobie jedna mamuska

gdzie mogę kupić dobre mięso z królika, indyka i inne dla alergika?

Polecane posty

synek ma skazę+azs, więc na razie odpada wołowina,cielęcina,drób i ryba. pozostaje niewiele. jakie i gdzie świeże, dobre, sprawdzone mięso mogę mu kupić? mieszkam w niewielkim mieście na kujawach, nie mamy niestety tutaj np. Almy i innych delikatesów. macie jakieś pomysły? będę wdzięczna!!

ponawiam, gdzie się zaopatrujecie mamy?:)

Gość olk
Najlepiej w małych mięsnych ,ja kupuje właśnie w takich ale głownie indyka ,królika mąż kiedyś kupił w tesco ale mrożonego .

dzięki. właśnie co gdzieś jestem, to pytam i jak na razie na osiedlu obskoczyłam sieciówki : Gzellę, Niewieścin (netto), Dubimex, Stokrotka (dział mięsny) i nigdzie nie ma królika:/ Nie mam też nikogo takiego, kto by mi załatwił nie sklepowego. Ciągle ten indyk, to przecież może mu się znudzić, a z kurczakiem na razie wolę nie ryzykować. Co jeszcze można takiemu maluchowi dać? On ma 6,5 miesiąca, a miał dopiero wprowadzone wszystko oddzielnie po kilka dni: marchew,ziemniak,dynia,por,jabłko,banan (słoiczkowy delikatny),kleik ryżowy i sinlac (kukurydziany) no i to wszystko. Jest na nutramigenie, ale też bym chciała ograniczyć mleko do minimum, bo po nim ma największe objawy azs. A co z wieprzowiną? jaka wtedy jej część? Myślałam nawet nad słoiczkami, ale jak przeczytałam składy, to odpadły na starcie, bo w jednym a to dowalony seler, w drugim sok z białych winogron, w trzecim dajmy na to 7 składników, a ja muszę każdy oddzielnie sprawdzać, żeby nie przegapić alergenu:(

Gość Anastayja303
Mięso z królika nie ma praktycznie żadnych wartości odżywczych. Jeśli nie może jeść ryb, to omega 3 zawiera świeżo zmielone siemię lniane, olej lniany (siemię możesz dodawać do sałatek, olej lniany np. do zupy ale nie gotuj go, kapnij troszkę na talerz), a DHA z omega 3 jest w glonach (te kupisz w sklepie ze zdrową żywnością). Są nawet lepsze od ryb, bo w rybach jest wiele zanieczyszczeń, a wartości odżywcze są takie same (omijasz po prostu pośrednika). Tylko poczytaj jaj się je przyrządza ;) Zwróć też większą uwagę na rośliny zawierające białko. Nie wiem ile dzieciaczek ma lat, ale np. żelazo znajdziesz też w herbatkach z pokrzywy. Polecam stronę www.wegedzieciak.pl, znajdziesz tam ciekawe informacje i przepisy.

Gość nbvcxdcfghjk
krolika kupisz w lidlu a ajprosciej na obrzezach miasta popytac w malych sklepach wiejskich czy nie ma gospodarza co ma kroliki czy indyki ja tak robie i mam swieze miesko od chłopa jak to mowia a indyka kupuje wlasnie w malym sklepie drobiarskim.

Gość Anastayja303
Teraz zobaczyłam Twój post i widzę w jakim wieku jest synek. Poczytaj sobie tą stronę, do której link Ci podałam, tam naprawdę jest kopalnia wiedzy, jeśli chodzi o odżywianie i zamienniki. To może ułatwić Wam życie , Powodzenia

Gość mięso z królika
Nie kupuj nigdy w marketach bo to nic nie warte , suche jakieś i niesmaczne , ja staram się zaglądać na stronkę swojej miejscowości też nie jest zbyt duża no i nie raz udało mi się wyczytać że ktoś sprzedaje króliki swojego chowu no i umawiam się z facetem i biorę po ubiciu czyli gotowe mięso tylko takiego królika który waży min. 5 kg. żywy , trzeba liczyć że odchodzi z niego połowa czyli po ubiciu czystego mięsa masz 2,50kg im większy królik tym lepszy więcej na nim mięsa , za czyste mięso płacę po 20zł za kg , duszę go w warzywach i jest naprawdę smakowite .

Gość Lakikllolla
Co Wy tak z tymi królikami? Przecież mięso z królika jest bezwartościowe, poczytajcie.

Gość Ja mam 177 i
I smakuje tak jak kot podobno :-(

dzięki za podpowiedzi. a pomijając królika i indyka, to co bym mogła jeszcze mu dać? co do glonów, pokrzyw itd, to u mnie to nie przejdzie:) mąż konkretny mięsożerca, córka 3lata niejadek no i ten mój alergik mały

no dobra, mówicie, że królik taki zły, to co mu dawać? przecież nie 7dni w tyg indyka na okrągło:/ jak kot? czyli ktoś, kto tak mówił musiał smakować kota:)

Gość mamamammamama
mój też na nutrze i też alergik. zaczynam mu wprowadzać. z tego co mi wiadomo, to na początek: królik, indyk, jagnię, kaczka, gęś, ale gdzie to kupić - nie mam pojęcia

Gość moauuujjjl
No ale przecież mięsa nie podaje się codziennie, więc nie 7 dni w tygodniu, jak już coś ;) A ja bym na Twoim miejscu delikatnie spróbowała z tymi zamiennikami niekoniecznie na mężu :D , ale w przypadku małego alergika, to wcale nie jest taki zły pomysł. To właśnie teraz, póki jest malutki kształtują się u niego nawyki żywieniowe i smakowe, więc nie poddawaj się na starcie. Moim zdaniem, wzbogacając u dzieciaka dietę w odpowiednie produkty roślinne, tylko mu pomożesz i nie będziesz musiała tak szaleć, by dostać odpowiednie mięso. Jak dostaniesz takie mięso to ok., a jak nie, to też tragedii nie będzie, bo poradzisz sobie w inny sposób :-) Ja bym spróbowała.

Gość mozna sie dogadać z włascielem
sklepu mięsnego, żeby sprowadzał mięso na zamówienie dla Ciebie

a jakie zamienniki podaje się zamiast mięsa? bo np jeśli chodzi o jaja, to też odpada. jedynie warzywa? tutaj na razie też jest ograniczone pole do popisu, bo dużo warzyw przy azs jest niewskazanych, ogłupieję od tej diety:p

Gość Anastayja303
Mamuśko, a ja bym Ci polecała założyć temat na tej stronie www.wegedzieciak.pl , napisać, że masz małego alergika i czego dokładnie nie może jeść, bo tam ludzie siedzą w tym temacie po uszy i znają zamienniki na pamięć i podadzą Ci wszystko na tacy ;) Nie zaszkodzi taka wiedza :) Ja wprawdzie nie mam alergika, ale sporo się dowiedziałam z tamtej strony i ułatwiło mi to życie. Też sądzę, że będzie Ci po prostu łatwiej, bo nie będziesz musiała panikować, że nie dostałaś odpowiedniego mięsa, bo i tak dzieciakowi dostarczysz odpowiednie składniki. No zamiast ryb można stosować świeżo zmielone siemię lniane, olej lniany i glony. Ja czasem dorzucam troszkę glonów do zupy, np. pomidorowej. Ja sama mam starsze dziecko, które często zamiast mięsa wcina warzywa strączkowe, a zamiast ryb glony, ale nie czuję się kompetentna, by doradzać przy takim malutkim dziecku, a tam widziałam tematy o kilkumiesięcznych alergikach, które zdrowo się rozwijają właśnie dzięki temu, że mamy wzbogaciły dietę o produkty roślinne zawierające białko, żelazo itd. Tylko tutaj nie ma co działać na oślep, lepiej będzie jak sobie poczytasz :)

Gość gość
ja hoduję króliki,indyki ,gęsi mam swojskie ,wolno wybiegowe

Gość gość
Ja dawałam kurczaka - nic się nie działo. A o królika popytaj w małych sklepach mięsnych (może będziesz mogła zamawiać).Jeśli chodzi o wieprzowinę - początkowo dostawał schab. Mam nadzieję że twój smyk też z tego "wyrośnie".Mój syn ma teraz 3 lata i od niedawna je praktycznie wszystko (oczywiście nabiał w ograniczonej ilości).W zasadzie alergia powraca gdy mały choruje lub jest osłabiony.No, ale nie w takim nasileniu jak było kiedyś. A mleko zagęszczasz kleikiem? Ja tak robiłam - mały szybciej się najadał i zamiast pić np. 210ml to starczało mu 150...

Gość gość
Bardzo dobrą, swojską wędlinę mają w sklpeie Kiszeczka. Podobnie jest z mięsem, Nie ma żadnej chemii, zero sztucznych barwników. W poronaniu do tej kupionej w sklepie ... różnica ogromna w smaku i w zapachu.

Gość gość
Hmm jak nie masz nic pod ręką to zobacz może na stronie befsztyk.pl, mają duży wybór, także ekologiczne mięso, zawsze możesz podesłac im maila z pytaniem co mają co mogłabyś alergikowi podać :)

Gość gość
Witaj! Tylko pytanie jak z dostawą z tak daleka? zamawiałas coś z dostawą u nich kiedyś??

Gość gość
ja też zamawiam z dostawą nie ma problemu mięso wysyłają hermetycznie spakowane w pudle z lodem także zawsze docierało świeże :)

Gość gość
OMG królik smakuje jak kot, w życiu nie jadłam kota więc nie ma to dla mnie znaczenia. Królik przypomina w smaku kurczaka ale jest bardziej słodkawy i nie ma w sobie posmaku całej tej chemii, oczywiście jeśli jest z pewnego źródła, ma długie włókna coś jak pierś z kurczaka. W białym sosie pycha.

Gość gość
> ja też zamawiam z dostawą nie ma problemu mięso wysyłają hermetycznie spakowane w pudle z lodem także zawsze docierało świeże :) Hej, dziękuję za info, w takim razie spróbuję, najlepsza metoda, zamówię coś na próbę w tym sklepie i zobaczymy :)

Gość gość
nie ma problemu, moim zdaniem warto, ja u nich też kupowałam mięso ostatnio dla alergika i napisałam maila powiedzieli co mają z ekologicznych hodowli, można trafić u nich m.in. na gęś taką, jest naprawdę świetna

Gość gość
ok dziękuję raz jeszcze :) wysłałam wczoraj wieczorem maila z pytaniem, zobaczymy co i jak, jesli się uda dostać u nich coś ekologicznego aktualnie to zamówię :)

Gość gość
Nie ma problemu :) Masz jakiś jakieś info ze sklepu ??

Gość gość
jest duzo miejsc gdzie mozna kupic dobre mieso na seriozne no sa na to rozne sposoby i sa skuteczne i dzialaja na kazdego tez to bedzie robiuc tutaj sa takie przyklady 👄 www.youtube.com/watch?v=FIhyhwzQ0-8

Gość gość
Hej! Dostałam info z befsztyka, wiem już co i jak i w weekend złożę zamóienie także będe mogła za jakiś czas dać znać co i jak :-)